Dolar 32,3299
Euro 35,0822
Altın 2.286,60
BİST 8.967,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 20°C
Az Bulutlu
Aksaray
20°C
Az Bulutlu
Cum 24°C
Cts 24°C
Paz 25°C
Pts 26°C

1929 Yılından Bir 23 Nisan Kutlaması

Tarihçi - Araştırmacı
22 Nisan 2016 17:01

Bilindiği gibi Aksaray Vilayet Gazetesi 1926–1933 yılları arasında yayınlanmış bir gazetedir. Yarı-resmi bir hüviyeti olan bu gazete günün önemli olaylarını, dünyadaki gelişmelerden iktibas ederek halka duyuruyordu. Şehrimizin ikinci valisi Ziya Bey’in girişimleriyle bugünkü halk kütüphanesinin altında faaliyet gösteren bu matbaanın cumhuriyet Türkiye’sindeki katkısı inkâr edilemez.  Bizim de bugün gündemimizde 23 Nisan varken, istedim ki eski bir gazete sayfasıyla şöyle geçmişe bir yolculuk yapalım.

23 Nisan 1929 yılında 125. sayı olarak yayınlanan bu gazetede çocuklarımızın yarınların Mustafa Kemalleri, Fevzileri, İsmetleri olmasının onlara verilecek terbiye ve yardımla mümkün olacağı belirtilmiştir. Manşet başlığında ise aynen şu ibareler yer almaktadır: Bugün yarının sahibi ve büyüğü olan çocuklarımızın bayramıdır. Yetimlerimizi unutmayalım. Göğsümüz şefkat rozetleri ile süslensin. Muavenetinizle onlar da çocuklarınız gibi gülsün. Aksaray aziz yavrularımızın bayramını kutlular.

Vilayet gazetesi normalde sadece Çarşamba günleri çıkarken, 23 Nisan 1929 tarihi Salı gününe tekabül ettiği için gazete yönetimi de çocuklar için prensiplerini bozarak salı günü çıkarmışlar; çocuklarımıza hatırı sayılır bir jest yapmışlardır.

Dikkatlerden kaçmayan en belirgin husus ise şudur: Tüm çocukların aynı şartlara haiz olmasını istemek ve bu uğurda çaba göstermek. Maddi durumu iyi olmayan çocukların vatandaşlardan gelecek yardımlarla desteklenmesi, fakir talebelerin eğitimi için gerekli maddi şartların sağlanabilmesi için herkese görevler düştüğünü gazete vasıtasıyla duyurmak ne kadar asil bir iş!..

Bugün bizde bu bayramı vesile bilip maddi sıkıntılardan dolayı okuyamayan çocuklarımıza bir şekilde ulaşmalıyız. Zekat denilen o yüce kavramın İslam’ın şartlarından birisi olduğunu hatırlatmam size hakaret olacağından bu desteği insani bir vazife gibi görmeniz bile yetecektir. Hakikaten de durum apaçık ortadadır: Birileri en iyi okullarda okurken, birileri okula en iyi marka otomobillerle gelirken; birileri de okula gitmeyi bırakın yiyecek ekmek peşinde koş(turul)uyor!..

Evet, bu bayram çocukların bayramıdır. Bu bayram, Türkiye’nin dünyaya armağan ettiği bir bayramdır. Gurur duyacağımız bu güzel günde gurur duyulacak nesillerin yetişmesi için çaba gösteren öğretmenlerimizin öğrencilerini, okula gidemeyen gariban çocukları, işkence gören mazlumları el-hasılı tüm çocukların 23 Nisan Bayramı’nı en içten dileklerimle kutlar, gözlerinden öperim.

Rabbim yar ve yardımcımız olsun. Dualarda buluşabilmek temennisiyle.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.