Dolar 32,3717
Euro 34,7544
Altın 2.413,87
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 20°C
Az Bulutlu
Aksaray
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 14°C
Paz 16°C
Pts 20°C

Aksaray Barosu’ndan Melike Arıbaş’ın öldürülmesine tepki!

Aksaray Barosu’ndan Melike Arıbaş’ın öldürülmesine tepki!
Aksaray Anadolu AŞ
5 Aralık 2022 20:53

Aksaray Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu, Aksaray’da 15 yaşındaki Melike Arıbaş’ın eski nişanlısı tarafından öldürülmesine ilişkin basın açıklaması düzenledi.

Aksaray Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu, Aksaray’da 15 yaşındaki Melike Arıbaş’ın eski nişanlısı tarafından öldürülmesine ilişkin basın açıklaması düzenledi.

Yapılan basın açıklamasında şu ifadeler kaydedildi:

BİR ÇOCUK! BİR KADIN DAHA KATLEDİLDİ

Ülkemizde kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri her gün katlanarak artmakta olan bir toplumsal yara halini almış, 2022 yılının başından bugüne kadar 357 kadın katledilmiştir. Bu sayıya bir yenisinin daha eklendiğini üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Üstelik kadın cinayeti olarak geçen bu vakıada küçük bir kız çocuğundan bahsediyoruz. 03 Aralık 2022 saat 14.00 sularında sokak ortasında henüz 15 yaşında olan Melike Arıbaş’ın eski nişanlısı olduğu iddia edilen Muhammet Kılıç tarafından silahla vurularak öldürüldüğü bilgisi basına yansımıştır. Haricen araştırmamız neticesinde Melike’nin 14 yaşında nişanlandırıldığı 4 ay sonrasında nişanı sonlandırdığı o günden katledildiği güne kadar şiddet mağduru olarak çeşitli zamanlarda kolluk kuvvetlerine faili şikâyet ettiği, tehdit ve şantaj suçu kapsamında Muhammet Kılıç’ın yargılamasının devam ettiği öğrenilmiştir. Melike’nin kamuya açık bir yerde kolluk kuvvetlerine yakın bir bölgede bulunmasına rağmen eski nişanlısı olduğu iddia edilen şahıs tarafından silahla katledilmesi ülkemizde kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin ne kadar rahat işlenir hale geldiğini göstermesi açısından da dehşet vericidir.

Kadınlar; sayıdan, siyah beyaz birer fotoğraftan, öldürüldükçe ismi gündem olan hashtaglerden ibaret değildir. Bizler israrla kadınları yaşam hakkına yönelik sistematik hal alan kadın cinayetlerinin önlenmesi için yasaların eksiksiz uygulanmasını, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldıracak politikaların bir an önce hayata geçirilmesini esasında halihazırda devletin görevi olan hususları talep ettik; ancak iktidar etkin bir mücadele yerine tam tersi kadınların yaşam ve özgürlüklerinin güvencesi olan İstanbul Sözleşmesinden imzayı çekerek kadınları görüldüğü üzere daha da korumasız bırakmıştır.

Çocuk gelinler, toplumumuzun acı ve yüz karası bir gerçeğidir. Bunun bir gerçek olarak karşımıza çıkması yüreğimizi sızlatmaktadır. Bir çocuk hakları ihlali olan 18 yaş altında çocuk evlilikleri, Türkiye’de en önemli sorunlardan biridir. Erken yaşta evlendirmeler, özellikle kız çocuklarını mağdur etmektedir. Çocuk yaşta evlenen kız çocukları sağlık ve eğitim başta olmak üzere temel insan haklarından yoksun kalmaktadır.

Bugün hala kadına karşı şiddeti, çocuk gelin sorununu konuşuyorsak etkin önlemlerin alınmamasındandır. Yargıya intikal eden kadına yönelik şiddet, cinayet, taciz ve cinsel saldın dosyalarında etkin soruşturmalar yürütülemediğindendir. Çok sayıda dosyanın yargı eliyle sürüncemede bırakıldığından, sanıkların aklanmaya çalışılmasındandır. Halen haksız tahrik, iyi hal indirimlerinin, failleri cesaretlendirici şekilde uygulandığındandır. İstanbul Sözleşmesi yürürlükten kaldırıldığından, 6284 sayılı kanun etkili şekilde uygulanmadığındandır. Bu nedenle bir kez daha Medeni Kanun’a ve 6284 sayılı yasaya dokunulmamasının, yasaların etkin bir şekilde uygulanmasının ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldıracak politikaların acilen oluşturulmasının önemini bir kez daha vurguluyoruz.

Kadının, İnsan Hakları için mücadele eden biz Avukatlar bir kez daha kadınların yanında mücadelemizi sürdüreceğimizi vurguluyor, Melike Anbaş’ın katledilmesinin derin üzüntüsünü yaşarken katleden zanlının en ağır cezayı alması için yasal sürecin takipçisi olacağımız kamuoyuyla paylaşıyoruz. Melike Arıbaş’a Allahtan rahmet ve tüm kadınlara başsağlığı diliyoruz. Bir kez daha, her yerde “İstanbul Sözleşmesi yaşatır.” diyoruz.”

blank

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.