Dolar 32,3605
Euro 34,6403
Altın 2.380,33
BİST 10.181,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 19°C
Az Bulutlu
Aksaray
19°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 13°C
Paz 15°C
Pts 19°C

Armutlu köyündeki iddialara ilişkin basın açıklaması

Armutlu köyündeki iddialara ilişkin basın açıklaması
Aksaray Anadolu AŞ
13 Mayıs 2023 14:05

Aksaray Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nden İYİ Parti Milletvekili Adayı Ali Abbas Ertürk’ün iddialarına ilişkin bir basın açıklaması yapıldı.

Aksaray Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nden İYİ Parti Milletvekili Adayı Ali Abbas Ertürk’ün iddialarına ilişkin bir basın açıklaması yapıldı.

İYİ Parti Milletvekili Adayı Ali Abbas Ertürk, Aksaray’ın Armutlu Köyü’nde yolsuzluk yapıldığını öne sürerek, dikkat çeken açıklamalarda bulunmuştu.

Aksaray Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nden Ertürk’ün iddialarına ilişkin bir basın açıklaması yapıldı.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İlimizde son günlerde yerel medya kanallarında hazine taşınmazlarının kiralanmasıyla ilgili İl Müdürlüğümüzü ithafen, tamamen siyasi rant elde etme amaçlı yapılan mesnetsiz yanıltıcı iddialarla ilgili olarak kamuoyunun doğru bilgilendirilmesine yönelik aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Kamuoyuna açıklanan Cumhurbaşkanlığının ikinci 100 günlük icraat programında yer alan “40 milyon m2 yüz ölçümlü Hazine taşınmazları üzerinde ağaçlandırma, hayvancılık, tıbbi, aromatik ve süs bitkileri yetiştiriciliği faaliyetlerinin desteklenmesi” maddesi gereğince atıl vaziyetteki hazine arazilerini milli ekonomiye kazandırmak, özellikle kadın girişimciler ile 18-40 yaş arası genç çiftçilere istihdam yaratmak amacıyla “ilaç ve kozmetik sektöründe yoğun kullanılan lavanta, gül, adaçayı, kekik ve çörek otu başta olmak üzere 139 çeşit tibbi ve aromatik bitki ile süs bitkilerinin” yetiştirilmesi için Hazine taşınmazlarını rayiç bedelin binde biri üzerinden kiralamak için ilimizin de içinde bulunduğu 68 ilde toplam 3.209.064 m2 yüzölçümlü, 84 adet hazine taşınmazı, 19.03.2020-17.04.2020 tarihleri arasinda Hazine Taşınmazlarının Tibbi ve Aromatik Bitkiler İle Süs Bitkileri Yetiştirilmek Amacıyla Kiraya Verilmesi İşlemleri kapsamında kiralanmak üzere ilan edilmiş ve aynı süre zarfında başvurular alınmıştır.

Kiralama başvuru ilanı; Bakanlığımızın, İl Müdürlüğümüzün resmi internet sitelerinde ayrıca eşzamanlı olarak köy, belediyeler, ilçe kaymakamlıkları, ilgili meslek odaları vasıtasıyla halka duyurulmuştur. Bu minvalde İlimiz Merkez Armutlu Köyünde bulunan atıl vaziyetteki 825.000 m2 yüzölçümlü 1391 parsel numaralı Hazine arazisinin tibbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği için yapılan başvuruların tamamının 379 sayılı Milli Emlak Genel Tebliğinde belirtilen kriterler dikkate alınarak puanlaması yapılarak, başvuranlar arasında en yüksek puana haiz talep sahibiyle, yine 379 sayılı Milli Emlak Genel Tebliğinde belirtildiği şekliyle söz konusu taşınmazın rayiç bedelinin binde biri oranında yıllık kira bedeli üzerinden 10 yıl süreli kiralama sözleşmesi düzenlenmiştir.

Sözleşme sonrasında arazinin amacında kullanılıp kullanılmadığı kontrol ekibi tarafından düzenli olarak yapılmıştır. Yer tesliminden hemen sonra arazide kiracı tarafından lavanta ekimi yapılmış, fakat ilk yıl kuraklık nedeniyle dikilen lavanta fideleri kurumuştur. Kiracı tarafından kuruyan lavanta fideleri tekrar dikilmiş, arazinin etrafı koruma amaçlı beton direkler ve tel örgüyle çevrilmiştir. İkinci yıl yapılan kontrollerde kiracı tarafından yeterli koruma sağlanamadığı, lavanta fidelerinin bakımsız bırakıldığı kontrol ekibi tarafından tespit edildiğinden kiralama sözleşmesi İdaremizce tek taraflı olarak 29.07.2022 tarihinde feshedilmiştir. Sözleşmenin tarafımızca feshedilmesi işlemi kiracı tarafından yargıya taşınmış olup, dava süreci devam etmektedir. Bu aşamada arazinin kullanımı ve tarımsal faaliyet yapılması idaremiz tarafından önlenmiş, kiracı tarafından izinsiz kullanımını önleyici tedbirler alınmıştır. Hali hazırda tarımsal faaliyette bulunulmamakta olup, kiralama işlemiyle ilgili hukuki süreç devam etmektedir..”

blank

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.