Dolar 32,4952
Euro 34,7654
Altın 2.488,35
BİST 9.532,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 25°C
Açık
Aksaray
25°C
Açık
Cum 24°C
Cts 21°C
Paz 23°C
Pts 25°C

Çevre dostu ASÜ, enerjisini koruyor

Çevre dostu ASÜ, enerjisini koruyor
Aksaray Anadolu AŞ
13 Ocak 2023 15:47

Türkiye’nin en çevreci yükseköğretim kurumlarından birisi olan ve enerji verimliliği konusunda yaptığı çalışmalarla dikkat çeken Aksaray Üniversitesi (ASÜ), sürdürülebilir politikalarla ülke ekonomisine ve geleceğe pozitif değer kazandırıyor.

Türkiye’nin en çevreci yükseköğretim kurumlarından birisi olan ve enerji verimliliği konusunda yaptığı çalışmalarla dikkat çeken Aksaray Üniversitesi (ASÜ), sürdürülebilir politikalarla ülke ekonomisine ve geleceğe pozitif değer kazandırıyor.

– Konuya Dair Tüm Parametrelerde İyi İşler Ortaya Çıkardık –

Rektör Prof. Dr. Yusuf Şahin, ASÜ’nün enerji verimliliğini öne çıkartan çevre dostu çalışmalarına ilişkin bilgiler verdi. Elektronik Belge Yönetim Sistemi, çevreci ulaşım yöntemlerinin kullanılması, düzenli atık bertarafı, ısıtma ve aydınlatma sisteminde yapılan yenilemeler, güneş enerjisi planlamaları, ekolojik eğitimler… Göreve geldikleri günden bu yana tüm bu konulara dair oldukça kapsamlı işler ürettiklerini ve bu işlerin bir yansıması olarak GreenMetric değerlendirme listelerinden en üst basamaklarda yer aldıklarını dile getiren Rektör Şahin, iyi işleri çoğaltmaya devam edeceklerini belirtti.

– EBYS ile Binlerce Ağacı ve Milyonlarca Litre Suyu Koruduk –

2016 yılında geçtikleri Elektronik Belge Yönetim Sistemi sayesinde 3 bin 424 ağacı kesilmekten kurtardıklarını ve 17 milyon litre su tasarrufu sağladıklarını anımsatan Şahin, “Bunların yanı sıra 978 ton karbondioksit salınımını ve 68 ton atık maddenin ortaya çıkmasını da önlemiş olduk” dedi. Enerji tasarrufu ve verimlilik konusunda en önemli parametrelerden birisi olan ulaşım sistemi konusunda yapılanları da özetleyen ASÜ Rektörü, “Kampüs içi ulaşım artık çoğunlukla bisikletlerle yapılıyor. Kurduğumuz Akıllı Bisiklet İstasyonları büyük ilgi gördü. Üniversite nüfusunun yaklaşık yüzde 50’si bu sisteme üye” dedi.

– Kampüste 23 Binanın 18’i İçin Enerji Kimlik Belgesi Alındı –

Kampüsteki binaların ısıtma, soğutma, aydınlatma gibi enerji tasarrufu ile doğrudan ilintili konularda sürekli denetlendiğini ve sistem güncellemelerinin hızlı şekilde yapıldığını ifade eden Şahin, “Ek yapılar dâhil toplam 23 binanın 18’i için Enerji Kimlik Belgesi (EKB) alındı. Beş bina içinse süreç devam ediyor. EKB sürecinde kampüsteki binalar yalıtım özellikleri, ısı geçirgenliği, aydınlatma ve iklimlendirme sistemleri gibi parametreler bakımından titiz şekilde değerlendiriliyor. Yapılan değerlendirmelerin ardından düzenleme ve yenileme gerektiren çalışmalar gerçekleştiriliyor” dedi.

– GES İçin Bakanlık Başvurusunda Bulunuldu, Süreç Bekleniyor –

Kampüs Enerji İzleme ve Yönetim Sisteminin Kurulmasına dair çalışmaların sürdüğünü ve yakın gelecekte bu çalışmayı da tamamlamak istediklerini kaydeden ASÜ Rektörü, mümkün olan en kısa sürede yapmak istedikleri diğer bir çalışmanın ise Güneş Enerji Sistemi (GES) kurmak olduğunu dile getirdi. Enerji yönetimine dair pozitif bir etüt raporu alındığını hatırlatan Şahin, “Çevre Şehircilik ve İklim Değişikli Bakanlığının Dünya Bankası destekli projesine başvurumuzu yaptık. Süreç resmiyet kazandığında rektörlük binasının karşısında yer alan otoparkın üzerine bir GES kurulabilecek” dedi.

– Çevre Dostu Kampüs Listesinde Puanlarımız Her Yıl Artıyor –

Öte yandan gerek derslerle gerekse sosyal ve kültürel etkinliklerle enerji verimliliği konusundaki bilinci yükseltmeye çalıştıklarını vurgulayan Şahin, tüm bu çalışmaların bir karşılığı olarak, çevre dostu kampüs sıralamalarında üst basamaklarda yer aldıklarını söyledi. GreenMetric platformunun 2022 sıralamasında Türkiye yedincisi olduklarını ve toplamda

listeye üst üste dört kez girdiklerini kaydeden Şahin, “Puanlarımız her yıl artıyor. 2019 yılında 5 bin 925, 2020 yılında 6 bin 900, 2021 yılında 7 bin 650, 2022 yılında ise 7 bin 800 puan aldık. İlgili ölçüm kurumunun tüm parametrelerinde istikrarlı biçimde yükseliyoruz” dedi.

Rektör Şahin, açıklamasını şu şekilde noktaladı: “Çevreyle ilgili tüm işlerimizi ciddiyetle yapıyor, kaynakları en etkin şekilde kullanıyor ve sürdürülebilir projeler üretiyoruz. Enerji verimliliği ve tasarrufu konusunda daha etkin şekilde çalışmayı sürdüreceğiz” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.