Dolar 32,3892
Euro 34,7881
Altın 2.438,91
BİST 10.003,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 24°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
24°C
Hafif Yağmurlu
Sal 22°C
Çar 22°C
Per 18°C
Cum 18°C

Toprak’tan Vali Aydoğdu’ya çağrı: Verdiğiniz emir hukuksuzdur!

Toprak’tan Vali Aydoğdu’ya çağrı: Verdiğiniz emir hukuksuzdur!
Aksaray Anadolu AŞ
31 Ekim 2022 13:10

Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Eski Aksaray Baro Başkanı Av. Erhan Toprak Aksaray’da cenaze yemeği uygulamasının kaldırılması ile ilgili Vali Hamza Aydoğdu’ya açık çağrıda bulundu.

Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Eski Aksaray Baro Başkanı Av. Erhan Toprak, Aksaray’da cenaze yemeği uygulamasının kaldırılması ile ilgili Vali Hamza Aydoğdu’ya açık çağrıda bulundu.

Toprak, uygulamanın kaldırılmasının doğru olduğunu ama vatandaşların özel hayatına ve yaşam tarzına açıkça ve hukuksuzca müdahale ettiği gerekçesi ile bu genel emirden Vali Aydoğdu’nun acilen vazgeçmesi gerektiğini ifade etti.

Toprak açıklamasında şu ifadeleri kaydetti:

“SAYIN VALİ HAMZA AYDOĞDU’YA AÇIK ÇAĞRIMDIR! VERMİŞ OLDUĞUNUZ BU HUKUKSUZ EMİRDEN VAZGEÇİN!

Aksaray Valisi Sayın Hamza Aydoğdu 27.10.2022 tarihinde 2022/1 nolu yani 2022 yılında ilk defa bir Genel Emir yayımlamıştır. Söz konusu Genel Emirin içeriğinde “Cenaze sahiplerinin tüm acısı ve meşguliyetlerine rağmen taziyeye gelen misafirlere yemek ikram etmek için büyük bir külfetin altına girdiği, başkalarından borç para aldığı, bu nedenle cenaze sahiplerine daha fazla yük olmamak adına Aksaray iline bağlı ilçe kasaba ve köylerde cenaze sahibinin yemek vermesi uygulamasına son verildiği” belirtilmektedir.

Sayın valinin yayımlamış olduğu genel emrin dayanağı 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 9.maddesidir. Bu kapsamda yayımlanan emre uymayanlar yine aynı kanunun 66.maddesi doğrultusunda Kabahatler Kanununun 32.maddesi uyarınca cezalandırılacaktır.

Bakış açısı itibarıyla benim de aynı görüşte olduğum söz konusu emir açıkça hukuka aykırıdır. Sayın valinin böyle bir emir verme yetkisi yoktur. Sayın vali bu hususta en fazla vatandaşı teşvik edecek işlemler yapabilir. Valilik tarafından hiçbir hukuki ve kanuni temeli olmayan bu tarzdaki keyfi uygulamalar başka keyfi uygulamaların da önünü açmak için örnek teşkil edecektir. Bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nde hiç kimse isabetli dahi olsa şahsi düşüncelerini bir başkasına dayatamaz ve bunu kamu gücünü kullanarak asla yapamaz. Hele ki bu yaşam tarzına ilişkin bir durumsa kesinlikle kabul edilemez.

Devleti yönetenler örnek davranışlarda bulunmak istiyorlarsa buna önce hukuk ve kanun çerçevesinde hareket ederek ve adeta bir ferman niteliği taşıyan emirler vermeyerek başlamalıdır.

Sonuç itibari ile her ne kadar içerik itibarıyla isabetli bir düşünce olsa da vatandaşların özel hayatına ve yaşam tarzına açıkça ve hukuksuzca müdahale eden bu genel emirden sayın valinin acilen vazgeçmesi gerektiğini, aksi durumda ise söz konusu emrin iptali için ilgili kurumların dava açması gerektiğini saygı ile bildiririm.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.