Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 21°C
Açık
Aksaray
21°C
Açık
Paz 22°C
Pts 27°C
Sal 31°C
Çar 28°C

2025 yılına kadar yaklaşık 42 milyar adet IoT cihazın olması bekleniyor

2025 yılına kadar yaklaşık 42 milyar bağlı IoT aygıtın olabileceğini aktaran Siberasist Genel Müdürü Serap Günal, yaklaşık olarak %98’inin …

2025 yılına kadar yaklaşık 42 milyar adet IoT cihazın olması bekleniyor
Aksaray Anadolu AŞ
17 Şubat 2021 10:24

2025 yılına kadar yaklaşık 42 milyar bağlı IoT aygıtın olabileceğini aktaran Siberasist Genel Müdürü Serap Günal, yaklaşık olarak %98’inin şifrelenmediği IoT aygıtlarda bilgi güvenliğini sağlamak için atılması gereken 5 adımı sıralıyor.

 

Günümüzde IoT aygıtları, makine tahsilinden akıllı sensörlere kadar birçok alanda şirketlere kolaylık sağlıyor. Müşteri tecrübesini geliştirmek, daha düzgün iş kararı almak ve genel iş süreçlerini denetim etmek isteyen şirketler günden güne yapay zekayla birleştirilmiş IoT aygıtlarına alan açmaya devam ederken, yapılan araştırmalar IoT aygıtlarının %98’inin şifrelenmemiş olduğunu ve bu durumun ağdaki ferdî dataları açığa çıkardığını gösteriyor. 2025 yılına kadar yaklaşık 42 milyar bağlı IoT aygıtın olabileceğini belirten Siberasist Genel Müdürü Serap Günal, bu türlü bir artıştan yararlanmak isteyen siber saldırganlara karşı ihtarlarda bulunuyor. 

 

IoT Aygıtlarındaki Bilgiler Dark Web Üzerinde Satışa Çıkıyor

Konutlardaki akıllı aygıtlar ya da şirketlerde bulunan ve online kontaklarla kullanılan birçok eser kullanıcılarına büyük kolaylıklar sağlıyor. O denli ki kullanımı gitgide artan bu aygıtların sayısı ise önemli artış gösteriyor ve 2025 yılına kadar 42 milyar adete ulaşması bekleniyor. Lakin siber güvenlik tahlilleri ilerlemiş olsa da IoT aygıtları için bu durum farklılık gösterebiliyor. Sahip olunan IoT aygıtların birçoklarında son güncellemeler ve gelişmiş siber tehditlere karşı savunma düzeneği bulunmadığını ve tamamına yakının şifrelenemediğini aktaran Serap Günal, hackerlerin IoT aygıtlar üzerinde şifrelenmemiş ağ trafiğini dinleme, şahsî yahut bâtın bilgileri toplama ve akabinde bu dataları Dark Web üzerinden kar emeliyle kullanma teşebbüslerinde bulanabileceğine dikkat çekerken bilgi hırsızlığından korunmak için yapılması gerekenleri 5 adımda sıralıyor.

 

5 Adımda IoT Aygıtlarının Güvenliği

 

Siberasist Genel Müdürü Serap Günal hem ferdî hem de şirket datalarının hackerlerin ellerine geçmesini önlemek isteyen kullanıcılara 5 kıymetli güvenlik tavsiyesinde bulunuyor.

 

1. IoT aygıtınızın güvenirliğini denetim edin. IoT aygıtları satın almadan evvel aygıtın internete nasıl bağlandığını, hangi datalara erişebildiğini, elde ettiği dataları nerede sakladığını ve hangi şartlar altında bu dataları kullandığını denetim edin.

 

2. Saklılık ve güvenlik düzeylerini artırın. Varsayılan şifreleri, eşsiz ve karmaşık bir şifre ile değiştirin. Kablosuz yönlendiriciler de dahil olmak üzere tüm aygıtlar için güçlü şifreler kullanın.

 

3. Farklı ağ irtibatlarında kullanın. IoT aygıtlarınızı mümkünse başka bir ağda kullanın. Bu durum atak gerçekleştiren hackerlerin başka ağlara sızmasını engelleyecektir.

 

4. Aygıtlarınızı güncelleyin. Evin içerisindeki aygıtların güvenlik durumu, kimler tarafından kullanıldığı, yazılımın üretici tarafından nizamlı bir biçimde güncellenip güncellenmediği ve en değerlisi de ne sıklıkla taarruza uğradığı hususlarında aktüel kalın.

 

5. Gelişmiş tahliller kullanın. Tüm aygıtlarınız için ziyanlı yazılımları, kimlik avı ve hücum teşebbüslerini tespit edip engelleyecek bir güvenlik tahlili kullanın.

Hibya Haber Ajansı

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.