Dolar 42,0037
Euro 48,7354
Altın 5.566,24
BİST 10.608,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 22°C
Az Bulutlu
Aksaray
22°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 23°C
Paz 21°C
Pts 24°C

Aksaray’da su alarmı: Mamasın Barajı’nda sular hızla çekiliyor!

Aksaray’da su alarmı: Mamasın Barajı’nda sular hızla çekiliyor!
23 Ağustos 2025 00:49

Aksaray’ın içme suyu kaynağı olan Mamasın Barajı’nda su seviyesi kritik seviyelere geriledi. Barajdaki doluluk oranı yüzde 15’e düşerken baraj çevresinde yer yer 200 ila 300 metre arasında çekilmeler yaşandı. Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, yaşanan bu durumun ciddiyetine dikkat çekerek tüm vatandaşları su tasarrufu konusunda duyarlı olmaya çağırdı.

Türkiye genelinde etkisini artıran kuraklık birçok ili olduğu gibi Aksaray’ı da olumsuz etkiledi. Ülke genelinde en az yağış alan bölgeler arasında yer alan Aksaray’da uzun zamandır yağış görülmüyor. Bu durumun sonucu olarak şehrin içme suyu ihtiyacını karşılayan Mamasın Barajı’nda su seviyesi hızla düşüyor ve baraj kıyısındaki gözle görülür çekilme ise kaygı verici boyuta ulaştı.

Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, su kullanımına dair tasarruf çağırısında bulundu. Mamasın barajında su seviyesinin son yıllarının en düşük seviyelerine indiğine vurgu yapan Başkan Dinçer; “Baraj doluluk oranımız yüzde 15’e kadar geriledi. Uzun zamandır yeterli yağış almadığımız için barajda ciddi bir çekilme yaşanıyor. Yer yer 200-300 metrelik geri çekilme gözlemledik. Bu durum içme suyu temininde ciddi riskler oluşturuyor” açıklamasında bulundu.

Belediye olarak bu konuda farkındalık çalışmaları yürüttüklerini sözlerine ekleyen Başkan Dinçer; “Su hayattır. Lütfen suyumuzu israf etmeyelim. Su kaynaklarımız sınırlı ve her damlası kıymetli. Vatandaşlarımızdan günlük yaşamlarında suyu tasarruflu kullanmalarını istirham ediyorum” şeklinde konuştu.

Aksaray Belediyesi’nin yayımladığı verilere göre şehirde su tüketimi giderek artıyor. Haziran ayında günlük su kullanımı 69.943 metreküp iken Temmuz ayında bu rakam 71.885 metreküp’e yükseldi. Böylece günlük su tüketiminde, iki ay arasında yüzde 2,77 oranında artışın olduğu kaydedildi.

Başkan Dinçer, günlük su tüketimindeki artışa dikkat çekerek “Suyumuzun her damlasına sahip çıkalım. Unutmayalım ki, bugün aldığımız önlemler geleceğimizi koruyacaktır” dedi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.