Dolar 32,5604
Euro 34,9941
Altın 2.423,19
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 30°C
Az Bulutlu
Aksaray
30°C
Az Bulutlu
Cum 27°C
Cts 25°C
Paz 26°C
Pts 23°C

‘Akılcı İlaç ve Antibiyotik Kullanımı’ anlatıldı

‘Akılcı İlaç ve Antibiyotik Kullanımı’ anlatıldı
Aksaray Anadolu AŞ
24 Ocak 2017 17:31

Aksaray Üniversitesi Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yapan hekimlere,  “Akılcı İlaç ve Antibiyotik Kullanımı” konulu eğitim verildi.

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi (AEAH) Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanları Dr. Ayla Ersoy Kılıç ve Dr. Filiz Kürkçü tarafından verilen eğitimde, yanlış ve gereksiz ilaç kullanımının insan sağılığını ciddi şekilde etkilediği anlatıldı.

Hekimin, kullanacağı ilacı, ilacın dozunun ve veriliş biçimini değerlendirmesinin önemli olduğunu anlatan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayla Ersoy Kılıç, Eczanelerin bir çoğunda reçete ile satılır ibaresi olduğu halde ilaçların, özelliklede antibiyotiklerin reçetesiz satıldığını veya evlerde çok miktarda daha önceki tedavilerden kalma ilaçların kullanıldığını söyledi.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayla Ersoy Kılıç, akılcı olmayan ilaç kullanımının hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, ilaç etkileşiminin bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına ve tedavi sürecinin uzaması dolaysıyla maliyetlerin artmasına neden olduğu söyledi.

Eğitimlerle, Akılcı ilaç kullanımını teşvik etmek ve yanlış antibiyotik kullanımı ortadan kaldırmayı amaçladıklarını ifade eden Dr. Ayla Ersoy Kılıç, toplumda yer bulan, en geniş spektrumlu ve en pahalı antibiyotiğin en iyi antibiyotik olduğuna dair tezin yanlış olduğunu söyledi.

Dr. Kılıç; “İlaçlar sağlığımızı tehdit etmesi için değil, doğru ve bilinçli kullanılarak sağlımıza katkı sunması için üretilir ve kullanılır” dedi.

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanları Dr. Ayla Ersoy Kılıç ve Dr. Filiz Kürkçü meslektaşlarına, Sinüzitte Antibiyotik kullanımı, Gastroenteritte Antibiyotik kullanımı, Pnömonide Antibiyotik kullanımı, Deri ve Yumuşak Dokuda Antibiyotik kullanımı, Otit Antibiyotik kullanımı ve Akut Tonsilofaranjitte Antibiyotik kullanımı konularında bilgilendirme eğitimi verdiler.

Öte yandan, Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi polikliniklerine, 5 dakikada Beta ve Antijen testi yapmaya imkan tanıyan cihazları da kuruluyor.​.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.