Dolar 32,4025
Euro 34,5765
Altın 2.384,56
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 22°C
Az Bulutlu
Aksaray
22°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 14°C
Paz 16°C

Aksaray Barosu’ndan çocuk fetvası açıklaması

Aksaray Barosu’ndan çocuk fetvası açıklaması
Aksaray Anadolu AŞ
19 Şubat 2023 21:32

Aksaray Barosu, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın fetva sitesinde “Depremzede çocuklar evlat edinebilir mi?” sorusuna, “Evlat edinen ile evlatlık arasında evlenme engeli doğmaz” yanıtı verilmesiyle ilgili tepki gösterdi.

Aksaray Barosu, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın fetva sitesinde “Depremzede çocuklar evlat edinebilir mi?” sorusuna, “Evlat edinen ile evlatlık arasında evlenme engeli doğmaz” yanıtı verilmesiyle ilgili tepki gösterdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Diyanet İşleri Yükse Kurulunun “Depremzede çocuklar evlat edinilebilir mi?” sorusuna verdiği yanıtta, “Evlat edinenle evlatlık arasındaki bu ilişki sebebiyle bir evlenme engeli doğmadığı gibi, evlatlığın kendi öz anne babasının yerine, evlat edinenlerin nesebine kaydedilmesi de caiz değildir” yorumuna tepkiler devam ediyor.

Aksaray Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu da yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Aksaray Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu olarak, ülkemizde yaşanan on binlerce yurttaşımızın hayatını kaybettiği depremin ardından yaralarımızı sarma çabasında olduğumuz böyle bir dönemde, bu açıklamayı yapmak zorunda bırakılmaktan son derece rahatsız olduğumuzu öncelikle belirtmek isteriz. Geçtiğimiz günlerde, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Kurulu’nun Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve büyük yıkım ve can kaybına yol açan depremlerle ilgili soruları yanıtladığı fetva sitesinde “Depremzede çocuklar evlat edinilebilir mi?” sorusuna fetva vermiş ve bu fetvayı gelen tepkiler üzerine kaldırmıştır. Din İşleri Kurulu verdiği fetvada “Dinimizde kimsesiz çocukların bakım ve gözetilmesi tavsiye edilmiş olmakla birlikte hukuki birtakım sonuçlar doğuran evlatlik müessesesi kabul edilmiş değildir. Buna göre evlat edinenle evlatlık arasındaki bu ilişki sebebiyle bir evlenme engeli doğmadığı gibi evlatlığın kendi öz anne, babası yerine evlat edinenin nesebine kaydedilmesi de caiz değildir.” ifadeleri yer almıştır.

Henüz enkazlar bile kaldırılmamışken, çocuklarının yerini tespit edememiş aileler varken bu açıklama ile adeta onlara ikinci bir yıkımı yaşatan herkesin kanunlar önünde bunun hesabını vermesini talep ediyoruz. Çocukları her türlü istismara açık hale getiren fetva’yı veren ve bu soruyu soran kişiler hakkında adli sürecin başlatılması için Cumhuriyet Savcılarını göreve davet ediyoruz. Unutulmamalıdır ki “Türkiye Cumhuriyeti laik bir hukuk devleti olup, resmi makamların basına açıklama yapacağı zaman T.C. Anayasamız ve diğer kanunlarımıza aykırı olmayacak ve toplumda kafa karışıklığına sebebiyet vermeyecek şekilde açıklamada bulunması gerekmektedir 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 129. maddesine göre, “Evlat edinen ile evlatlığın veya bunlardan biri ile diğerinin alt soyu ve eşi arasında” evlilik yasaklanmıştır. Ayrıca Türk Medeni Kanununun kabulünün 97. Yıldönümünde böyle bir açıklama yapılmış olması oldukça manidardır. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Kurulu’na hatırlatmak isteriz ki Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir hiçbir kurum ve kuruluş yasalara aykırı açıklama yapamaz, yapan kişileri istifaya davet ediyoruz”

blank

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.