Dolar 32,5036
Euro 34,8690
Altın 2.438,91
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 25°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
25°C
Hafif Yağmurlu
Sal 23°C
Çar 23°C
Per 20°C
Cum 19°C

Aksaray Gezi Rehberi

Aksaray Gezi Rehberi
Aksaray Anadolu AŞ
28 Şubat 2022 20:06

İç Anadolu bölgesinin sakin ve bir o kadar uzun soluklu tarihe ev sahipliği yapan Aksaray’ı daha yakından tanımaya ne dersiniz?

Aksaray, turizm dünyasının yakından takip ettiği kentlerden biridir. Periler diyarı Kapadokya’nın bir parçası olan şehir, sahip olduğu kültürel değerler ve doğa güzellikleriyle kendinden söz ettiren bir şehirdir. Ihlara Vadisi’nin kendi başına sahip olduğu değerler, inanç turizmi açısından önemli noktaları, yer altı şehirleri, tarihi İpekyolu, Tuz Gölü, Hasan Dağı ve antik kentlere eşlik eden termal alanları…

M.Ö. 8000’li yıllara dayanan geçmişi ile en eski yerleşim yerlerinden biri olan Aksaray’da yer alan Aşıklıhöyük, Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olarak kayıtlarda yer alıyor. Tarihin farklı sayfalarına farklı özelliklerle geçmeyi başaran Aksaray’da değişik dönemlerde farklı medeniyetler egemenlik kurmuşlar. M.Ö 3000-2000 yıllarında Anadolu’da Hatti Kavmi yaşamış ve Asurlu tacirlerle bu dönemde ticaret yapmışlardır.

Değişik dönemlerde farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Kapadokya bölgesi, Türkmen Beyi Danişmendli Ahmet Gazi tarafından fethedilmiş, bunun akabinde Selçuklu Sultanı I. Rukneddin tarafından tüm Kapadokya bölgesi Selçuklar hükümdarlığının egemenliği altına girmiştir. Bu döneme ait tarihi eserler, kentin değişik yerlerinde hâlâ ayakta kalmayı başarıyorlar.

blank

Aksaray gezilecek yerleri

Kızıl Minare

Şehir merkezinde yer alan “Kızıl Minare” diğer adıyla “Eğri Minare” Selçuklar döneminden günümüze ulaşmıştır.

Bahattin Samanlığı Kilisesi

Aksaray-Belisırma Köyü’nde bulunan Bahattin Samanlığı Kilisesi, Kapadokya bölgesinin hem tarihi anlamda hem de tarihi eserleri anlamında görülebilecek en önemli yerlerden biridir.

Acemhöyük

İl merkezine 18 km. uzaklıkta yer alan Yeşilova Köyü’ndeki Acemhöyük, Erken Tunç Çağı’ndan günümüze gelen antik yerlerden biridir.

Karagedik Kilisesi

I. yüzyılda inşa edilen Karagedik Kilisesi, Aksaray şehir merkezinde yer almaktadır. Dik bir kaya üzerine inşa edilen kilisenin net tarihi hakkında bilgiler bulunmamaktadır. Kilise, aynı zamanda “Saint Ermolaos” adıyla da bilinmektedir.

Sultanhanı Kervansarayı

Selçuklar döneminde yapılan Sultanhanı Kervansarayı, Aksaray’ın önemli tarihi kültürel yapılarından biridir. Sultanhanı kasabasında yer alan kervansaray, Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad tarafından yaptırılmış, yapımı 1229 yılında tamamlanmıştır.

Güzelyurt Manastır Vadisi

Aksaray’ın Güzelyurt ilçesi sınırlarında yer alan Güzelyurt Manastır Vadisi, Aksaray’ın doğa güzelliklerini değerlendirmek açısından görülmesi gereken muazzam bir yerdir. Şehir merkezine 50 km. uzaklıkta yer alan Manastır Vadisi, özellikle yaz aylarında turistlerin uğrak noktası haline geliyor.

Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri

Aksaray şehir merkezine 25 km. uzaklıkta yer alan Saraltı Kırkgöz Yer altı Şehri, tarihi gizemi ile Aksaray gezilecek yerleri arasında değerlendirilmesi gereken en güzel noktalardan biridir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.