Dolar 32,4390
Euro 34,7386
Altın 2.446,03
BİST 9.909,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 25°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
25°C
Hafif Yağmurlu
Cts 25°C
Paz 25°C
Pts 22°C
Sal 21°C

Aksaray Milletvekili Erel: Pancar üreticisi çözüm bekliyor!

Aksaray Milletvekili Erel: Pancar üreticisi çözüm bekliyor!
Aksaray Anadolu AŞ
30 Aralık 2021 09:31

İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, hazırlamış olduğu yazılı soru önergesini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sundu. Erel, pancar üreticilerin sorunlarını aktararak çözüm konusunda herhangi bir adım atılıp atılmayacağını sordu.

Pancar üreticisinin taban fiyatlarından dolayı sıkıntıda olduğunu, yine kuraklık nedeniyle de büyük problemlerin yaşandığını vurgulayan Erel, “Pancar üreticileri fabrikalara verdikleri pancarların bedelini fabrikaya en son teslim edilen pancarın tarihi baz alınarak 60 gün sonra almaktadır. Pancar taban fiyatları 16 Eylül 2021 tarihinde 420 lira olarak açıklanmıştır. O günden bu tarafa yaşanan ekonomik problemler nedeniyle maalesef paranın alım gücü düşmüştür. Mesela bunu dikkate alan Kayseri şeker fabrikaları şeker pancarına 720 lira üzerinden fiyat tayin etmektedir. Bu sene yaşanan kuraklıktan dolayı da pancar üreticileri taahhüt ettikleri pancar kotasını dolduramadıklarından cezaya maruz kalmamak için 600 liradan pancar satın alarak kotalarını doldurmaya çalışmaktadırlar. Bilindiği üzere de şeker fiyatlarına kasım ayı ortasında yüzde 25’den fazla zam gelmiştir” dedi.

Bu kapsamda verdiği soru önergesinin içeriğini de aktaran Erel, şunları söyledi: “Girdi maliyetlerinin her gün arttığı ve paramızın alım gücünün büyük ölçüde azaldığı bu dönemde çiftçilerimizin mart ayı ortalarında pancar bedelini alıncaya kadar ki geçen zaman zarfında girdi maliyetlerin daha da artacağı göz önüne alınarak günün şartlarına göre pancar taban fiyatını 720 liradan uygulamayı düşünüyor musunuz? İkincisi olarak üreticinin taahhüt ettiği kota mücbir sebepler nedeniyle doldurulması imkânsız hale gelmiştir. Kotayı dolduramayan üreticilere uygulanan cezai şartın kaldırılması konusunda bir çalışmanız var mıdır? Bir diğer soru ise pancar üreticilerin piyasa şartlarından etkilenmemesi adına her üreticinin pancarı teslim tarihi baz alınarak teslim ettiği tarihten sonra ödemesinin 60 gün içinde yapılması konusunda bir planlamanız var mıdır Son olarak fabrikalar 420 liradan aldığı pancarın, posasını yani küspesini paketleyip 700 liradan tekrar üreticiye satmaktadır. Kaba yem için kullanılan küspe pahalı olduğu için üretici almakta zorlanıyor. Küspenin fiyatını da şeker pancarı taban fiyatına çekmeyi düşünüyor musunuz?” (Haber Bülteni)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.