Dolar 32,3375
Euro 35,1809
Altın 2.245,46
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 11°C

Aksaray Tarihi’ne Yeni Katkılar-4

Tarihçi - Araştırmacı
22 Ocak 2020 20:39

Aksaray Üniversitesi Somuncubaba Tarih ve Kültür Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 24-26 Ekim 2019’da IV. Uluslararası Aksaray Sempozyumu düzenlenmişti. Bu sempozyumdaki bildirilerin yer aldığı kitap yayınlandı. Üniversitemiz haricinde, valiliğimizin ve belediyemizin de katkılarıyla bu ilmi ziyafet gerçekleştirildi, daha önce de olduğu gibi.

Bu bildirilerden bazılarını sizlere tanıtmak istiyorum.

Bu yazı dizisine bugün nihayet veriyorum. Bahsedeceğim son bildiri Yıldırım Aktaş ve Yaşar Musaoğlu tarafından sunulmuş “Cumhuriyet Dönemi Aksaray Şehrinde Mûsikî Kültürüne Bir Bakış” başlıklı çalışmadır.

Aktaş ve Musaoğlu’nun çalışmasının en önemli kısmı şimdiye kadar Aksaray’ın müzik tarihiyle alakalı hiçbir çalışması olmaması sebebiyledir. Aksaray’ın iktisat tarihi, spor tarihi başta olmak üzere pek çok alanda çalışması mevcutken müzik tarihi alanında araştırması yoktur. Yukarıda ismini verdiğim bildiri bu bakımdan kıymetlidir. Umarım bu araştırmanın devamı gelir.

Mezkur bildiride daha çok yakın bir tarih dönemindeki kişiler, faaliyetler anlatılmasına rağmen Cumhuriyet öncesindeki kayıtlara da bakılmaya çalışılmış. 2014’te Aksaray Barosu ile TBB ortak yayını ile –tespit edilebilmiş- Aksaray’ın Tek Şer’iyye Sicili okurla buluşmuştu. Bu kitabın yazarlarından birisi de bu satırların yazarıdır. Aktaş ve Musaoğlu araştırma yaparken Azm-i Milli Bilim ve Sanayi Müzemize de geldiler. Arşiv bölümümüzde çalışmalarından bahsederken şer’iyye sicilinden rastgele birkaç sayfa açan Yıldırım Aktaş hoca hemen bir müzisyenle karşılaşmıştı. Niyet halis olunca böyle sürprizlere şaşırmıyorum artık!

Bildiride “TRT Repertuvarında Yer Alan Türküleri” başlığı altındaki kısımda Aksaray türkülerinin derlenmesi ve aktarılması yönünde önemli katkıları olan kişiler yazılmıştır: C. Emel Demiryürek, Ahmet Gürses, Âşık Mehmet Akça (Molla), Asaf Güven, Bünyani Adnan Türközü, Baymışlı Bayram Çalışkan, Ali Sandal, Mehmet Başaran sayılabilir. Bu kişilerden Muzaffer Sarısözen, Belkıs Akkale. Yine bu çalışmada TRT Repertuvarında yer alan Aksaray türkülerinin sayısının 23 adet olduğu belirtilmiştir. Yine şöyle bir not daha düşülmüştür: “Ancak araştırmacı C. Emel Demiryürek’in “68 Ortaköy AksarayTürküleri” Kitabı incelendiğinde TRT Repertuvarına alınmamış türkülerle birlikte bu sayı 80’e çıkmaktadır”.

Çalışmanın sonuç ve öneriler kısmında Aksaray’ın mûsikî yaşamına katkı sağlayacak öneriler sıralanmıştır. Bunlardan bir kısmını iktibas ediyorum.

1.Bir müzik kurulu kurularak Aksaray’ın mûsikî geçmişini içeren ciddi bir araştırma yapılmalı ve belgelendirilmelidir. 2. Aksaray’da dernek ve cemiyetlerin, özel kurumların; Çocuk, Genç ve Yetişkin koroları kurması teşvik edilmeli ve desteklenmelidir. 3. Türkü derleme – Besteleme, Şarkı beste yarışmaları düzenlenmelidir. 4. Aksaray’da mûsikînin oluşmasında, gelişmesinde emeği geçmiş sanatçılar ödül törenleri ile onore edilmelidir. 5. Müzik Festivalleri düzenlenmelidir. Popüler sanatçılar yerine, halkın içinden çıkmış emektar müzisyenler değerlendirilmeli sahne alma fırsatı yaratılmalıdır. 6. Türk mûsikîsi üzerine emek vermiş; sanatçı, bilim adamı, akademisyenler davet edilip Aksaray mûsikî kaynaklı (Başlıklı) Kongre,

Sempozyum, Çalıştaylar düzenlenmelidir. 7. Tüm okullarda müziksel etkinlikler takip edilip çocukların sanat ve müziğe yaklaşmasını sağlayan proje yarışmaları, yeni fikirler desteklenmelidir (s.378).

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.