Dolar 32,2588
Euro 34,7714
Altın 2.415,10
BİST 10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 23°C
Açık
Aksaray
23°C
Açık
Çar 24°C
Per 24°C
Cum 20°C
Cts 15°C

Aksaray Üniversitesi’nin önü açılıyor

Aksaray Üniversitesi’nin önü açılıyor
Aksaray Anadolu AŞ
29 Nisan 2023 18:04

Aksaray Üniversitesi, şehrimizin göz bebeğidir. Üniversite kapısının girişine asılan, herkesin gözüne sokulan yazıya yani sloganına bakılırsa üniversitemiz “evrensel düşünen yereli gözeten” bir kurummuş. Acaba böyle mi gerçekten? Üniversitemizin logosuna bakıldığında 2006 tarihini görürüz. Yani oldukça genç bir üniversite.  Hepimiz biliyoruz ki 1986’da bugünkü Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda Teknik Programlar Bölümü adı altında Selçuk Üniversitesi’ne bağlı Meslek Yüksekokulu olarak eğitim-öğretim başlamıştı. Daha sonra, Niğde Üniversitesi’ne yani 1992’de bağlandı. 14 sene boyunca Niğde’ye bağlılık devam etti. Nihayet 2006’da Aksaray, yüksek öğretim özgürlüğünü ilan etti. Üniversitemizin açıklamasına bakıldığında 13 Fakülte, 3 Enstitü, 1 Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 1 Yüksekokul, 6 Meslek Yüksekokulu ve 21 Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne sahibiz. Yirmi binden fazla öğrencisi var göz bebeğimiz üniversitemizin. Fakat Aksaray Üniversitemizin akademisyenlerinden kaçı Aksaraylı? Üniversitemiz şehrimizle tam olarak bütünleşebildi mi? Üniversitemiz lokomotiflik görevini yerine getirebiliyor mu?

Üniversitemizin kapısına, girişe, sağa-sola “evrensel düşünen yereli gözeten” yazıyorlar. Fakat durum böyle değil. Yereli gözettiğini iddia eden üniversitemizde kaç Aksaraylı akademisyen var? Hemen şunu da söylemek gerekir ki biz Aksaraylılar milliyetçi değiliz. Birbirimize destek olmak yerine köstek olmayı pek severiz. Aksaraylıların birbirlerine karşı tutkun olmadığını görenler de haliyle meydanı boş bulup kendilerinden olanlara kadro vermeye devam ettiler. Nepotik ilişkilerle üniversitemizde çalışanlar yüzünden hak edenlerin birçoğu dışarıda kaldı. Hak etmeyenler makamları işgal ederken başarılı, donanımlı ve bu şehrin evlatları mağdur edildi. Buna sebep olanların vicdanları rahat olabilir mi? Bu haksızlıkları rektörün görmemesi de mümkün değil.

Bir rektör düşünün ki neredeyse hiç kimse tarafından sevilmesin ama ikinci kez aynı göreve atansın. Bu rektör artık gidiyor. Şunun şurasında ya bir hafta on güne kadar ya da en geç bir aya kadar yeni rektör atanacak. Bu rektör yani atanacak olan rektör umut ederiz ki Aksaraylı olur. Aksaray’ın evladına, şehrine, geleceğine sahip çıkar.

Atanacak rektör, akademik çalışmalarla, kaliteli işlerle anılsın. Maaşını hak ve hukuk çerçevesinde alıp hak etsin. Hele hele de Aksaray Üniversitemize sahte profesörler alınmasına, birçok fakülteye usulsüz atamalara göz yummasın, uyanık olsun. Üniversitemizin personeline (akademik ve idari) mobbing uygulamasın. Çünkü böyle yapanları halk da Hakk da affetmez.

Biz Aksaraylılar, üniversitemizin yüksek lise gibi ya da siyasetin merkezi gibi bir yer olmasını istemiyoruz. Bizler, üniversitemizin şehrin her kesimine hitap etmesini, bilimsel araştırmalar yapmasını, halkı din ve inancına göre ayırmamasını istiyoruz. Bizler, rektörün hiçbir örgütle bağlantısı olmasını istemiyoruz. İş dünyasıyla daha sıkı ilişkiler gerçekleştirmesini bekliyoruz.

Halk ekonomik olarak darboğazda iken rektörün ya da dekanların lüks içinde yaşaması elbette kabul edilemez. Devletin, eğitim ve araştırma hastanesine gönderdiği tek kuruşu bile heba etmeden vatandaşın hak ettiği hizmeti, kaliteli sağlık hizmetini gerçekleştirecek rektör hizmet etmeli. Atanacak yeni rektör bu yazılanları muhakkak okuyacağı gibi zaten kendisi de neyin olması ya da olmaması gerektiğini gayet iyi biliyordu. Mesele, o makama geldikten sonra hakikatten ayrılmamaktır. Mesele, yanlış yapıyorsun diyen halkı ya da siyasetçileri dinleme erdemini gösterebilmek, kibirlenmemektir.

Aksaray Üniversitesi’nin önünün açılması sadece yeni rektöre bağlı değildir. Onu denetleyecek siyasetçilere, resmi makamlara ve onları harekete geçirecek gerçek gazetecilere bağlıdır. Umarım önümüzdeki süreç Aksaray için, üniversitemiz için, ülkemiz için çok güzel olur. (Ahmet Yılmaz)

YORUMLAR
  1. blank hamza uzun dedi ki:

    saçma sapan üniversite nedir bilmeyen bir kişi tarafından kaleme alınmış bir yazı. hem demiş üniversitemiz yüksek lise olmasın hem demiş kaç hemşehrimiz üniversitede kadro almış. Muhtemelen sıradan bir kişi yazmış. Çünkü dünyanın ünlü üniversitelerinin kadrolarrını incelese dünyanın çeşitli bölgelerinden en iyi hocaları bulup getirdiklerini görür. Gidin MIT, Caltech gibi ünlü üniversitelerin akademisyenlerini inceleyiniz. Ya da Aksaray üniversitesinde görev yaka aksaraylı akademisyenlerin kalitesini bir incelesin bakalım. Kaçından uluslararası yayın var. Atıf oranı nedir? Tamam Yusuf rektör çok zayıftı. Akademik olarak da zayıf tı. İçine etti üniversitenin biliyoruz ama bu yazıyı aksaraylı akademisyenler üzerinden kurgulamamanız gerekiyordu. Kim gelsin rektör olarak. Aksaraylı kim başvurmuş. Serdengeçti mi? Sarı mı? İkisi de akademik olarak çok zayıf. Hemşerlicilik yapmışsın bay yazar.

  2. blank Mehmet Yıldıran dedi ki:

    Yazı kendi içersinde çok tutarsız.

  3. blank Niyazi Kaya dedi ki:

    Adam demişki üniveritemiz yüksek lise gibi sonra da demiş ki kaç aksaraylı üniversitede. Neden aksaraylılar üniversiteye alınmıyor diye ima. Bir sürü aksaraylı akademisyen var üniversitede. Kaçı çok nitelikli? Söyle. Şu şu akademiisyenler vardı. Uluslar arası şöyle şöyle yayınları vardı ama üniversiteye alınmadı de. Çok nitelikli aksaraylı akademisyenler varda alınmadı mı?