Dolar 32,3277
Euro 35,0598
Altın 2.296,98
BİST 9.045,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 20°C
Az Bulutlu
Aksaray
20°C
Az Bulutlu
Cum 24°C
Cts 24°C
Paz 25°C
Pts 26°C

Aksaray yemekleri

Aksaray yemekleri
Aksaray Anadolu AŞ
8 Nisan 2022 13:35

ETLİ BAMYA

MALZEMELER
200 gr. çiçek (kuru) bamya
100 gr. yağlı kuzu eti
3 soğan
3 domates
5-6 su bardağı su
3 limon
1 çorba kaşığı kuyruk yağı
1 çorba kaşığı sade yağ
Tuz

YAPILIŞI: Bamyaların tüylerinin dökülmesi için kalburda elle ovulup, limonlu suda yıkanır. Birkaç limon dilimi eklenen kaynar suda haşlanıp ipleri çıkarılır. Et küçük küçük doğranır. Soğanlar küp şeklinde doğranır, domatesler rendelenir. Sadeyağ ve kuyruk yağı bir tencerede eritilir, soğan ve et kavrulur. Rendelenmiş domates ilave edilir. Su ve tuz ekleyip kaynatılır. Su kaynayınca iki limonun suyu eklenir. Bamya ilave edilip karıştırmadan pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.

ASKER KURABİYESİ

MALZEMELER
1 paket (250 gr.) tereyağı/ margarin
1 su bardağından iki parmak eksik Petek pudra şekeri (Elenmiş)
3 su bardağı elenmiş un (Yaklaşık olarak)
1 paket (250 gr.) tereyağı/ margarin
1 su bardağından iki parmak eksik Petek pudra şekeri (Elenmiş)
3 su bardağı elenmiş un (Yaklaşık olarak)

YAPILIŞI: Öncelikle yağ eritilip soğutulur. Hazırlanan yağ ve pudra şekeri robotun haznesine yerleştirilip krema kıvamına gelene kadar yaklaşık 5-6 dakika karıştırılır. Ne kadar çok çırpılırsa o kadar iyi olur. Unu bir kaba eleyelim. Ve kaşık kaşık dökerek bir taraftan diğer elimizle karıştırarak yedirelim. Şekil vererek, kurabiyeleri direkt soğuk fırına koyalım. 200 derece fırında beyaz kalacak şekilde yaklaşık 10-12 dakika pişirelim.

AKSARAY TAVA

MALZEMELER
Yarım kg. kuşbaşı et
250 gram kuyruk yağı
4-5 tane patlıcan
1 kg. domates
Yarım kg. ince sivri biber
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 baş sarımsak
Tuz

YAPILIŞI: Öncelikle patlıcanları tırnak büyüklüğünde doğrayalım ve tuzlu suda bekletelim. (En az 15 dakika) Bu sırada domateslerin kabuklarını soyup doğrayalım. Biberleri ve sarımsağı da doğrayalım. Tepsimizin alt katına patlıcanları, üzerine biberleri, ara ara sarımsakları koyalım. En üste domates ve onun üzerine kuşbaşı et ve kuyruk yağı koyalım. Fırına koymadan sıvı yağını tuz ile yemeğimizin üzerine gezdirelim. 180 derece fırında 40 dakika pişirelim. (Fırına göre süre uzayıp kısalabilir) Bu 40 dakikalık zamanda bir iki defa karıştıralım.
NOT: Bu yemeğin olmazsa olmazı kuyruk yağı ve bol sarımsaklı olmasıdır. Ayrıca kesinlikle su ve salça eklenmemelidir. Eğer çevrenizde ekmek fırını varsa odun ateşinde daha bir güzel olur.

DOLAZ

MALZEMELER
9 yemek kaşığı un
1 su bardağı sıvı yağ
3 yemek kaşığı Balye bal
Bal koymayacaksanız 10 yemek kaşığı şeker
SOSU:
2 su bardağı süt
1 paket Dorbi kabartma tozu
1 yumurta

YAPILIŞI: Sos için yumurta, kabartma tozu ve sütü karıştırıp kenarda bekletiyoruz. Sıvı yağın üstüne unu koyup, ocağı yakıyoruz ve rengi değişine kadar kavuruyoruz. Hafif kahve rengi olunca sosumuzu döküyoruz, ezer gibi bastırarak karıştırıyoruz. Dağılım sağladıktan sonra altını kapatıp servis tabağına bastırarak ortası hafif çukur şekilde olacak bal gezdiriyoruz. Ardından servis yapıyoruz.

MANTARLI BULGUR PİLAVI

MALZEMELER
2 su bardağı pilavlık Yöremce bulgur
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
2 adet kırmızıbiber
1-2 adet yeşil biber
1 su bardağı domates rendesi
5 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı tereyağı
10-12 adet mantar
4 su bardağı sıcak su

YAPILIŞI: Soğan ve sarımsak ince ince doğranır. Biberlerin çekirdekleri çıkarılıp kıyılır. Mantarlar istenilen büyüklükte doğranır. Tencereye alınan soğan ve sarımsak yağlarla kavurulur. Soğanlar şeffaflaşmaya başlayınca biberler ilave edilir ve 1-2 dakika daha kavurulur. Mantarlar ve rendelenmiş domates de eklenip, suyunu çekinceye kadar kavurulur. Suyunu çeken domates ve mantarlara bulgur eklenip 2 dakika kadar kavurulur. Kaynayan suyun içinde bulyon eritilip 4 su bardağı su bulgurların üzerine ilave edilir. Kısık ateşte pilav suyunu çekene kadar pişirilir. Ocak kapatılıp suyunu çeken pilavın kapağı açılır. Tencerenin üzerine havlu kağıt konulup kapağı tekrar kapatılır. Servis yapıncaya kadar pilav demlenmeye bırakılır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.