Dolar 32,5036
Euro 34,9620
Altın 2.430,61
BİST 9.802,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 30°C
Az Bulutlu
Aksaray
30°C
Az Bulutlu
Cum 27°C
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 23°C

Aksaray, yonca üretiminde Türkiye 2’ncisi oldu!

Aksaray, Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2020 yılı yonca üretimi verilerine göre 1 milyon 551 tonla Türkiye 2’ncisi oldu.

Aksaray, yonca üretiminde Türkiye 2’ncisi oldu!
Aksaray Anadolu AŞ
25 Mayıs 2021 11:11

Aksaray’da 200 bin dekarlık alanda yonca üretildiğini ve bu yıl 1,5 milyon tonun üzerinde rekolte beklediklerini ifade eden Tarım ve Orman İl Müdürü Bülent Saklav, “Tuz Gölü havzasında bulunduğumuz için yoncamızın protein değeri 19 ile 22 arasında bulunuyor. Bu yıl üretimimiz çok iyi durumda ve 200 bin dekar alanda üretim yapıyoruz ve iç piyasaya yetecek kadar yoncamız var” dedi.

Aksaray’da, 420 bin 430 hektarlık tarım alanında, hububatın yanı sıra en fazla yonca ve ayçiçeği yetiştiriliyor. Şehrin yüzde 42,2’sine istihdam sağlayan tarım sektöründe, yonca üretimi son yıllarda artış gösteriyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2020 yılı verine göre 1 milyon 774 bin tonla en fazla yoncanın üretildiği Konya’nın ardından Aksaray 1 milyon 551 tonla ikinci oldu. Aksaray’ı 1 milyon 495 bin tonla Iğdır izledi.

Tarım ve Orman İl Müdürü Bülent Saklav, bu yıl da 1,5 milyon tonun üzerinde yonca üretimi beklediklerini kaydetti.

Saklav, “Bitkilerin kraliçesi yonca hasadının ilk biçimine başladık. Şehrimizde yılda 4 ile 5 kez yonca biçimi yapılıyor. Yonca üretiminde ise 2020 TÜİK rakamlarına göre 1 milyon 551 ton yonca üreterek Türkiye ikincisi olduk. Tuz Gölü havzasında bulunduğumuz için yoncamızın protein değeri 19 ile 22 arasında bulunuyor. Bu yıl üretimimiz çok iyi durumda ve 200 bin dekar alanda üretim yapıyoruz ve iç piyasaya yetecek kadar yoncamız var” diye konuştu.

Saklav, yonca üretiminin 200 bin dekarlık alanda gerçekleştiğini belirterek şunları söyledi:

“Ortalama 200 bin dekar alanda üretimim yapıyoruz. Ekiplerimiz şu an da sahada denetim yaparak teknik destek veriyor. Yoncamızın enerji ve protein değeri çok yüksek olduğu için yarış atları ile yurt içindeki 80 ile gönderiyoruz. Bu sezon üretimimiz ve verimimiz çok iyi durumda. Bu yıl yine inşallah 5 biçim ile ortalama 1,5 milyon tonun üzerinde üretim yapacağız. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı olarak yonca üreticilerine dekarda 90 TL destek veriyoruz. Bu desteklerle üretimi daha da arttırmayı hedefliyoruz. Şu an da 1,5 milyon ton üretimi 2 milyon tona çıkarmayı hedefliyoruz. Burada yaş yonca 1,5 milyon ton kuru ot olarak ise 400 ile 450 tona denk gelmektedir. İlk biçimde verim ve kalite çok güzel, yonca üretiminde ise Türkiye ikincisiyiz, amacımız ise Türkiye birincisi olmak. Yonca üretiminde zaten markayız bir de birinci olursak verimimiz daha da artacak.”

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.