Dolar 32,3271
Euro 35,0620
Altın 2.297,63
BİST 9.008,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 20°C
Az Bulutlu
Aksaray
20°C
Az Bulutlu
Cum 24°C
Cts 24°C
Paz 25°C
Pts 26°C

Aksaray’da Deneyap Teknoloji Atölyesi kuruluyor

Aksaray’da Deneyap Teknoloji Atölyesi kuruluyor
Aksaray Anadolu AŞ
14 Ağustos 2020 00:24

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nın, keşfetme tutkusuna sahip öğrenciler yetiştirmek ve Türkiye’nin bilim ve teknolojide bağımsızlığını kazanması için hayata geçirdiği Deneyap Teknoloji Atölyeleri, 240 bin öğrenciye ücretsiz olarak ev sahipliği yapıyor 2021 yılında Aksaray da kurulması için start verildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK ve T3 Vakfı iş birliğiyle yürütülen Deneyap Türkiye Projesi’nin ilk faz çalışmasında Adana, Ankara, Antalya, Edirne, Eskişehir, Erzurum, Hakkari, İzmir, Konya, Manisa, Muğla ve Trabzon’da açılan atölyeler için alınan 80 bin başvuru içerisinden seçilen 1.920 öğrenciyle Temmuz 2019’dan beri eğitimler devam ediyor.

İkinci faz çalışması olarak Adıyaman, Afyonkarahisar, Antalya, Ağrı, Çanakkale, Çorum, Elazığ, Gaziantep, Isparta, Kahramanmaraş, Kastamonu, Malatya, Rize, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tokat ve Yozgat olmak üzere toplam 18 ilde kurulan atölyeler için alınan 100 bin başvuru içerisinde 2 bin 880 öğrenci eğitim almaya hak kazanacak.

Yeşil Doğa Derneği tarafından Orta Anadolu illeri olan Aksaray, Nevşehir, kırşehir ve Niğde nin topyekün kalkınması için daha önce her ilde Deneyap Atölyesi kurulması için çağrıda bulunmuştu. Bu çağrıyı yeni göreve atanan Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu’ ya gazetecileri kabulünde hatırlatıldı ÇAĞRIYA anına karşılık veren Aydoğdu Deneyap Teknoloji genel Müdürünü arayarak talepte bulundu. 2021 yılında Aksaray ilinde kurulması için umut doğdu DENEYAP TEKNOLOJİ ATÖLYESİ kurulması halinde tüm bölgede gençlere gelecek vadedecek.

Deneyap Teknoloji Atölyelerinde Yüksek hassasiyetli prototipleme cihazları bulunuyor
4. ve 5. sınıf öğrencileri ile 8. sınıf, lise hazırlık sınıfı ve 9. sınıflara devam eden öğrencilerin eğitim alabildiği atölyelere giriş için 2 aşamalı teori ve pratik sınavlar gerçekleştiriliyor.

36 aylık eğitim programına dahil olmaya hak kazanan öğrenciler; tasarım ve üretim, robotik ve kodlama, elektronik programlama ve nesnelerin interneti (IoT), ileri robotik, siber güvenlik, enerji teknolojileri, havacılık ve uzay teknolojileri, yazılım teknolojileri ve mobil uygulama, nanoteknoloji ve malzeme bilimi ile yapay zeka (AI) olmak üzere 10 farklı alanda ücretsiz teknoloji eğitimi alıyor.

Bu süreç; ilk 12 ay, ikinci 12 ay ve son 12 ay olmak üzere 3 aşamadan oluşan toplamda 36 ay ücretsiz olarak veriliyor.

Eğitim dönemi sonrasında öğrenciler, 12 ay boyunca mentor desteği ile ulusal ve uluslararası yarışmalara hazırlanmaları yönünde destekleniyor.

Deneyap Teknoloji Atölyeleri, uygulanan eğitim modelinin altyapısına yönelik bir konseptte tasarlanırken, her atölyede dersliklerin yanı sıra eğitim içeriklerine uygun teknik ekipmanlarla donatılmış üretim sınıfları oluşturuldu.

Üretim sınıflarında öğrencilerin fikirlerini üretime dökebilmelerini sağlayacak çeşitli düşük hassasiyetli prototipleme malzemeleri, ihtiyaç duyulan alet ve edavatın yanı sıra cnc, lazer markalama, 3 boyutlu yazıcı, torna, freze gibi yüksek hassasiyetli prototipleme cihazları yer alıyor.

Öğrencilerin mühendislik yanlarının güçlü olması kadar sosyal yanlarının da güçlü olması gerektiğini düşünülerek teknik gezi organizasyonları, yaz ve kış kamp organizasyonları, piknik organizasyonları, proje şenlikleri gibi birçok organizasyon düzenleniyor.

2 yıl içerisinde 100 Deneyap atölyesinin hayata geçirilmesi hedefleniyor
Cumhurbaşkanlığı’nın 100 Günlük Eylem Planı çerçevesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK ve T3 Vakfı iş birliğiyle başlatılan Deneyap Türkiye projesi ile 2 yıl içerisinde 81 ilde toplam 100 Deneyap atölyesinin hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu’un Ankara bürokrasisini tanıması sayesinde önce Aksaray’da daha sonra tüm orta Anadolu illerindede Deneyap Teknoloji Atölyelerinin kurulması bekleniyor. Bölgede oluşacak Valiler birlik çalışmaları ilerlerse Ortaşehir projesi dahil birçok konuda bölgesel ataklar başlayacak

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.