Dolar 32,3713
Euro 35,0024
Altın 2.325,92
BİST 9.099,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 24°C
Açık
Aksaray
24°C
Açık
Cts 26°C
Paz 25°C
Pts 26°C
Sal 26°C

Aksaray’da ‘İslam dünyasında neler oluyor?’ konferansı

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, üniversitelerin akli melekeleri olduğu kadar ruhi melekeleri ve iç derinliği de yetkin hale getirmek gibi bir görevlerinin olduğunu söyledi.

Aksaray’da ‘İslam dünyasında neler oluyor?’ konferansı
Aksaray Anadolu AŞ
8 Mayıs 2017 11:40

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, üniversitelerin akli melekeleri olduğu kadar ruhi melekeleri ve iç derinliği de yetkin hale getirmek gibi bir görevlerinin olduğunu söyledi.

– Merkezin Amacı Ruhi Melekeleri de Geliştirmek –

Araştırmacı Yazar Ahmet Taşgetiren, Somuncu Baba Tarih ve Kültür Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından altıncısı düzenlenen “Bilgiden İrfana Somuncu Baba Buluşmaları” isimli toplantıda “Büyük Hesaplaşma Türkiye’de ve İslam Dünyasında Neler Oluyor?” başlıklı bir sunum yaptı. Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sami Yıldız’ın konuşmasının ardından kürsüye gelen ASÜ Rektörü Şahin, ruhi melekelerin de gelişmesi gerektiğinin bazen unutulduğunu belirtti. Üniversitelerin en önemli işlevlerinden birisinin akli melekeleri yetkin hale getirmek olduğuna dikkat çeken Şahin, “Fakat eğitim sistemimizin kurgusunda bir sorun var. Daha çok akli melekeleri yetkin hale getirirken, insanın ruhi melekeleri ve iç derinliği de olduğu gerçeği unutuluyor. Merkezimiz, gençlerin iç derinliklerini arttıracak bir dizi çalışma yapıyor” dedi. Şehrin yaşayan değerlerinin hayat hikâyesinin yazıldığını, bunun yanı sıra şehit ve gazilerinin hikâyelerinin de kayıt altına alındığını belirten Şahin, “Tüm bu çalışmalar iç derinliği geliştiren çalışmalardır ve Merkezimiz temelde bu amaç doğrultusunda faaliyetler gerçekleştirmektedir” dedi.

– Türkiye’de ve İslam Dünyasında Bir Hareketlilik Var –

Yapılan selamlama konuşmalarının ardından Yazar Ahmet Taşgetiren, yakın tarihi iyi okumak gerektiğini ve toplantının bir ufuk açma anlamında önemli olduğunu söyledi. Medyayı az da olsa takip eden herkesin hem İslam Dünyasında, hem de Türkiye’de bir hareketlilik olduğunu görebileceğini kaydeden Ahmet Taşgetiren, “Arap Baharı, Suriye’deki olaylar, PYD, YPG yapılarının ortaya çıkması, Amerika’nın onlarla ilişkisi, Mısır’daki darbe… Bunlar bizim coğrafyamızda ve bigâne kalamadığımız olaylar. Çünkü bizim bir kalp ve gönül coğrafyamız var. Bunlarla beraber Türkiye’de de bir takım hareketlilikler var. MİT Tırları olayı, Gezi, FETÖ, 15 Temmuz… Daha önceki zamanlarda yaşanan olaylar da sayılabilir. Yani yakın tarihi bir bütün olarak iyi okumak lazım” dedi. Toplamda büyük bir hesaplaşma olduğunu, bu hesaplaşmanın, Türkiye ve İslam Dünyası üzerine kurguyu tayin eden bir takım güçlerle yaşandığını anlatan Taşgetiren, yaşananları, Türkiye’nin Türkiye olma, İslam Dünyasının İslam Dünyası olma mücadelesi olarak tarif etti.

– İslam Dünyasındaki Sistemler ve İlişkiler Gözaltında –

Türkiye’de ve İslam Dünyasında 100 yıllık bir hareketlilik yaşandığını belirten Yazar, “100 yıl önceki yapılanma ne Türkiye’nin, ne de İslam Dünyasının iradesiyle gerçekleşen bir yapılanmadır. 100 yıl önce bir dünya savaşı yaşadık. Bu savaşta İslam Dünyasının en büyük çatı devleti diyebileceğimiz Osmanlı çöktü. Osmanlı çöktükten sonra savaşın galipleriyle Türkiye masaya oturdu. Türkiye’nin karşısına ilk olarak Mondros ve Sevr geldi. Biz bir mücadele verdik ve savaşın en azından Anadolu boyutu püskürtüldü, sonra da Mudanya ve Lozan geldi. İslam Dünyası Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra sistemleri itibariyle, yönetim kadroları itibariyle, sınırları itibariyle ve birbiriyle ilişkileri itibariyle, açık veya örtülü, sömürge statüsü içerisine sürüklenmiştir. 100 yıldan beri İslam dünyasındaki sistemler, onları kimlerin yönettiği, birbiriyle ilişkileri gözaltındadır. Türkiye’nin bir Suudi Arabistan, Musır, Balkanlar, Türki Cumhuriyetler arka planı var. Bunlar potansiyel enerji ve ilişki alanlarıdır.

Bunun kinetik ve kullanılabilir hale gelebilmesi için yeni çalışmalar yapmak gerekiyor. İslam Dünyasında bir dönüşme çabası var ve bu noktada İslami bilinç önemli bir rol oynuyor” şeklinde konuştu.

Yaklaşık 2 süren ve öğrenciler ile akademisyenlerin takip ettiği Konferansın sonunda Taşgetiren, yaptığı konuşmayla ilgili sorulan soruları da cevaplandırdı..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.