Dolar 32,3347
Euro 35,1658
Altın 2.244,39
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 11°C

Aksaray’da küçükbaş hayvan sayısında 12 yılda yüzde 500 artış sağlandı

Aksaray’da küçükbaş hayvan sayısında 12 yılda yüzde 500 artış sağlandı
Aksaray Anadolu AŞ
14 Haziran 2020 13:35

Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’da küçükbaş hayvan sayısı 12 yılda yüzde 500 artış gösterdi.

Tarım ve hayvancılık sektöründe ülke genelinde kalite ve üretimde ön sıralarda yer alan ve nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’da küçükbaş hayvan sayısı her geçen yıl hızla artarak gelişiyor. Devletin verdiği destekler ve kolaylıklar ile gözde bir sektör haline gelen hayvancılık sektörüne ilginin artmasıyla hayvan sayısında da artış sağlanıyor.

Aksaray Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, küçükbaş hayvan sayısının arttığını ve sektöre de ilginin arttığını belirterek, “Son dönemde gerçekten hem ilimizde hem ülkemizde küçükbaş hayvan sayımız artıyor. Hem işletme sayımız artıyor, hem işletmedeki havan sayımız artıyor. Vatandaşımızın küçükbaş hayvancılığa karşı ciddi anlamda bir rağbeti var. Herkes küçükbaş hayvancılığa girmeye çalışıyor. Zaten hükümetimizin de hayvancılık için çok ciddi teşvikleri var. Sıfır faizli krediler, mandıra yapımına hibeler, hayvan alımına hibeler, hayvan alımına faizsiz krediler ve ödemelerde kolaylıklar çok ciddi anlamda finansman desteği sağlıyor. Bu da tabi ki ilgi geçiyor. Biz hayvan sayılarının artmasını istiyoruz” dedi.

Başkan Aktürk, “2008 yılında ilimizde 80 bin civarında anaç hayvanımız kalmıştı. 2008’de ciddi bir kriz yaşandı. Hem kuraklık, hem hayvanların para etmemesiyle işletmeler kapatıldı ama 2008 yılından bugüne kadar 450 bin civarında anaç kadroya ulaştık. Hayvan sayımız her yıl düzenli olarak artı gösteriyor. Hem işletme sayımız artıyor, hem işletmedeki kapasitemiz artıyor. Üretici bu işten para kazanıyor. Para kazandığı sürece de hayvan sayısını da artıracak, verimi de artıracak, üretimi de artıracak, her şeyi çok güzel olacak diye düşünüyoruz. Yüzde 500 civarında hayvan sayımızda bir artış söz konusu. 80 binlerden 450-500 binlere geldiğimiz düşünürsek yüzde 500 civarında bir anaç kadroda artış var. Normalde şu anda ilimizde 1 milyon civarında küçükbaş hayvanımız var. 450 bini anaç olmak üzere bunların yavrularıyla birlikte 900- 1 milyon civarına ulaşıyor. Hayvanların erkekleri kesiliyor, dişiler ise damızlığa bırakılıyor. Tekrar eski 450-500 bin sayıya dönüyoruz. Önümüzdeki bahar döneminde tekrar hayvanlarımız yavrulayacak. Yine 950-1 milyon civarına çıkacak. Yani bu sistem, bu çark bu şekilde devam eder” diye konuştu..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.