Aksaray Haber

Dolar 48,4354
Euro 56,2404
Altın 6.898,85
BİST 14.012,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 30°C
Parçalı Bulutlu
Aksaray
30°C
Parçalı Bulutlu
Paz 30°C
Pts 27°C
Sal 26°C
Çar 28°C

Aksaray’da Rent a Car sektörünü ilgilendiren yeni düzenleme

Aksaray’da Rent a Car sektörünü ilgilendiren yeni düzenleme
17 Ağustos 2026 10:10

Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ahmet Koçaş, araç kiralama sektöründe yeni dönemin 1 Ocak 2027’de başlayacağını belirterek düzenlemenin sektörde standartları yükselteceğini söyledi.

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Motorlu Kara Taşıtlarının Kiralanması Hakkında Yönetmelik ile araç yaşı ve kilometresi, depozito, tüketici hakları ve yetki belgesi gibi birçok konuda yeni kurallar getirildi.

Koçaş, düzenlemenin özellikle kayıtlı ve kurallara uygun çalışan işletmeler açısından önemli olduğunu belirterek, haksız rekabetin önlenmesi ve vatandaşların daha güvenilir hizmet almasının hedeflendiğini ifade etti.

Araçlara yaş ve kilometre sınırı

Yeni düzenlemeye göre klasik araçlar dışında 6 yaşından büyük araçların kiralanması mümkün olmayacak. Benzinli ve dizel araçlarda 180 bin kilometre, elektrikli araçlarda ise 300 bin kilometre sınırı uygulanacak.

Depozito konusunda da yeni sınırlamalar getirilecek. 1-6 günlük kiralamalarda en fazla 3 günlük, 7-29 günlük kiralamalarda ise en fazla 7 günlük kira bedeli kadar depozito alınabilecek. Depozitoların en geç 7 gün içinde iade edilmesi gerekecek. Çek ve senetle depozito alınmasının da önüne geçilecek.

Tüketiciye yeni haklar geliyor

Düzenlemeyle tüketicilerin iptal işlemlerinde de yeni haklara sahip olacağını belirten Koçaş, 24 saatten daha uzun süre kala yapılan iptallerde ücretin kesintisiz iade edileceğini söyledi.

Kış lastiği ve temel sigorta ücretlerinin de kiralama bedeline dahil olacağını aktaran Koçaş, bu düzenlemelerin tüketici açısından daha şeffaf bir sistem oluşturacağını ifade etti.

Yetki belgesi zorunlu olacak

Yeni dönemin önemli başlıklarından biri de araç kiralama işletmeleri için yetki belgesi zorunluluğu olacak. Yetki belgesi bulunmayan işletmelerin çeşitli platformlarda ilan vermesinin engellenmesiyle kayıt dışı faaliyetlerin ve haksız rekabetin azaltılması hedefleniyor.

Koçaş, yetki belgesi için meslek odası kaydı, vergi mükellefiyeti ile belirli eğitim ve mesleki yeterlilik şartlarının aranacağını belirtti. Başvuruların ise Motorlu Kara Taşıtı Kiralama Bilgi Sistemi üzerinden yapılacağını söyledi.

ATSO Başkanı Ahmet Koçaş, Aksaray’daki Rent a Car işletmelerinin yeni kuralları şimdiden inceleyerek gerekli hazırlıkları 1 Ocak 2027’den önce tamamlamalarının önemine dikkat çekti. Düzenlemenin hem sektör temsilcileri hem de tüketiciler açısından daha güvenilir ve düzenli bir ticaret ortamı oluşturmasını beklediklerini kaydetti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.