Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 16°C
Açık
Aksaray
16°C
Açık
Pts 18°C
Sal 22°C
Çar 24°C
Per 26°C

Apple M1’e Özel İlk Kötü Amaçlı Yazılım Keşfedildi

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Apple, geçtiğimiz yıl duyurmuş olduğu yeni kuşak Mac’lerde Intel işlemcilerden vazgeçip …

Apple M1’e Özel İlk Kötü Amaçlı Yazılım Keşfedildi
Aksaray Anadolu AŞ
18 Şubat 2021 10:48

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Apple, geçtiğimiz yıl duyurmuş olduğu yeni kuşak Mac’lerde Intel işlemcilerden vazgeçip kendi tasarımı olan ARM tabanlı Apple M1 işlemciye yer vererek kendi ismine dizüstü bilgisayar piyasasında yeni bir sayfa açmıştı.

Apple M1, yeni inşa edilen bir işlemci olduğundan birinci etapta onu tehdit eden rastgele bir makus gayeli yazılım bulunmuyordu. Lakin Mac güvenlik araştırmacısı Patrick Wardle tarafından yayınlanan yeni bir rapor, Apple M1 işlemcisinin birinci lokal makus maksatlı yazılımı ile tanıştığını gösteriyor.

Apple M1 yeni bir işlemci olduğundan antivirüs yazılımları berbat hedefli yazılımları tespit etmede ağır kalıyor

blank

Wardle tarafından aktarılan bilgilere nazaran aslen Intel X86 işlemcilerde çalışmak üzere geliştirilmiş olan ve bir Safari uzantısı olarak karşımıza çıkan GoSearch22 isimli makus gayeli yazılım, birinci olarak aralık ayında tespit edildi ve aslında “Pirrit” olarak bilinen Mac reklam yazılımı ailesinin hayli tanınan bir üyesi.

En eski ve en faal Mac reklam yazılımı ailelerinden biri olan Pirrit, daima olarak değişim geçirdiğinden kolay kolay tespit edilemiyor ve kelam konusu yazılımın daima olarak değişim geçirmesi, kısa müddette Apple M1 işlemcili Mac’lerde de yer almasını olağan hale getiriyor.

blank

Paylaşılan bilgilere nazaran GoSearch22, birinci etapta sıradan bir Safari tarayıcı uzantısı üzere gösteriyor. Art planda kullanıcı datalarını toplamaya başlayan GoSearch22, sonrasında ise makûs gayeli yazılımları yaymak için berbat emelli web sitelere bağlanan birtakım açılır pencereler ve çok sayıda yasal olmayan reklamlar gösterir.

Wardle’a nazaran kelam konusu yazılım makus hedefli olduğunu gizlemek için kasım ayında bir Apple Geliştirici Kimliği ile imzalandı fakat sonrasında bu imza iptal edildi. Apple M1 şimdi yeni bir işlemci olduğundan ve bu işlemciye özel olarak geliştirilen berbat emelli yazılımlar emekleme kademesinde olduğundan antivirüs yazılımları bu yazılımları çarçabuk tespit edemiyor.

Şu an için sadece 2020 model MacBook Pro, MacBook Air ve Mac küçük modellerinde Apple M1 işlemci bulunuyor. 2022 yılına geldiğimizde ise tüm Mac ailesinin Apple’ın ARM tabanlı işlemcilerine geçiş yapması planlanıyor. Apple’ın büsbütün kendi sorumluluğundaki işlemcilerinde ortaya çıkacak makus maksatlı yazılımlara karşı ne kadar proaktif bir müdafaa sağlayacağını bekleyip göreceğiz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.