Dolar 32,5883
Euro 34,7375
Altın 2.506,53
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 23°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
23°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 23°C
Pts 28°C
Sal 30°C

Artık Başkanlık Sistemi Türkiye için mecburi

Türkiye’de son dönemin en güncel konusu olan başkanlık sistemi ile ilgili bilgiler veren AK Parti Aksaray İl Başkanı Abdulkadir Karatay, başkanlık sisteminin Türkiye’de artık mecburi olduğunu söyledi..

Artık Başkanlık Sistemi Türkiye için mecburi
Aksaray Anadolu AŞ
10 Mayıs 2016 00:25

Yasama ve yürütme kuvvetlerinin ayrı ayrı organlara verildiği hükümet sisteminin adı olan Başkanlık sisteminin sert kuvvetler ayrılığı prensibine dayandığını belirten İl Başkanı Karatay, darbecilerin getirdiği parlamenter sistemin sıkıntılı bir sistem olduğunu söyledi. Başkanlık sisteminin uzun zamandır Türkiye gündeminde olduğunu hatırlatan Başkan Karatay, Türkiye’nin artık parlamenter sistemle yönetilmesinin mümkün olmadığını kaydetti. 13 yıllık iktidarı ile Türkiye’yi adeta şaha kaldıran AK Parti iktidarının Başkanlık sistemi ile Türkiye’ye yeni ve huzurlu bir kapı daha açacağını ifade eden İl Başkanı Karatay, şu anki parlamenter sisteminin darbeciler tarafından getirilen bir sistem olduğunu söyledi. AK Parti olarak bugün itiraz edilen sistemin 1961 Anayasası ile darbeden sonra getirilmiş olan bir sistem olduğunun altını çizen Başkan Karatay, bugüne kadar yıllarca bu sistemin işlemediğini birçok siyasetçi zaten söylüyor. Bugün biz AK Parti olarak başkanlık sistemi önerisiyle Türkiye’de yaklaşık 50 yıldır tartışılan bir hükümet sistemi meselesini de çözmek istiyoruz” dedi.

Başkanlık sistemi ile bir taraftan siyasi istikrarı sağlayacağını, bir taraftan da darbeleri Türk siyasetinden kaldıracağını belirten Başkan Karatay, bu nedende başkanlık sisteminin Türkiye için çok önemli bir sistem olduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin menfaati için bu sistemi istediğini de vurgulayan Başkan Karatay, “Allah izin verirse Türkiye başkanlık sistemine kavuşacak. O zaman her şey daha güzel olacak” dedi.

Koalisyon hükümetlerle Türkiye’nin yol alabilmesinin artık mümkün olmayacağını sözlerine ekleyen Başkan Karatay, “Herkes bilir ki, Türkiye’miz 90’lı yıllarda koalisyon hükümeti yönetimini yaşadı. 7 Haziran tablosu bize gösterdi ki parlamenter sistem siyasi istikrarı garanti etmiyor. Oysa başkanlık sisteminde siyasi istikrar garantisi var. Seçimde iki sandık kuruluyor, birinde parlamento, meclis seçiliyor, diğerinde de hükümet seçilecek. Seçim akşamı parlamento da belli, hükümet de belli, süresi de belli. 5 sene parlamento görev yapacak, 5 sene hükümet görev yapacak” dedi.

Başkanlık sisteminin parlamenter sisteme göre çok farklı başlıkları ve çok farklı faydaları olduğunu belirten Başkan Karatay, başkanlık sisteminin Türkiye’de yaklaşık 50 yıldır tartışıldığını söyledi. Aslına bakılırsa başkanlık sisteminin bugünün bir konusu olmadığını vurgulayan Başkan Karatay, “Türkiye’de yaklaşık 50 yıldır yeni bir sistem arayışı zaten var. Yeni anayasayı yaparken bu 50 senelik tartışmayı da sona erdirmek istiyoruz. Bu bakımdan başkanlık sistemi Türkiye için artık mecburidir” dedi.

Başkan Karatay, bu sistemde yasama ve yürütme organlarının ayrı ayrı seçildiğini ve birbirlerine müdahale etme durumlarının olmadığını söyledi. Başkanlık sisteminde yürütme organının tek kişilik olduğunu belirten Başkan Karatay, “Başkanlık sisteminde, parlamenter sistemdeki gibi bir başbakan bir de cumhurbaşkanı yürütmeden sorumlu değildir. Yürütme görevi tek başına başkanındır” dedi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.