Dolar 32,5680
Euro 34,7221
Altın 2.492,34
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 25°C
Parçalı Bulutlu
Aksaray
25°C
Parçalı Bulutlu
Cum 23°C
Cts 22°C
Paz 23°C
Pts 26°C

ASÜ Camisi için ön toplantı yapıldı

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, kısa ve orta vade hesaplamalara göre üniversitedeki öğrenci sayısının 40 bin bandını aşacağını söyledi..

ASÜ Camisi için ön toplantı yapıldı
Aksaray Anadolu AŞ
2 Haziran 2016 21:23

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, kısa ve orta vade hesaplamalara göre üniversitedeki öğrenci sayısının 40 bin bandını aşacağını söyledi ve kampüse, içerisinde kültürel ve sanatsal etkinliklerin yapılabilmesine de imkân sağlayan donatıların olduğu bir cami yaptırmayı planladıklarını belirtti.

– Kampüsteki Mevcut Cami 500 Kişilik –

Vali Şeref Ataklı, Kamu Kurumu Yöneticileri, Sivil Toplum Kuruluşu Başkanları ve işadamlarından oluşan bir heyetle ASÜ Senato Salonu’nda bir araya gelen Rektör Şahin, inşa etmek istedikleri caminin detaylarını ve gerekçelerini anlattı. ASÜ’nün 2006 yılında kurulduğunu anımsatan Şahin, “Türkiye’de, 2006 yılından önce kurulan üniversitelerde, üniversitelerin sosyolojisine bağlı olarak bir kısmında cami sayılabilecek, bir kısmında mescit sayılabilecek, bir kısmında ise el yordamıyla yapılan ibadethaneler oluşturuldu. Türkiye’nin pek çok meseleye bakışında bir değişiklik olduğu gibi, üniversitelere ve ihtiyaçlarına bakışında da bir değişim gözleniyor. Bunun bir sonucu olarak o dönemde, ASÜ’de de bir camiye ihtiyaç olduğu anlaşılıyor ve kampüse, 500 kişi kapasiteli bir cami yapılıyor” dedi.

– Orta Vadede Öğrenci Sayısı 40 Bini Aşar –

ASÜ kurulduğundaki öğrenci sayısının 4 bin civarında olduğunu, bugün ise sayının 20 bini aştığını kaydeden Prof. Şahin, “Öğrenci sayımız hızla artmaya devam ediyor. Kısa ve orta vadede, sadece var olan programlarımız aktif hale getirildiğinde bile, merkez kampüsteki öğrenci sayımızın 35 bin seviyesine ulaşacağını öngörüyoruz. Kurulmasını planladığımız Diş Hekimliği Fakültesi, Hukuk Fakültesi ve Güzel Sanatlar Fakültesi’ni de hesaba katarsak bu rakam biraz daha yükseliyor ve kampüs dışı okullardaki öğrenciler de hesaba katıldığında rakam 43 bin 500’ler noktasına yükseliyor. Bizim hedefimiz, bundan sonra kampüse yapacağımız her çalışmayı en az 40 bin öğrenci sayısına göre kurgulamaktır. Şehirdeki diğer kurum ve kuruluşların da bu rakam üzerinden hesaplamalar yapmaları gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

– Hedef Sadece Bir Cami Yaptırmak Değil –

Rakama, yabancı öğrencilerin de eklenmesi gerekliliğine vurgu yapan Rektör Şahin, “Türkiye son 10 yıldır, doğal hinterlandı gibi gördüğü bölgelerle iyi ilişkiler kuruyor. Yabancı öğrenci konusu da burada önem arz ediyor. Üniversitemizde şu anda 700 yabancı öğrencimiz var ve bunun önü açık. Yabancı öğrenci sayısında artışa gitme inisiyatifi tamamen üniversitelere bırakılmış durumda. Şehrin barınma, güvenlik ve ekonomik alandaki potansiyelinin geniş olması, 43 bin 500 öğrenci hedefinin mütevazı da bir hedef olduğunu göstermektedir. Bu rakamlar dikkate alındığında, orta ve uzun vadede kampüse bir cami yapılması zaruri gibi görünüyor. Ancak biz kampüse sadece bir cami yaptırmak niyetinde değiliz. Daha geniş kapsamlı bir yapıyı şehrimize kazandırmak istiyoruz. Özellikle külliye bölümü bizim için çok önemli. Bu alan kültürel köklerimizin, değerlerimizin öğrenildiği ve öğretildiği bir mekân olacak. Bunlar, kişinin manevi anlamda derinleşmesine de vesile olan noktalardır” dedi.

Selçuklu motifleriyle inşa edilmesi planlanan camide sadece ibadet alanı değil, sosyal ve kültürel faaliyetlerin icra edilebileceği pek çok donatı da yer alacak. Bu ön toplantının süreç içerisinde derinleşerek devam edeceği belirtildi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.