Dolar 32,5062
Euro 34,8299
Altın 2.490,55
BİST 9.539,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 25°C
Parçalı Bulutlu
Aksaray
25°C
Parçalı Bulutlu
Cum 24°C
Cts 20°C
Paz 23°C
Pts 24°C

ASÜ en çevreci üniversiteler arasında

ASÜ en çevreci üniversiteler arasında
Aksaray Anadolu AŞ
8 Aralık 2020 18:06

GreenMetric, 2020 yılının en çevreci üniversitelerini belirledi. 2019 yılında 5 bin 925 puanla listeye ilk kez giren Aksaray Üniversitesi (ASÜ), bu yıl puanını 6 bin 900’e yükseltti.

Bu puanla ASÜ, Türkiye genelindeki devlet üniversiteleri arasında 5’inci sırada yer alırken, dünya genelinde ise 41 basamak birden yükselerek 186’ıncı sıraya yerleşti.

– Çevre Duyarlılığı Konusundaki Standartlarımız Yükseliyor –

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, geçen yıl elde ettikleri başarıyı bu yıl da sürdürdüklerini ve çevreci çalışmalar konusundaki standartları geliştirerek yola devam ettiklerini söyledi. Ekolojik duyarlılık konusunda samimi olduklarını ve üst üste iki yıldır, alanın en saygın listesinde pozitif gelişerek yer almalarının bunun bir yansıması olduğunu söyleyen Şahin, “Böylesi kıymetli bir listede bu yıl da üst basamaklarda yer almaktan dolayı gururluyuz ve mutluyuz. Mutlu olmamızın birkaç sebebi var. İlki; geçen yıla göre puanımızın yükselmesi. 2019 yılında 5 bin 925 olan puanımız bu yıl 6 bin 900’e yükseldi. Üniversitemiz elde ettiği bu puanla, Türkiye genelinde araştırmaya dâhil 54 üniversite içerisinde genel sıralamada 7’nci, devlet üniversiteleri arasında ise 5’inci durumda. İkincisi; dünya sıralamamız 41 basamak birden yükseldi. 2019’da dünya geneli sıralamamız 227 iken, bu yıl 912 üniversite arasında 186 oldu. Üçüncüsü; çevre duyarlılığı konusunda sağladığımız istikrarı sürdürülebilir bir hale getirmiş olmak ve standartlarımızı geliştirmek” dedi.

– Doğayla Barışık Enerji Üretimi Projelerimiz Kabul Edildi –

GreenMetric sıralamalarının farklı kriterlerin değerlendirilmesinin ardından oluşturulduğuna dikkat çeken Prof. Şahin, çevre duyarlılığına ilişkin eğitim faaliyetleri, yeşil alan ve çevre düzenlemeleri, enerjinin verimli ve tasarruflu kullanımı, sıfır atık ve atık bertaraf uygulamaları, çevreci ulaşım biçimlerinin benimsenmesi gibi alanların, puanlama kapsamında yer aldığını söyledi. Bahsi geçen her alana dair 2020 yılı boyunca önemli işler yapıldığını vurgulayan Rektör Şahin, özetle neler yapıldığını anlattı: “Bu yıl içinde oluşturduğumuz yeni alanlarla birlikte, kampüsteki yeşil alan miktarı 72 futbol sahası büyüklüğüne erişti. Bununla birlikte çevre duyarlılığını ön plana alan sosyal etkinlikler ve bilimsel içerikli faaliyetler nitelik ve nicelik bakımından artış gösterdi. Doğayla barışık enerji üretimi konusunda da kimi projelerimiz kabul edildi. Bu kapsamda, kampüste bulunan bazı binaların enerji ihtiyaçlarını güneş panelleriyle karşılamayı planlıyoruz. Konumlandırmalarla alakalı saha incelemeleri yapıldı.”

– İşlerimizi, Ekolojik Uyumluluğa Riayet Ederek Planlıyoruz –

2020 yılı içinde, akıllı sulama sistemleri ile su varlığını korumak ve kaynağı en verimli biçimde kullanmaya yönelik somut projelerin hayata geçirildiğine dikkat çeken Rektör Şahin, “Ayrıca kampüsteki atık miktarını düşürmeye yönelik uygulamalarla her yıl binlerce ağacı kesilmekten kurtarıyor, milyonlarca ton suyun heba olmasını önlüyoruz. Atık miktarının azaltılması ve var olan atıkların da düzenli biçimde bertaraf edilmesiyle karbondioksit oluşumunu da minimize ediyoruz. Bunda, bisikletli ulaşımı geliştirmemizin de payı çok yüksek. Akıllı bisiklet istasyonları ve bisiklet sayısının artması vesilesiyle -iklim koşullarının uygun olduğu dönemlerde- kampüste ulaşım için mobil araçlara duyulan ihtiyaç en alt seviyeye geriliyor. Bu da soluduğumuz havanın kalitesinin korunmasına çok büyük bir katkı sağlıyor” dedi. Şahin, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Biz, göreve geldiğimiz ilk günden buyana, işlerimizi doğayla barışık ve ekolojik uyumluluğa üst düzeyde riayet ederek planlıyor ve yapıyoruz. Son iki yıldır aldığımız puanlar ve dünya geneli sıralamalarındaki yükselişimiz, yaptığımız çalışmaların ne denli isabetli olduğunu ortaya koymaktadır. Aynı şevk ve azimle, daha fazlasını yapmak için çalışmayı sürdüreceğiz.”

Endonezya Üniversitesi tarafından 2010 yılında kurulan GreenMetric platformu, katılımcı üniversiteleri çevresel faaliyetler bağlamında değerlendiriyor ve hem evrensel hem de bölgesel ölçekte bir rapor hazırlayarak kamuoyuyla paylaşıyor..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.