Dolar 32,4743
Euro 34,9325
Altın 2.436,28
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 30°C
Az Bulutlu
Aksaray
30°C
Az Bulutlu
Cum 27°C
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 24°C

ASÜ öğrencisine Tübitak’tan destek

ASÜ öğrencisine Tübitak’tan destek
Aksaray Anadolu AŞ
7 Şubat 2024 11:20

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji Anabilim Dalı öğrencisi Şevval Beyza Bozkurt’un diyabetik ayak ülseri yaralarında kullanılabilecek yara örtüsü malzeme geliştirmeyi içeren yüksek lisans tez çalışması, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından hem burs desteği hem de proje desteği almaya hak kazandı.

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Lalehan Akyüz’ün danışmanlığını yaptığı “Meşe Palamudu (Quercus robur L.) Ekstraktı Yüklenmiş Jelatin ve Nano Jelatin ile Oluşturulan Aljinat/PEG Kompozit Hidrojel Filmlerin Fiziksel ve Biyolojik Özelliklerine Kurutma Tekniğinin Etkisi ve Diyabetik Ayak Ülseri Yaralarında Kullanılabilirliği için Biyoaktivite Özelliklerinin Araştırılması” başlıklı tez çalışması, diyabetik yaraların iyileşmesine katkı sağlayan bitkisel içerikli yara örtüsü malzemenin geliştirilmesini içeriyor.

Çalışmanın hem “TÜBİTAK 2210-D Sanayiye Yönelik Yurt İçi Yüksek Lisans Burs Programı” hem de “TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Modülü” projesi kapsamında desteğe layık görüldüğünü söyleyen Doç. Dr. Lalehan Akyüz, bu ve benzeri desteklerin öğrencilerin teşvik ve motivasyonu açısından çok değerli olduğunu belirtti.

Diyabetik yaralarda meydana gelen oksidatif stresin yaraların geç iyileşmesine neden olduğunu belirten Akyüz, diyabete bağlı gelişen yaralarda yara yönetiminin zor oluşu, tedavi sırasında komplikasyonların gelişmesi ve tedavi süresinin uzun olması gibi birçok dezavantajdan dolayı hastaların günlük yaşantılarının olumsuz etkilendiğini söyledi.

Tez çalışmasında ise hasta refahını artırmak için bitkisel ekstraktlar ile desteklenmiş biyouyumlu ve biyobozunur kompozit hidrojel yara örtüsü geliştirilmesi üzerinde çalışılacak. Çok kapsamlı bir tez çalışması olduğunu belirten Akyüz, proje boyunca Prof. Dr. Recep Eröz ve Dr. Öğr. Üyesi Tuğçe Karaduman Yeşildal’dan danışmanlık desteği alınacağını, Betatech Medikal firması ile işbirliği yapılacağını ve firmanın laboratuvar imkânlarından yararlanılacağını söyledi; desteklerinden dolayı firma yetkililerine teşekkür edildi.

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş da öğrencileri bilimsel projelerin merkezine çekmekle ilgili yapılan her çalışmayı önemli bulduklarını belirterek, “Sayın Hocamız Lalehan Akyüz’ü ve kıymetli öğrencimiz Şevval Beyza Bozkurt’u tebrik ediyor, başarılar diliyoruz” dedi.

Doç. Dr. Lalehan Akyüz, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Arş. Gör. Dr. Bahar Akyüz Yılmaz ve Arş. Gör. Dr. Behlül Koç Bilican ile birlikte TÜBİTAK 1512 BiGG projesinin yürütülmesinde de görev alıyor..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.