Dolar 32,4707
Euro 34,5512
Altın 2.472,87
BİST 9.563,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 28°C
Az Bulutlu
Aksaray
28°C
Az Bulutlu
Çar 27°C
Per 24°C
Cum 22°C
Cts 20°C

ASÜ’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konulu konferans

Başbakan Başdanışmanı ve Cihannüma Derneği Genel Başkanı Mustafa Şen, ilk defa milletin önüne sivillerin yaptığı bir anayasa metninin geleceğini, yeni anayasanın “Güçlü liderlik, büyük Türkiye, yüksek milli duygular” üçgeni içinde bir ülkeyi getireceğini söyledi.

ASÜ’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konulu konferans
Aksaray Anadolu AŞ
7 Mart 2017 16:58

Başbakan Başdanışmanı ve Cihannüma Derneği Genel Başkanı Mustafa Şen, ilk defa milletin önüne sivillerin yaptığı bir anayasa metninin geleceğini, yeni anayasanın “Güçlü liderlik, büyük Türkiye, yüksek milli duygular” üçgeni içinde bir ülkeyi getireceğini söyledi.

– Türkiye, Koalisyon Dönemlerine Şahitlik Etti –

Mustafa Şen, Aksaray Üniversitesi’nde (ASÜ) düzenlenen “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” konulu konferansa katıldı. Etkinliğin açılış konuşmasını ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin yaptı. Hükümet sistemleri anlatılırken, Matematikteki “Kümeler” konusundan örnekler verildiğini kaydeden Şahin, “İki küme birbirine giydirildiğinde bir ortak küme oluşur. Koalisyon, A ve B kümesini birleştirdiğinizde, ikisinin ortasındaki alan kadar iş yapar. Üç küme olduğunda da üçünün ortasındaki alan kadar iş yapabilir. Çünkü ortak alanı o kadardır” dedi. Türkiye’nin, koalisyonlarla yönetilen bir döneme şahitlik ettiğine dikkat çeken Rektör Şahin, ülkenin bir değişim ve dönüşümün arifesinde olduğunu belirtti ve bu konferansın, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin daha iyi anlaşılabilmesine imkân sağlayacağını söyledi.

– 15 Temmuz’a Koalisyon Hükümetiyle Yakalansaydık… –

Başbakan Başdanışmanı Mustafa Şen, iki direksiyonu olan bir araba üzerinden örnekler vererek konuşmasına başladı. Hiç kimsenin iki direksiyonu olan bir araba sahibi olmak istemeyeceğini belirten Şen, “Böyle bir araba olsa ve iki şoför farklı yönlere gitmek istese kaza olur. Türkiye’de dokuz darbe oldu ve darbeciler her zaman bu iki direksiyon arasındaki boşluktan arabaya girdi” dedi. 15 Temmuz’un en önemli dört amacının Hükümeti düşürmek, Genelkurmayı düşürmek, iç savaş çıkartmak ve işgal olduğuna dikkat çeken Mustafa Şen, “15 Temmuz’a, 17-25 Aralık’a, Gezi’ye, Kobani Olaylarına ikili ya da üçlü bir koalisyon Hükümetiyle, iki direksiyonlu bir arabayla yakalansak ne olurdu? 28 Şubat’a Türkiye, bir koalisyon Hükümetiyle yakalandı ve düşürdüler. Sonra birkaç yıl içinde ülke battı” dedi.

– Birileri Saptırmaya, Beyin Bulandırmaya Çalışıyor –

Yeni bir sistemin geleceğini, ilk defa bu milletin önüne darbecilerin yapmadığı bir anayasa metninin sunulacağını kaydeden Mustafa Şen, “Zamanın ruhu” denilen bir kavram olduğunu ifade ederek, “Bu anayasa güçlü liderlik, büyük Türkiye, yüksek milli duygular üçgeni içinde bir ülkeyi getirecek. Dünyada, ülkelerin başına çok ilginç adamlar geçiyor. Onlara ‘Evet efendimci’ adamlarla cevap veremeyiz. Almanya, Hollanda, Amerika, Rusya… Bunlarla nasıl mücadele edilecek? Cumhurbaşkanının Başbakanla uyumlu şekilde çalışabileceği ve konunun abartıldığı söyleniyor. Cumhurbaşkanı Sezer -ki onu millet seçmedi- milletin oyuyla seçilen Başbakan Bülent Ecevit’e anayasa kitapçığı fırlattı. Üzerine anayasa kitapçığı fırlatıldığında, çocuk gibi ağlayan bir Başbakanla, bir liderle, bir yöneticiyle olmaz. Kimse yapamaz ama kazara bir anayasa kitapçığı fırlatılsa, onu havada bir röveşatayla, atana geri gönderecek birisi lazım. Birileri bunları saptırma, insanları kandırma ve beyin bulandırma peşinde. Kocaman yalanlar söylüyorlar, çarpıtmalar yapıyorlar” dedi.

– Parlamenter Sistem Krallığa Müsait Bir Sistemdir –

Yeni sisteme yönelik eleştirilerden bir bölümüne yanıtlar veren Mustafa Şen, şöyle devam etti: “Deniliyor ki; ‘Bu sistem diktatörlük getirecek.’ Bu büyük bir yalan. Mevcut

Anayasa’da Cumhurbaşkanına kimse dokunamaz. Bir sürü yetkisi var, hiçbir sorumluluğu yok. Neredeyse istediği her şeyi yapar ve kimse bir şey diyemez. Şimdi, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan diyor ki; ‘Böyle demokrasi olmaz, bir vatandaş suç işlediğinde sorgulanabiliyor, yargılanabiliyor, cezalandırılabiliyorsa, ben de bu ülkenin vatandaşı olarak yaptığım her şeyden sorumlu olmalıyım.’ Diyorlar ki; ‘Sen diktatör olmak istiyorsun.’ Soruyorum; ey akıl neredesin? İkinci büyük yalan ‘Sen kral olmak istiyorsun’ yalanıdır. Dünyanın 40 civarında ülkesi krallıkla yönetiliyor. Bu ülkelerden bir kaçı hariç geri kalanı krallık ve parlamenter sistemiyle yönetiliyor. İngiltere, Japonya, İspanya… Başkanlık sistemiyle yönetilen ülkelerde krallık yok. Çünkü başkanlıktan krallık çıkmaz. Zaten başkan en üste ve en üstün üstüne bir kişi daha koyamazsınız. Ama parlamenter sistem krallığa müsaittir ve seçilen başbakanın üstüne bir kral koyabilirsiniz.”

– Devlet ve Hükümet Sistemi Kavramları Karıştırılmamalı –

Bir başka yalanın ise “Sen tek adam olmak istiyorsun” yalanı olduğunu ifade eden Şen, Hitler ve Mussolini gibi nazist ve faşist isimlerin parlamenter sistemden çıktığını söyledi. Mustafa Şen, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Ülkenin eyaletlere bölüneceği şeklinde bir söylem de var. Amerika, başkanlık sistemiyle yönetiliyor. Peki Almanya? Orası parlamenter sistemle yönetiliyor ve 16 eyaletten oluşuyor. İspanya ve İngiltere de parlamenter sistemle yönetiliyor ve eyaletlerden oluşuyor. ‘Devlet sistemi’ ile ‘hükümet sistemi’ kavramlarının birbirine karışmaması lazım. ‘Hükümet sistemi’ denilen şey bu ülkede “Başkanlık mı olsun, Yarı Başkanlık mı olsun yoksa Parlamenter Sistem mi olsun’ hususlarıyla ilgilidir. Sadece bu kadar. Diyorlar ki; ‘Meclis anlamsızlaşıyor, ortadan kalkıyor.’ Tam tersine. Mevcut sisteme göre Cumhurbaşkanı Meclis’i belli şartlarda fesheder ve Meclis ona dokunamaz. Sayın Erdoğan, ‘Bu olmaz’ diyor. 1 Kasım seçimlerinde hükümet kurulamayınca, Cumhurbaşkanı ülkeyi seçime götürdü, yani Meclis’i dağıttı. Kimse ‘Sen ne yapıyorsun, sen kimsin?’ diyebildi mi? Ama şimdi diyebilecek. Yeni sistemde Cumhurbaşkanı, Meclis’i seçime götürdüğünde, Meclis de ona ‘Sen de seçime’ diyebilecek.”

Öğrencilerin, akademisyenlerin ve il protokolünden isimlerin takip ettiği konferansın ardından ASÜ Rektörü Şahin, Başbakan Başdanışmanı ve Cihannüma Derneği Genel Başkanı Mustafa Şen’e “Teşekkür Plaketi” ve “Teşekkür Beratı” takdim etti..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.