Dolar 32,5997
Euro 34,8055
Altın 2.500,72
BİST 9.438,07
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 23°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
23°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 27°C
Sal 29°C

ATSO oto alım satım yapan üyeleri ile buluştu

Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) konferans salonunda “Oto alım satım Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileri” konulu İstişare Toplantısı düzenlendi.

ATSO oto alım satım yapan üyeleri ile buluştu
Aksaray Anadolu AŞ
30 Nisan 2017 01:33

Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) konferans salonunda “Oto alım satım Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileri” konulu İstişare Toplantısı düzenlendi.

ATSO Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya; ATSO Başkanı Ahmet Koçaş, ATSO Meclis başkanı Fatih Tekin ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan ATSO Meclis Başkanı Fatih Tekin yaptığı konuşmada ; Oto alım satım ticareti ile iştigal eden üyelerimizin geleceğe daha güvenle bakmalarını teminen, sorun görüş ve proje önerilerini istişare etmek için bir araya gelmiş bulunmaktayız.

Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası üyelerinin çıkarları doğrultusunda onların hak ve menfaatlerini yetkili mercilere iletip bu doğrultuda lobi faaliyeti yapmaktadır. Bu nedenle bugün bu sektörün odamız çatısı altında bir araya gelmesinden dolayı çok mutluyuz. Bizler 4200 üyesi ve 100 lerce sektörün temsilcisi olarak bir çok sıkıntıyı ve projeyi yetkili mercilere ulaştırdık ve çözüme vesile olduk. yine bir çok proje bu çatı altında olgunlaştı ve hayata geçti. Bir kısmı da proje aşamasında devam etmektedir. en son mobilya satış mağazaları için yeni bir proje hazırlandı ve belediye ile görüşmelere başlanıldı. bu sektörün temel arzusu geniş ferah ve otopark sorunun olmayan ve sektörün toplu olarak bir arada bulunacağı iş yerleri için start verdik.

Burada önemli olan nokta odanın sizler için sorunlarınızın çözülmesinde, projelerinizin gerçekleşmesinde ilk müracaat edilecek kurum olma algısının sizlerde yerleşmesidir. Sizler isteyecek bizlerde bu istekleri yerine getirmek için çalışacağız. dedi

ATSO Başkanı Ahmet Koçaş yaptığı konuşmasında; Aksaray Galericiler sitesindeki esnaflarımızın şahsımı ziyaret ederek yeni bir oto galeri sitesi yapılması yönünde ki talepleri ile bugün bir araya gelmemizin temelleri atılmış oldu. Bizler üyelerimizin sorun görüş ve önerilerini bizlere ileterek yol almasından duyduğumuz mutluluğu ifade etmek istiyorum. Bugün Aksaray galericiler sitesinde 166 işyeri bulunmaktadır.

Bunların ;121 adeti galerici ,12 adeti traktör ve tarım araçları ticareti ,3 adet oto yan sanayi veya ticareti ,3 adet tarım aletleri ,27 adet ise depo ve diğer amaçlı kullanım yerleri mevcut.

Diğer başka bir açıdan bakıldığında 89 adet kiracı, 50 adet mal sahibi, 27 adet kapalı olmasından tespit edilemeyen depo işyeri bulunuyor. Bugün mevcut galericiler sitesinin etrafının korunaksız olması nedeni ile yaşanan güvenlik sorunu , kayıt dışı kişilerin yapmış olduğu oto alım satımı , yeni bir galericiler sitesinin ihtiyaç olup olmadığı ve sizlerin bildireceği diğer hususlarda sizler ile görüş alış verişinde bulunacağız. Türkiye’de yılda 6 milyon ikinci el araç satışı yapılmakta olup bunun 5 milyonun kayıt dışı gerçekleşiyor. 6 milyon araçtan 5 milyonun kayıt dışı olması esnafımızı olumsuz etkiliyor. Galeri işi yapmayan kişilerin usulsüz satışları , kilometrenin indirilmesi, pert olan bir aracın satışa çıkarılması, bu araçların, düzgün diye satılması, kazalı aracın kazasız diye satılması galericilere mal ediliyor. Bu hususta mesleğinizin yasal bir zemine kavuşturacak ikinci el araçların ticaretini düzenleyen yönetmeliğin taslağı TBMM’de sevk edildi. artık yüz kızartıcı suç işleyenler otomobil ticareti yapamayacak , “yetki belgesi almayan arkadaşlarımız artık otomobil satışı yapamayacak. bir araç satışı yapılırken ekspertiz raporunun konulması şart olacak. bunun dışında kilometre garantisi verilecek. vatandaş aracı tereddütsüz satın alacak. yüz kızartıcı işler yapmışsa, mahkemece hüküm giymişse yetki belgesi alamayacak bu nedenle satış yapamayacak. sadece yetki belgesi olanlar satış yapacak.

Yetki belgesi almadan önce esnafa ikinci el otomobil satışı yapan esnafa eğitim verilecektir. gerçekten bu işi başarabilecek, yapabilecek kimselere bu belgeye sahip olacak. Sonra bu meslek prestij kazanmış olacak. bu sektörün itibar kazanmasının önü açılmıştır. bugün bir aracın maliyeti 40-50 bin tl. 10 araç koyduğunuzda bu sektörde olanların 500 bin Tl en az sermaye koyması gerekiyor. Bu standartla getirildiğinde esnafımız saygınlığa kavuşacak. otomobil satışla ilgili kayıt dışılık ortadan kalkacak. Bununla ilgili yönetmelik taslağının detaylarını birazdan sizinle paylaşacağız. Bir diğer konu eğer yıllık 165 bin tl’nin üzerinde cironuz var ise artık 1. sınıf defter tutma zorunluluğunuz var ve ticaret odası üyesi olmanız gerekmektedir. Yeni üye olacak esnaflarımıza kayıt hususunda ciddi maliyet ve kolaylıklar getirdik gelin odamıza üye olun diyoruz. Şimdi yeni bir bölgede galericiler sitesi yapılması yönündeki talepleri değerlendirerek yeni galericiler sitesinin nerede , nasıl hangi yöntemle yapılması hususlarını bugün değerlendireceğiz. Bu bakımdan sizlere dağıtılan talep formlarını doldurarak çıkışta oda personellerine vermeniz önem taşıyor.

İki adet seçeneğimiz var . Birincisi yol boyunda hazine ve Belediye arsası bulunarak satın alınması ve kooperatif kurularak yapılmasıdır. İkincisi ise yeni sanayi sitesi projesinin ikinci etabından yer talep edilerek projenin Toki tarafından yapılmasını belediyeden talep etmek olacaktır” şeklinde konuştu.

ATSO Genel Sekreteri Mustafa Murat Yılmaz; Galerici esnaflarını ikinci el araç alım ve satımı ile ilgili yeni düzenlemeler hakkında bilgilendirdi.

Konuşmaların ardından sektör üyeleri ile soru cevap bölümüne geçildi. Soru cevap bölümünde sektör temsilcileri görüşlerini ve isteklerini dile getirmesinin ardından toplantı sona erdi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.