Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 23°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
23°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 26°C
Sal 30°C

Ayhan Erel: Vatandaşın sorunlarına çözüm üretilmedi

İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, TBMM’de yaptığı konuşmada ülkede yaşanan ekonomik sorunları ve Aksaray’da yaşanan tarım ve çiftçilik alanında ki sıkıntıları kürsüden anlatarak çözüm bulunmasını istedi.

Ayhan Erel: Vatandaşın sorunlarına çözüm üretilmedi
Aksaray Anadolu AŞ
22 Mayıs 2021 16:38

Milletvekili Erel; Siyasi İrade Vatandaşımızın Yaşadığı Ekonomik Sorunlara Çözüm Üretemedi.

Ülkemiz maalesef uzun süredir pandeminin artan etkisiyle ekonomik krizle boğuşmaktadır. Ürünleri elinde kalan çiftçilerimiz, yıllardır devleti için döktüğü alın terinin karşılığını alamayan emeklilerimiz, asgari ücretle geçinmek zorunda kalan vatandaşımız, dükkânını aylarca açamayan küçük esnafımız, pandeminin ekonomik anlamda olumsuz etkilerini en ağır şekilde hisseden, yevmiyeyle çalışan işçilerimiz, sayıları 10 milyonu aşan işsizlerimiz tarafından siyasi iradenin sunduğu teklifin vatandaşımızın yaşadığı ekonomik sorunlara çözüm üretmesi beklenirdi fakat yine olmadı. Çünkü devlet sadece bazı kesimler için çalışıyor. Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan geçtiğimiz hafta esnafa ve çiftçiye sözde müjde paketi açıklamıştır.

Açıklanan paket incelendiğinde esnafa, yoksula ve çiftçiye müjde diye verilen miktarların yetersiz ve eksik kaldığı anlaşılmıştır. 5 müteahhide aktarılan paraların yanında mağdur ve muhtaç edilen vatandaşa verilen miktarın ne kadar az olduğu ortaya çıkmıştır. Sayın Cumhurbaşkanının açıkladığı paketi inceledik. Müjde diye sunulan pakette 225 bin esnafa 1 milyar 175 milyon lira verilirken 2021 yılında Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim Köprülerinden geçmeyen arabalar için müteahhitlere ödenen para 14 milyar 588 milyon lira olmuştur yani 2 köprü için müteahhide ödenen miktar esnafa müjde diye verilen paranın yaklaşık 12 katıdır. 2021 yılında 12 şehir hastanesine gelmeyen verilen garanti hasta sayısını tamamlamak için müteahhitlere ödenen paranın toplamı 16 milyar 348 milyonken Sayın Erdoğan’ın müjde diye açıkladığı pakette 2 milyon yoksul için ayrılan para sadece 2 milyar 100 milyondur yani müteahhide verilen para yoksula verilen paranın yaklaşık 8 katıdır.

Aksaray’da Yaşanan Kuraklıktan Dolayı Mağdur Olan Çiftçilerimizin Mağduriyeti Giderilmelidir

Bu sene hem İç Anadolu’da hem Doğu Anadolu’da hem Güneydoğu Anadolu’da çok fazla bir kuraklık yaşanmaktadır. Geçtiğimiz hafta sonu gittiğim seçim bölgem Aksaray’da sulu tarım arazilerinde bile yüzde 50’ye yaklaşan bir mahsul eksikliği söz konusudur. Kıraç alanlarda ise tarlalarımız sürülemez hâldedir, çiftçilerimiz feryat etmektedir.

Dedikleri şudur: “Geçen sefer Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borcumuz yüzde 18 faizle yapılandırıldı. Biz zaten bu parayı ödeyecek durumda değiliz, bu sene mahsulden para kazanmamız mümkün değil, dolayısıyla gelecek sene tarlalarımızı ekebilmek adına öncelikle borçlarımızın faizsiz ertelenmesini ve tarlamızı ekebilmek adına da bu sene yeterli derecede bir yıl sonra ödemeli ve faizsiz krediye ihtiyacımız var.” Aksi hâlde tarlalarını ekemeyeceklerini ve tarımdan vazgeçeceklerini ifade etmektedirler. Biçerdöverler tarlalara giremez hâldedir.

Tarımda bu kuraklıktan dolayı ilerleyen zamanda Türkiye’de büyük bir yem sıkıntısı yaşanacaktır. Bugünden önlem almak lazımdır ve en büyük yem ihtiyacı olan samanın Türkiye’de yetiştirilen samanın ihtiyaca cevap veremeyeceği gayet açıktır. Bir an önce dışarıdan mı nereden alınacaksa saman alınarak çiftçinin hizmetine, hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımıza verilmesi gerekmektedir yoksa hayvancılık da can çekişmektedir.

Bildiğiniz gibi, süt fiyatları yerinde sayarken yem fiyatlarında yüzde 100’e varan artışlar meydana gelmiştir. Daha önce bu kürsüden fide ve fidan satan üreticilerimizin perişan olduğunu dile getirmiştik. Kapanma döneminde buna bir imkân sağlandı. Bundan dolayı ben teşekkür ediyorum dedi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.