Dolar 32,2921
Euro 34,6825
Altın 2.413,99
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 19°C
Az Bulutlu
Aksaray
19°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 19°C

Buhar Kazanları Nerede Kullanılır?  

Buhar Kazanları Nerede Kullanılır?  
Aksaray Anadolu AŞ
23 Şubat 2023 14:03

Buhar kazanları nerede kullanılır?

Buhar kazanları, çeşitli amaçlar için kullanılan buharı üretmek için kullanılır. Buhar, kömür veya gazın yanmasıyla üretilir ve daha sonra bir boru vasıtasıyla ihtiyaç duyulan yere taşınır. Elektrik santrallerinde buhar, elektrik üreten türbinleri çalıştırmak için kullanılır. Fabrikalarda ısıtma, sterilizasyon, pişirme ve temizlik için kullanılır. Evlerde su ısıtmak ve yemek pişirmek için kullanılır. Dolayısıyla günümüz itibariyle buhar kazanının kullanım alanları söz konusu olduğu zaman karşımıza geniş kapsamlı bir kullanım alanı çıkar.

Buhar kazanı, buhar üreten bir kazan türüdür. Buhar kazanı en yaygın kazan türüdür. Kazanda kaynayan su, fosil yakıtların yakılmasıyla ısıtılır. Bir buhar kazanının temel amacı, daha sonra elektrik üretmek veya evleri veya işyerlerini ısıtmak için enerji üretmek için kullanılabilecek suyu ısıtmaktır. Buhar kazanı, içinde su veya başka bir sıvının ısıtıldığı kapalı bir kazandır. Isıtılan veya buharlaştırılan sıvı, su ısıtma, merkezi ısıtma, kazan bazlı güç üretimi vs durumlarda kullanılır.

Buhar Kazanının Avantajları Nelerdir?

Buhar kazanının en büyük avantajı tasarruf sağlamasıdır. Yine buhar kazanları etkili bir performans ortaya koymak konusunda nitelikli çözümler sunar. Buhar gücünün üretilmesi konusunda buhar kazanının nitelikli bir performansı ortaya koyması; beraberinde önemli kazanımları getirmektedir. Çünkü buhar kazanları; çok fazla enerji harcamasına gerek kalmadan maksimum seviyede güç üretilmesini mümkün kılmaktadır. Böylece en az enerjiyle üst seviyede bir performansın karşımıza çıkması da mümkün hale gelmektedir.

Buhar iyi bir yalıtkan olma avantajına sahiptir ve korozyondan etkilenmediği için taşınması kolaydır. Ancak buhar, sıcak suya göre düşük yoğunluğa sahiptir. Buharın ilk ticari uygulaması, radyatörler yoluyla alan ısıtmak içindir. Sonraki süreçte buhar gücünden farklı alanlarda da faydalanılmaya başlanmıştır. Bu da gün geçtikçe buhar kazanlarına olan ihtiyacın artış göstermesini mümkün kılmaktadır. Burada buhar kazanlarının son zamanlarda daha kaliteli bir şekilde üretilmesinin daha nitelikli bir kullanım özelliğini de beraberinde getirdiğini rahatlıkla ifade edebiliriz.

blank

Buhar Kazanlarının Özellikleri Nasıldır?

Buhar kazanları buhar üretmek için kullanılır. Buhar, havanın su buharına oranının değişebildiği bir su buharı ve hava karışımıdır. Buhar kazanları kimya fabrikaları, kağıt fabrikaları, gıda işleme tesisleri, petrokimya tesisleri ve enerji santralleri gibi endüstrilerde kullanılmaktadır. Evlerde banyo ve çamaşır yıkama amacıyla sıcak su sağlamak için suyu ısıtmak için de kullanılabilirler.

Buhar kazanları kullanım amaçlarına göre 2 farklı şekilde sınıflanırlar. Sabit buhar kazanları ve taşınabilir buhar kazanlarıdır. Sabit buhar kazanları tek bir yere kurulur ve hareket ettirilemez. Büyük boyutları ve ağırlıkları nedeniyle genellikle sabittirler. Sabit buhar kazanları, elektrik üretimi veya ısıtma amaçlı gibi endüstriyel amaçlar için kullanılmaktadır.

Taşınabilir buhar kazanları, kamyon veya forklift kullanılarak bir yerden başka bir yere kolaylıkla taşınabildikleri için doğası gereği portatiftir. Portatif buhar kazanları, yüzme havuzlarını veya ev SPA banyolarını ısıtmak gibi konut ısıtma amaçları için kullanılır. Dolayısıyla günümüz itibariyle tasarlanan buhar kazanlarının geniş kapsamlı bir kullanım özelliğine sahip olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz.

Buhar Kazanının Kullanım Amaçları Nelerdir?

Buhar kazanları buhar üretmek için kullanılır. Buhar daha sonra ısıtma, pişirme ve diğer amaçlar için kullanılır. Buhar kazanları genel olarak endüstriyel alanda kullanılmak amacıyla üretilmektedir. Bununla birlikte temelde buhar üretmek için kullanılan buhar kazanları; ısıtma amacıyla da kullanılır. Yine lokomotiflere gemiler gibi araçlarda da buhar kazanları üst düzeyde bir etkiye sahiptir. Bir de buhar kazanlarının kullanım amaçları gündeme geldiği zaman büyün çaplı makineler de karşımıza çıkmaktadır..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.