Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 20°C
Parçalı Bulutlu
Aksaray
20°C
Parçalı Bulutlu
Paz 22°C
Pts 26°C
Sal 31°C
Çar 26°C

Çekirdekleri Çöpe Değil, Toprağa Gömelim Mi?

23 Temmuz 2018 16:40

Bildiğiniz gibi ülkemizde adını ve sayısını bilemediğimiz derneklerden ve vakıflardan oldukça fazla var. Demek toplumda ihtiyaç var ki böyle dernek ve vakıflar kuruluyor. Kurulmasına karşı da değilim elbette. Yeter ki kuruluş amaçlarını bihakkın yerine getirsinler.

Bunların içinde biri var ki gerçekten dikkate şayan işler yapmakta, diğer vatandaşlarında yapması için bilgilendirmeler yapmakta. TEMA vakfından bahsetmek istiyorum. TEMA, Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı

Bu vakıf amaçlarını belirlerken birinci amaç olarak “Ülke topraklarımızı tehdit eden erozyon ve çölleşme tehlikesine dikkat çekmek ve bu mücadelenin bir devlet politikası haline gelmesine katkı sağlamak” diye belirlemiş. Hedeflerinde ise “Öncelikle ulusumuza, onun temsilcilerine, siyasal partilere ve hükümetlere, resmi ve özel kuruluşlara, eğitim kurumlarına, basın yayın organlarına, toprak erozyonunun nedenlerini, vahim sonuçlarını ve ülkemizin çöl olma tehlikesini anlatmaktır.” Denilmektedir.

Gelin bu bilgilendirmelerden birine bir göz atalım:

“Yeryüzünün aldığı yağmur oranı 10 yıllık aralıklarda artar. Bu sene dünyanın periyodik olarak en çok yağmur alan yıllarından biri olacak, bu nedenle yediğiniz kayısı, şeftali, kiraz, vişne, karpuz, kavun, erik vb. meyvelerin çekirdeklerini lütfen çöpe atmayın, hele çöp poşetlerine asla hapsetmeyin.

Mümkünse herhangi bir yerde toprağın 10 cm altına gömün. Üzerine de bir bardak su dökün. Gömme imkânınız yoksa bir poşette bu çekirdekleri biriktirip yanınıza alın ( ya da arabanıza koyun) arsa, tarla, toprak yol kenarı, yamaç gibi toprağı gördüğünüz alanlara bu çekirdeklerinizi savurun, korkmayın bu çevre kirliliği değildir aksine çevre için yeni hayattır. Doğa hemen o yeni çekirdekleri kucaklar ve besler…

Yapacağınız en kötü hareket çekirdekleri poşetlere hapsetmektir ! Bunu yapmayın ve yaptırmayın.

Yapılan çalışmalarda doğaya başıboş atılan ya da dikilen bu çekirdeklerin en az yarısının yeşerip ağaç veya bitki olduğu kanıtlanmış.

En büyük israflardan birisi meyve çekirdeklerinin çöpe atılması, ülkemiz adına küçümsenemeyecek büyük bir servet…

Daha yeşil bir ülke için, daha temiz hava için, toprak kaymasını önlemek ve yeni nesillerimize yeşil bir dünya bırakmak için hep birlikte elimizden geldiğince meyve çekirdeği gömelim, savuralım, fırlatalım…

Bu uygulama TEMA tarafından başlatıldı ve bilinçli toplum olarak bizlerin desteklerini bekliyor, Doğaya yardım etmek, gelecekte etrafımızı saracak beton ve gökdelenlerden alamayacağımız oksijeni karşılamak için bile bu çekirdeklerden çıkacak ağaçlara ihtiyacımız olacaktır.

Poşete koymadığınız her çekirdek için şimdiden teşekkürler…”

Sevgili Dostlar

Umarım verilmek istenen mesaj alınmıştır. Şahsım adına ben mesajı aldım ve siz dostlara bir çağrıda da ben bulunmak, hiç olmazsa TEMA vakfına böyle katkıda bulunmak istedim. İşte çağrım:

FİDAN DİKELİM

Koca çınar olsun diye
Toprağa fidan dikelim
Bugün, yarın, biteviye
Toprağa fidan dikelim 

Belki küçük gözükmekte
Büyümeyecek bir nefeste
Zamanla büyür elbette
Toprağa fidan dikelim

İster zeytin ister limon
Bul dik, açılınca sezon
Olmasın diye erozyon
Toprağa fidan dikelim 

Yerini kazmadan derin
Dibine can suyu verin
Gölgeliği olsun serin
Toprağa fidan dikelim 

Fidan dikelim geliniz
Aksın sularımız temiz
Bol olsun oksijenimiz
Toprağa fidan dikelim 

HALİL’in çağrısı bize
Zor gelmesin nefsimize
Beklemeden bir mucize
Toprağa fidan dikelim

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.