Aksaray Haber

Dolar 48,4354
Euro 56,2404
Altın 6.898,85
BİST 14.012,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 30°C
Parçalı Bulutlu
Aksaray
30°C
Parçalı Bulutlu
Paz 30°C
Pts 27°C
Sal 26°C
Çar 28°C

CHP Kadın Kolları’ndan Medeni Kanun açıklaması: Haklarımızdan geri adım atılmayacak

CHP Kadın Kolları’ndan Medeni Kanun açıklaması: Haklarımızdan geri adım atılmayacak
17 Şubat 2025 11:20

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aksaray İl Kadın Kolları Başkanı Elif Gökkuş, 17 Şubat 2026’da Medeni Kanun’un kabulünün 99. yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, bu yasanın bir kadın devrimi ve hukuk devrimi olarak tarihsel önemini vurguladı.

Gökkuş, Medeni Kanun’un, Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli devrimlerinden biri olduğunu belirterek, kadınların toplumsal yaşamda eşit haklar elde etmeleri için büyük bir adım attığını söyledi.

Medeni Kanun, 17 Şubat 1926’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilerek, 4 Ekim 1926’da yürürlüğe girmiştir. Gökkuş, bu kanunun, kadınların birey olarak kabul edilmesi ve kimlik sahibi olmaları anlamına geldiğini ifade etti. 99 yıl önce yapılan bu yasal düzenlemenin, kadınların eğitim, sosyal, kültürel ve ekonomik hayata erkeklerle eşit olarak katılmalarının önündeki engelleri kaldırdığına dikkat çeken Gökkuş, bunun Cumhuriyet devrimi olarak tarihe geçtiğini belirtti.

Gökkuş, Mustafa Kemal Atatürk’ü, Cumhuriyet’in ilk yıllarından bu yana örgütlü bir güçle kadın-erkek eşitliğini sağlamak için mücadele veren kadın örgütlerinin emeklerini minnetle anarak, “Bu kazanımların elimizden alınmasına izin vermeyeceğiz. Eşitlik, adalet ve demokrasi için mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

İL Kadın Kolları Başkanı Elif Gökkuş, “Medeni Kanun, kadınların eşit haklarla yaşamasının teminatıdır ve bu haklardan geri adım atılamaz. Bu devrim, Cumhuriyetin temeli olan laik hukuk devletinin en önemli unsurlarındandır” diyen Gökkuş, partilerinin tüm eşitlikçi erkekleriyle birlikte, bu kazanımlar için sonuna kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Kadınların eşit yurttaşlar olarak toplumda yerini sağlamlaştıran bu devrimlere, Cumhuriyet Halk Partisi’nin her zaman sahip çıkacağını belirten Gökkuş, kadın örgütlerinin ve partilerinin gücüyle, kadınların eşit haklarına sahip çıkmaya devam edeceklerini söyledi.

Sonuç olarak, Elif Gökkuş, Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları olarak, laiklik, demokrasi ve kadın hakları için mücadeleye devam edeceklerini belirtti ve Medeni Kanun’un kazandırdığı hakların, Cumhuriyet’in temelleri kadar önemli olduğunu yineledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.