Dolar 32,5707
Euro 34,7707
Altın 2.491,02
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 25°C
Parçalı Bulutlu
Aksaray
25°C
Parçalı Bulutlu
Cum 23°C
Cts 22°C
Paz 23°C
Pts 26°C

Çiftçiye ne ezilen ne ezen hakça insanca bir düzen diyoruz

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aksaray 1.Sıra Milletvekili Adayı Dr. Hakkı Açıkalın: “Çiftçiye ne ezilen ne ezen hakça insanca bir düzen diyoruz”

Çiftçiye ne ezilen ne ezen hakça insanca bir düzen diyoruz
Aksaray Anadolu AŞ
20 Ekim 2015 16:45

Aksaray çiftçisi mutsuz. Boğazı tokluğuna çalıştığından şikâyetçi. AKP yanlış politikaları ile çiftçiyi batırdı. Çiftçi zararına ektiği için yavaş yavaş ekimi bıraktı. Çiftçi üretmekten vazgeçip göçmeye başladı. Kendisi göçmese, çocuğu göçüyor. AKP, 13 yıldır göç sorununu dert etmedi. Bizim tarım reformu planımızda Aksaray Çiftçisinin sosyal güvenlik primlerini 30 yaşına kadar hazineden ödemek var. Başka geliri olmayan, asgari ücretin altında geliri olan çiftçilere, hane başına asgari ücret düzeyinde gelir garantisi sağlayacağız. Bu şekilde çiftçiyi topraktan kopartmayacağız. Dört milletvekilliğinden, üç milletvekilliğine keyfimizden düşmedik. AKP döneminde, ülkemizde iki Trakya büyüklüğünde çiftçi ekmekten vazgeçti. ÇİFTÇİ BATARSA TÜRKİYE BATAR.

YETERLİ VE ETKİLİ DESTEĞİN OLMAMASI

ALTYAPININ EKSİK OLMASI

GİRDİ FİATLARININ PAHALI OLMASI

ÜRÜN FİATLARININ ÇİFTÇİNİN ELİNDE UCUZ, MARKETTE ÇOK PAHALI OLMASI çiftçiyi batırdı. Ülkeyi tarım ürünleri ithalatçısı yaptı. Buğday’dan arpaya, fasulyeden pirince her ürünü ithal ediyoruz. Çiftçi desteklenmiyor aslında vergilendiriliyor. AKP, çiftçiye geçen yıl 9.5 milyar lira destek verdi. Buna karşın çiftçiden dünyanın en pahalı mazotunu kullandırarak 9 milyar 120 milyon lira vergi topladı.

Üretici batarsa ülke de batar. Çiftçi ekimi bırakıp kente göçüyor. Kendisi göçmezse çocuğu göçüyor dedik. Bu konuda somut örnek Eskil’dir, Sultanhanı’dır, Eşmekaya’dır, Yenikent’tir, Yeşilova’dır, Yeşiltepe’dir. Bu beldeler pancar üretiminin merkezleridir. Bu beldelerde, kantar koydurmak, kotayı artırmak, işçi istihdam etmek için göbeğimiz çatladı. Buna karşın AKP ne yaptı? CARGİLL, nişasta bazlı tatlandırıcı fabrikasını önce Bursa’ya kurdurdu, sonra da şeker fabrikalarını satmaya başladı. Pancarımız ve şekerimiz dünyanın en kaliteli pancarı ve şekeri. AKP politikası ile pancar üretimi bitecek. Pancar üreticisinin savunmasını biz yaptık. Nişasta bazlı şeker için Anayasa Mahkemesi’ne dava açtık, kavga ettik ama Eskil, Sultanhanı, Eşmekaya, Yenikent, Yeşilova, Yeşiltepe oylarını AKP’ye verdi. Şimdi onlar için yaptığımız mücadelenin karşılığı olarak, yapacağımız tarım reformu ile onları kurtarabilmek için, oylarını istiyoruz. Çiftçilerimize tarımda reformu vaad ediyoruz. Türkiye’de reformun bütçesini yaptık. Örneğin hesaplarımıza göre 85 milyar lira harcayıp sulanabilen tüm toprakları sulayacağız. Çiftçiyi AKP gibi vergilendirmeyeceğiz, destekleyeceğiz. Eksik alt yapıyı tamamlayacağız. Yemden ve gübreden KDV’yi kaldırıp, mazotu 1.80 liraya satıp girdi fiyatlarını düşüreceğiz. Tarımsal Piyasaları Düzenleme Ve Destekleme kurulu oluşturup, desteklenecek ürünleri taban fiyatlarını, destek miktarlarını bir yıl önce açıklayarak çiftçiyi tüccara ezdirmeyeceğiz. KOÇAŞ’taki TİGEM’in kapasitesini artıracağız. Her köye bir ziraat mühendisi, her köye bir veteriner hedefliyoruz. Mera yönetim birliklerini etkinleştirecek, mera alanlarını ıslah edecek, meraların amaç dışı kullanımına kesinlikle izin vermeyeceğiz. AKP tarım yasası çıkardı 21. maddesine göre GSMH’nın %1 ini çiftçiye vereceklerdi. Ancak yarısını verdiler. Biz yasanın gereğini yapıp tamamını vereceğiz. Çiftçinin geleceği ve kurtuluşu CHP’dedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.