Dolar 32,4582
Euro 34,9028
Altın 2.437,03
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 24°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
24°C
Hafif Yağmurlu
Sal 23°C
Çar 22°C
Per 18°C
Cum 20°C

Clubhouse, Güvenlik Önlemlerini Artırmaya Hazırlanıyor

Kullanıcılarına ‘sesli iletişim’ üzerine konseyi bir toplumsal medya tecrübesi sunan Clubhouse, bilhassa son birkaç haftadaki süratli …

Clubhouse, Güvenlik Önlemlerini Artırmaya Hazırlanıyor
Aksaray Anadolu AŞ
14 Şubat 2021 12:24

Kullanıcılarına ‘sesli iletişim’ üzerine konseyi bir toplumsal medya tecrübesi sunan Clubhouse, bilhassa son birkaç haftadaki süratli yükselişiyle bir anda gündem haline gelmiş ve AppStore’daki en tanınan uygulamalar ortasına yerleşmişti.

Bu süratli yükseliş haberlerinin akabinde uygulamada kullanıcıları huzursuz edecek bir dizi güvenlik zafiyetinin olduğu ortaya çıktı. Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen haberlere nazaran, uygulamada kullanıcı bilgileri Çin hükümetinin erişimine karşı müdafaasız durumda.

Yayınlanan bir rapora nazaran Çin, Clubhouse kullanıcılarını dinliyor olabilir:

blank

Stanford Internet Observatory (SIO) tarafından geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir rapora nazaran Clubhouse’daki kullanıcı dataları Çin hükümetinin erişimi karşısında savunmasız durumda olabilir. Bunun sebebi ise uygulamaya altyapı sağlayan ve bilgileri bünyesinde barındıran Şanghay merkezli teknoloji şirketi Agora Inc. Ayrıyeten uygulamanın bilgileri de Çin’deki sunuculara aktarılıyor ve Çinli kuruluşlar tarafından yönetilen sunucular üzerinden yönlendiriliyor.

SIO’ya nazaran Agora, Çin hükümetinin mevcut siber güvenlik maddelerine ve hasebiyle hükümetin data taleplerine uymak zorunda. Agora, ses yahut rastgele bir data depolamadığını argüman etse de yeniden SIO’ya nazaran bu Çin Hükümeti’nin istediği takdirde Agora’nın Çin’deki sunucularına erişerek data depolamasının önüne geçmiyor.

SIO, yayınladığı raporda bu dataların tüm kullanıcılar ve bilhassa Çin’deki kullanıcılar için önemli bir güvenlik riski oluşturduğunu belirtti. Uygulamada bulunan öteki farklı güvenlik açıkları için ise Clubhouse ile bir rapor daha paylaşıldı.

Rapor sonrası Clubhouse harekete geçti:

blank

SIO’nun raporu sonrası kullanıcı güvenliğini ve kapalılığını sağlamak için harekete geçen Clubhouse, hususla ilgili açıklama yaptı. Önümüzdeki 72 saat içinde sorunu çözmek için önemli adımlar atacağını açıklayan Clubhouse, yaptığı açıklamada “Stanford İnternet Observatory’nin de yardımı ile bilgi güvenliğimizi güçlendirmemiz gereken kimi alanlar keşfettik. Gelecek 72 saat içerisinde bilgi şifrelemesi ve Clubhouse müşterilerinin bilgilerinin Çinli sunuculara düşmemesi için çalışmalarımızı yapacağız. Birebir vakitte durumu incelemek ve doğrulamak için harici bir güvenlik şirketi ile de çalışmayı planlıyoruz” tabirlerine yer verdi.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.