Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 24°C
Az Bulutlu
Aksaray
24°C
Az Bulutlu
Paz 23°C
Pts 23°C
Sal 23°C
Çar 22°C

Clubhouse uygulaması güvenli mi?

Bu durum podcast yayınlarının son vakitlerde toparlanmasıyla birlikte ses tabanlı eserlere artan ilginin bir yansıması üzere görünüyor. Clubhouse …

Clubhouse uygulaması güvenli mi?
Aksaray Anadolu AŞ
15 Şubat 2021 14:48

Bu durum podcast yayınlarının son vakitlerde toparlanmasıyla birlikte ses tabanlı eserlere artan ilginin bir yansıması üzere görünüyor. Clubhouse, bir toplumsal ağın temel dinamiği olan insanların birbirini bulması ve etkileşimde bulunması için gerekli her şeye sahip. Lakin kayıt kademesinin mevcut durumu nedeniyle düzmece bir güvenlik, mahremiyet ve yakınlık duygusu yaratabiliyor. Bu, kullanıcılar açısından internette rastgele bir kamusal alanı kullanırken karşılaşılanlara benzeri dikkat edilmesi gereken riskler oluşturuyor.

Uygulamanın ortaya çıkarttığı kelam konusu risklerden biri saklılık. Bu çoklukla insanların emsal düşünen bireyler ve arkadaşları tarafından çevrelenmiş hissetmeleriyle ilişkili ve bu, insanların daha doğal davranmalarına neden oluyor. Bu durum, kazara bahsi geçen özel bilgileri mağdurlara karşı kullanmak için her vakit tetikte olan hatalılar için bir fırsat yaratabiliyor. Üstelik bu türlü bir durumda kelam konusu tabirin bağlam dışına çıkarıldığının kanıtlanması da son derece güç. Teorik olarak bu tıp olaylarda siber hatalılar peşine düştükleri bireye şantaj yaparak fidye talebinde dahi bulunabilir. Dahası, uygulama içinde konuştuğunuz yahut yazdığınız her şeyin sırf orada bulunanlar tarafından duyulup görülmediğini, birebir vakitte hizmetin kendisi tarafından toplanıp tahlil edildiğini de unutmamak gerekir.

Uygulama, bir hesaba kaydolduğunuzda, içerik oluşturduğunuzda, paylaştığınızda, diğerleriyle mesajlaştığınızda ve irtibat kurduğunuzda iştirakçilerin sağladığı içeriği, irtibatı ve öteki bilgileri toplar. İştirakçinin hesap oluşturmak ve yönetmek için iştirakçi isim, telefon numarası, fotoğraf, e-posta adresi ve kullanıcı ismi üzere şahsî dataları sağlaması gerekir. Uygulama, oda canlıyken bir odadaki sesi süreksiz olarak kaydeder. Ayrıyeten iştirakçiler hakkında toplanan datalar, süreksiz kullanım için de olsa üçüncü şahıslara verilebilir. Şu durumda hiç kimse sızıntılara karşı muhafaza altında değildir. 

Kaspersky Güvenlik Araştırmacısı Alexey Firsh, şunları söz ediyor: “Clubhouse’un kapalılık siyaseti bir bütün olarak nispeten standart görünüyor. Lakin bu cins toplumsal ağlarda bir şey paylaştığınızda, paylaşılan bilgilerinize ne olacağından %100 emin olamayacağınızı aklınızda tutmak çok kıymetlidir. Bu nedenle, bir gün bu bilgilerin halka sızabileceği gerçeğine hazırlıklı olun.”

Kaspersky uzmanları, her kullanıcının internetin, bilhassa de tartışma ortamlarının ve toplumsal platformların halka açık yerler olduğunu ve buralarda gerçekleştirilen davranışların kamuya uygun olması gerektiğini hatırlaması gerektiği konusunda uyarıyor.

Hibya Haber Ajansı

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.