Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 23°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
23°C
Hafif Yağmurlu
Pts 25°C
Sal 23°C
Çar 22°C
Per 20°C

Çocuğunuza ödül veya ceza vererek kitap okutmayın

Çocuğunuza kitap okutmak için ödül ya da ceza vermeyin Çocuğunuza okuyacağı kitap için ikram almanız mı süreci hızlandırıyor yoksa sevdiği bir …

Çocuğunuza ödül veya ceza vererek kitap okutmayın
Aksaray Anadolu AŞ
14 Şubat 2021 22:12

Çocuğunuza kitap okutmak için ödül ya da ceza vermeyin

Çocuğunuza okuyacağı kitap için ikram almanız mı süreci hızlandırıyor yoksa sevdiği bir şeyden yoksun bırakmanız mı?

Çocuk kitapları müellifi Esra Zerbeliz Avgören’e nazaran, dışsal motivasyon çocukların kitap okuma alışkanlığını köreltiyor. Çocukların kitap okuma alışkanlığı edinmesi için içsel motivasyonun yani kendi isteğinin oluşması gerekir.

Pekala içsel motivasyon için ne yapmalı?

Muharrir Esra Zerbeliz Avgören, Martı Yayınları’ndan çıkan Küçük Kitap Kurtları Yetiştirme Rehberi isimli kitabında bu hususta şu tavsiyelerde bulunuyor:

blank

OTORİTER, İLGİSİZ AİLELERİN ÇOCUKLARI…

“Okuma alışkanlığında anne baba tavırları üzerine yapılan bilimsel çalışmalarda; otoriter, çok gözetici ve ilgisiz ailelerin çocuklarının kitap okuma alışkanlığını kazanma oranlarının, itimat verici ve demokratik ailelere nazaran daha düşük olduğu görülmüştür. Çocukların kitap okuma alışkanlığını kavraması için başlangıçta daha az kural konulmalı.

ÇOCUKLAR KARAR VERSİN

İçsel motivasyonu geliştirmek için daima çocuklar ismine kararlar verilmemeli. Kitap okuma alışkanlığı açısından en değerli problemlerden biri budur. Teklifler sunulup kararların çocuklar tarafından alınmasına müsaade verilmeli. 

NE OKUDUKLARINI DENETLEMEYİN

Çocuklarınızın size öğretmesine, rehberlik etmesine müsaade verin. Her mevzuyu bilmeyin, bu sizi küçültmez, çocuğunuzla aranızdaki bağı güçlendirir. Okudukları kitaplarla ilgili sorularınız, denetleme üzerine değil öğrenme üzerine olsun. Şayet siz merak etmiyor ve ilgilenmiyorsanız onlardan bunu bekleyemezsiniz. Hatta vakit ayırıp çocuğunuzla bir arada araştırma yapabilirsiniz.

ÖNEMSEYEREK DİNLEYİN

Okuduğu kitapları topluluk içinde anlatması istenebilir. Kitabı anlatan çocuk önemsenerek dinlendiği için keyifli olacak, bir sonraki kitabı istekle okuyacaktır. Bu hareket uygar cüretini artırıp topluluk karşısında konuşma hünerine katkı sağlayacaktır. 

REKABETE SOKMAYIN

“Çok kitap okuyanların derslerdeki başarısı da yüksektir” sloganı kitap okumayı rekabet ögesi haline getirir. Rekabet içerisinde gerilim altındaki okumanın uzun vadeli alışkanlığa dönüşmesi mümkün değildir. Zira çocuk kitap okumayı rekabetle ilişkilendirmiştir. Onun içsel motivasyonunu kazanmak, başarılı olmaktır; kitap okumak değildir.

ÖDÜL VE CEZA VERMEYİN

Kitap okumayı seven çocukların maddi mükafatlar alması ya da övgü dolu sözlerle ödüllendirilmesi de okuma alışkanlığını zedeler. Çocuk içsel motivasyon duyduğu için okurken bir periyot sonra ödül almak için okumaya başlayacak. Mükafata alışacak, kitap okumaya değil. Ödül bitince okuma da bitecek. Birebir biçimde ceza vermek de okuma hareketini bitirir.” 

Hibya Haber Ajansı

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.