Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 13°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
13°C
Hafif Yağmurlu
Paz 15°C
Pts 18°C
Sal 22°C
Çar 23°C

COVID-19 korkusu diş sorunlarını arttırdı

Türkiye’de genel olarak ihmal edilen ağız ve diş sıhhati konusu, pandemiyle birlikte daha da sorunlu bir hale geldi. Hastaların COVID-19 korkusu …

COVID-19 korkusu diş sorunlarını arttırdı
Aksaray Anadolu AŞ
16 Şubat 2021 11:36

Türkiye’de genel olarak ihmal edilen ağız ve diş sıhhati konusu, pandemiyle birlikte daha da sorunlu bir hale geldi. Hastaların COVID-19 korkusu ile ağız ortamında çalışılan bir branş olan diş hekimliğinden daha da çekinir hale geldiğini belirten Anadolu Sıhhat Merkezi Diş Doktoru İstek Tekkeli, “Pandemi endişesiyle beşerler tedavilerini ve denetimlerini aksatmaya başladılar. Buna bağlı olarak da bilhassa diş ve dişeti sorunları süratle ilerledi” açıklamasında bulundu.

Pandemi sürecinde diş sıhhatiyle ilgili meselelerin, bilhassa de var olan küçük çürüklerin büyüdüğüne ya da yeni çürüklerin oluştuğuna dikkat çeken Anadolu Sıhhat Merkezi Diş Tabibi Dilek Tekkeli, “Diş kayıplarından sonra, kayıp yeri implant yahut köprü protezi ile doldurulamadığı için kemik kayıpları arttı ve ağız içi istikrar bozuldu. Hatta hastalar yarım kalan tedavilerini dahi bırakma yolunu seçti, bu da durumun daha da kötüleşmesine sebep oldu” dedi.

En üst seviyede sterilizasyon tedbirleri uygulanıyor

Kliniklerde COVID-19 öncesi de COVID-19 sonrası da her vakit en üst düzeyde sterilizasyon tedbirlerinin uygulandığının altını çizen Diş Doktoru İstek Tekkeli, “Her hasta sonrası odadaki tüm ekipmanlar dezenfekte edilmekte ve odalar özel ULV aygıtı ile temizlenmektedir. Biz bu süreçte ek olarak hasta randevularını kısa tutarak, hasta ortalarını uzattık. Hastane girişinde termal kameralar ile ateş ölçümü yaparak HES kodu sorgulamaya başladık. Doktorlar olarak hami ekipman sayımızı arttırdık. Özel maskeler, gözlük, cerrahi önlük ile süreç yapıyoruz. Hastaları müdafaamız gerektiği kadar kendimizi de muhafazamız gerektiğine inanıyoruz” halinde konuştu.

Konutta sıhhatsiz atıştırmalıklardan ve TV karşısında abur cuburlardan uzak durulmalı

Pandemi sürecinin meskende uzun vakitler geçirilen, TV karşısında daima bir şeyler atıştırılan bir periyoda dönüştüğüne dikkat çeken Diş Doktoru Dilek Tekkeli, “Hastalarımıza tavsiyem şu: Rutin beslenme alışkanlıklarını bozmamaya çalışsınlar. Sıhhatsiz atıştırmalıklardan ve TV karşısında yenen abur cuburdan uzak dursunlar. Sabah kahvaltı sonrası ve akşam yemeğinden sonra günde 2 defa kesinlikle dişlerini fırçalasınlar. Doğal, bitkisel dayanaklardan faydalanmayı sevenler karanfil, maydanoz ve adaçayı üzere bitkilerden yardım alabilir” teklifinde bulundu.

Hibya Haber Ajansı

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.