Dolar 32,5424
Euro 34,8865
Altın 2.433,16
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 31°C
Az Bulutlu
Aksaray
31°C
Az Bulutlu
Per 29°C
Cum 26°C
Cts 29°C
Paz 29°C

Covid sonrası vücut direncini artıran 10 besin

Tüm bu tedbirlere karşın Covid enfeksiyonuna yakalanıp güzelleşenlerin de ‘Covid-19’u atlattım’ diye düşünmeyip, güzelleştikten sonra da sağlıklı …

Covid sonrası vücut direncini artıran 10 besin
Aksaray Anadolu AŞ
15 Şubat 2021 11:12

Tüm bu tedbirlere karşın Covid enfeksiyonuna yakalanıp güzelleşenlerin de ‘Covid-19’u atlattım’ diye düşünmeyip, güzelleştikten sonra da sağlıklı beslenmeye dikkat etmeleri gerekiyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Roksi Menase “Covid-19 enfeksiyonu geçirip iyileşseniz de virüse tekrardan yakalanabilme ihtimaliniz var; ayrıyeten bedeniniz hastalık sonrası bir toparlanma süreci yaşar. Bağışıklığınızı güçlü tutmak ve toparlanmaya dayanak olmak için bedeninizin gereksiniminiz olan vitamin, mineralleri karşılamalısınız. Kimi besinler başkalarına nazaran daha fazla vitamin, mineral ve antioksidan içeriyor. Covid sonrası periyotta de bu besinleri kesinlikle günlük rutininize eklemenizde yarar var.” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Roksi Menase, Covid sonrası beden direncini artıran 10 besini ve Covid negatife dönse de dikkat edilmesi gereken 5 kuralı anlattı, değerli ihtarlar ve tekliflerde bulundu. 

Nar

Nar mevsim meyveleri ortasında antioksidan gücü epey baskın bir meyve. İçerisindeki polifenoller sayesinde hücre hasarını azaltıyor. Bunun yanında hastalık sürecinde oluşan inflamasyonu azaltmaya yardımcı oluyor. Narı yarıya bölüp salatalarınıza ekleyebilir yahut ikindi vakti orta öğün olarak yoğurdunuzun içerisine ekleyebilirsiniz. Şayet kemoterapi tedavisi görüyorsanız nar tüketmek sizin için sakıncalı olabilir.

Turunçgiller

Turunçgil ailesinden limon, portakal ve mandalina C vitamininden varlıklı olmaları sebebiyle  mutlaka tüketilmesi gerekenlerden. Bu meyveler, C vitamini ve antioksidan içeriği ile özgür radikallerle savaşıyor ve bağışıklık sisteminizi güçlendiriyor. Ayrıyeten turunçgillerin içerisindeki hesperidin ve apigenin üzere flavonoidler beyin sıhhatini koruyarak nörodejeneratif bozuklukları önlüyor. Her gün 1 limonu salatanıza ekler ve 1 adet portakal tüketirseniz günlük C vitamini gereksiniminizi desteğe gerek kalmadan karşılayabilirsiniz.

Yumurta

Yumurta kaliteli bir protein kaynağı ve muhtaçlığımız olan tüm amino asitleri bir ortada bulunduran bir besin. Yumurta Covid-19 geçirdikten sonra hücre hasarını toparlamak için artan protein gereksiniminize dayanak olur. Bedeninizdeki güzel kolesterolü artırarak kalp sıhhatinizi korur. Yumurtayı kahvaltıda haşlanmış olarak yahut öğle yemeğinizin yerine omlet biçiminde tüketebilirsiniz.

Balık

Kaliteli protein kaynaklarından balık güçlü bir bağışıklık için günlük beslenmenizde yer alması gereken bir besin. İyot, protein ve sağlıklı yağ içeriğiyle bedeniniz için epey yararlı. Haftada 1 tüketeceğiniz balık; inme ve kalp krizi geçirme riskini azaltıyor. Kıymetli bir nokta balığın pişirme yolu. Kızartma süreci balığın yağ oranını artırıyor ve sağlıklı besin içeriğini azaltıyor. Balığı pişirirken kesinlikle haşlama, ızgara yahut fırında usulleri kullanılmalı.

Brokoli

Beslenme ve Diyet Uzmanı Roksi Menase “Brokoli; koyu yeşil renkli bir zerzevat olmasıyla vitamin deposu olduğunu gösteriyor. C vitamini, K vitamini ve biyoaktif bileşikler içermesiyle bağışıklık sisteminizi güçlendiriyor, inflamasyonu azaltıyor. Varlıklı lif içeriği kalp-damar sıhhatinizi koruyor. Tıpkı vakitte sindirimi kolaylaştırarak, kabızlık sorunundan koruyor. Lahanagiller ailesinden olan lahana ve brüksel lahanasını da tüketmeyi ihmal etmeyin. Şayet fazla gaz şikayeti yaşıyorsanız brokoli tüketiminizi sınırlandırabilirsiniz” diyor.

Havuç

Havuç; koyu turuncu rengini betakaroten isminde çok pahalı bir antioksidandan alıyor. Bu antioksidan bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor. Ancak bunun yanı sıra A vitamini, K vitamini, potasyum içeriğiyle kan akışını düzenliyor. Tansiyon sorunu olan şahısları olumlu etkiliyor. ‘Havuç çok şekerli’ demeyin. Şayet kan şekeri çok yüksek seyreden bir diyabet hastası değilseniz havucu kesinlikle salatalarınıza, yemeklerinize ekleyin yahut orta öğünlerde tatlı isteklerinizi bastırmak için 1-2 adet tüketin.

Zencefil

Zencefil, gingerol isminde inflamasyonu azaltıcı güçlü bir bileşiğe sahip olmasıyla hayli sağlıklı bir besin. Bağışıklık güçlendirici tesirinin yanı sıra mide bulantısı dertlerine güzel geliyor. Bakteri ve virüslere karşı koyarak hasta olma riskinizi azaltıyor. Covid-19 sırasında yahut sonrasında mide bulantısı yaşıyorsanız zencefil çayı tüketmeyi deneyebilirsiniz.

Bal

Bal, doğal olduğu takdirde içerisinde çok bedelli antioksidanlara sahip bir besin. Hastalık sırasında oluşan öksürük semptomlarını azaltıyor ve uyku kalitesini artırıyor. Covid-19 sonrası hala öksürük semptomları yaşıyorsanız günde 1 tatlı kaşığı bal tüketmeyi deneyebilirsiniz. Bunun yanı sıra tatlı bir besin olmasıyla paketli besin tercih etmek yerine sağlıklı bir besin ile bu gereksiniminizi karşılayabiliyorsunuz. Tüketirken mümkün olduğunca işlenmiş olmasından kaçınmak ve toksik unsur oluşumunu engellemek ismine yüksek ısıya maruz bırakmamak gerekiyor. Ayrıyeten 1 yaş altı bebeklere bal verilmemeli.

Badem

Badem, çokça E vitamini, magnezyum ve lif içeriyor. İçerisindeki sağlıklı yağlar berbat kolesterolü düşürerek kalp sıhhatinizi güçlendiriyor. Ayrıyeten E vitamini üzere güçlü antioksidanlar sayesinde bağışıklık sisteminizi destekliyor. Uyku bozukluğu yaşıyorsanız badem tüketebilirsiniz, bademin uykuyu düzenleyici tesiri bulunuyor. Badem tüketirken dikkat etmeniz gereken bir özellik çiğ olması, kavrulmuş bademler yüksek tuz ve yağ içeriği ile fazla tüketiminde kilo artışı ve kolesterol yüksekliğine sebep olabiliyor.  

Su

Beslenme ve Diyet Uzmanı Roksi Menase “Su tüketimi hayatın her evresinde olduğu üzere Covid-19 virüsü ile gayrette ve güzelleştikten sonra da epey değerli. Ateş ve enfeksiyon ile bedeninizin kaybettiği suyu geri koymak gerekiyor. Bu nedenle toparlanma evresinde su tüketmek çok değerli. Günde en az 8-10 bardak su tüketin. Sıvı takviyesi olması ismine çorba ve bitki çayları tüketebilirsiniz.

 

Dikkat! Covid negatife dönse de; 

  • Her renkten besin tüketmeye devam edilmeli.
  • İstikrarlı beslenmeli.
  • Kâfi protein tüketilmeli.
  • Bol bol su tüketmeli.
  • İşlenmiş besinlerden, şekerli, gazlı içeceklerden ve paketli hazır besinlerden uzak durulmalı.

Hibya Haber Ajansı

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.