Dolar 32,5975
Euro 34,7931
Altın 2.498,37
BİST 9.439,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 23°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
23°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 27°C
Sal 29°C

Dövize yatırım yapan Aksaray, Türkiye’de ikinci oldu

Dövize yatırım yapan Aksaray, Türkiye’de ikinci oldu
Aksaray Anadolu AŞ
16 Kasım 2020 16:48

Türkiye Mevduat Haritası’na göre, dövizi en çok seven şehirler sıralamasında Aksaray ikinci sırada yer aldı.

Yabancı para tasarruflarının toplam tasarruflara oranında yüzde 67 oran ile Aksaray, ikinci sırada yer aldı.

Türkiye’de 48 ilde vatandaşın döviz birikimleri TL’yi solladı. Yabancı para tasarruf oranı Nevşehir’de yüzde 68’e ulaştı. Bu yıl en hızlı döviz biriktiren il ise Çankırı oldu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, Türkiye’de döviz tasarruf oranı en yüksek illerin İç Anadolu Bölgesi‘nde olduğu görülüyor.

İLK ÜÇ İL, İÇ ANADOLU’DAN

Nevşehir, toplam tasarruf mevduatı hacmi içinde yüzde 68 olan döviz birikimiyle dolarizasyonda ilk sırada yer alıyor. Yabancı para tasarruflarının toplam tasarruflara oranı Aksaray’da yüzde 67, Yozgat ve Kayseri’de yüzde 65, Kırşehir ve Kütahya’da yüzde 63’e çıkıyor.

Verilere göre Türkiye’deki toplam tasarruf miktarı 1 trilyon 864 milyar liraya ulaşmış durumda. Bu yıl en hızlı döviz biriktiren il ise Çankırı oldu.

İstanbul bu oranla Türkiye’de 7.sırada yer alıyor

48 ilde tasarruflardaki döviz oranı yüzde 50’yi geçiyor. 767,6 milyar TL’lik toplam tasarrufu bulunan İstanbul’da döviz mevduatının toplam mevduata oranı yüzde 62,2 seviyesinde. İstanbul bu oranla Türkiye’de 7.sırada yer alıyor.

Merkez Bankası’nın haftalık verileri

Merkez Bankası’nın haftalık verilerine göre, 6 Kasım itibarıyla bireyler ve firmalar döviz mevduatlarının yüzde 54’ünü dolar, yüzde 28.9’unu euro, yüzde 15.2’sini altın, kalanını da diğer para cinsinden tutuyor. Mevduatlardaki yabancı para oranı 2003’te yüzde 56.2 ile zirveye çıkmış, 2011’de yüzde 27.6 ile en düşük seviyesini görmüştü..

blank

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.