Dolar 32,5148
Euro 34,5682
Altın 2.492,47
BİST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 28°C
Az Bulutlu
Aksaray
28°C
Az Bulutlu
Çar 27°C
Per 25°C
Cum 22°C
Cts 20°C

Dünya’nın Katmanlarıyla İlgili Önemli Bir Gelişme Yaşandı

Yeryüzü, fen bilgisi derslerinde anlatıldığına göre 4 ana katmandan oluşur. Bu katmanlar dıştan içe doğru, kabuk, manto, dış çekirdek ve iç …

Dünya’nın Katmanlarıyla İlgili Önemli Bir Gelişme Yaşandı
Aksaray Anadolu AŞ
5 Mart 2021 11:00

Yeryüzü, fen bilgisi derslerinde anlatıldığına göre 4 ana katmandan oluşur. Bu katmanlar dıştan içe doğru, kabuk, manto, dış çekirdek ve iç çekirdek şeklindedir. Ancak bu bilgi, önümüzdeki yıllarda değişebilir gibi görünüyor. Çünkü bir grup bilim insanı, iç çekirdek katmanının içinde bir ya da birden çok sayıda daha iç çekirdek katmanı olabileceğini düşünüyorlar.

Avustralya Ulusal Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren jeofizikçi Joanne Stephenson, Dünya ile ilgili ders kitaplarını baştan yazmayı gerektirebilecek düzeyde bilgiler edindiklerini açıkladı. Bu bağlamda, Uluslararası Sismoloji Merkezi’nin yıllar boyunca topladığı verileri değerlendirmek için özel bir algoritma geliştiren bilim insanları, Dünya’nın bir ucundan ötekine yol alan sismik dalgaların izledikleri yolları incelemeyi başardılar. Bu inceleme, dikkat çekici detaylar içeriyor.

Elde edilen bulgulara göre sismik dalga yollarındaki farklılıklar şu şekilde

blank

Dünya’nın dönme eksenini başlangıç olarak kabul eden bilim insanları, sismik dalga yollarında 54 derecelik sapma olduğunu tespit ettiler. Bu sapma, iç çekirdek için pek kendini göstermiyor olsa da daha dış çekirdekte önemli seviyelerdeydi. Stephenson, bunun iç çekirdekte yer aldığı bilinen demir elementinin yapısındaki farklılıktan kaynaklanıyor olabileceğini söylüyor. İşte bu farklılık ispatlanabilirse, Dünya’nın bir iç çekirdeğinin daha olduğunu konuşmaya başlayacağız.

Sismik dalgaların yollarındaki sapmanın sebebi, şu an için tam olarak anlaşılamadı. Bunun bir bulmaca olduğunu söyleyen Stephenson, yaptıkları tespitle bulmacanın bir parçasını daha tamamladıklarını, bu parçanın çok daha fazla bilginin keşfedilmesini sağlayabileceğini ifade ediyor. Uzmanlar, bu heyecan verici bilgi ile ilgili çalışmalarını sürdürüyorlar.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.