Dolar 32,2747
Euro 34,7012
Altın 2.411,78
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 19°C
Az Bulutlu
Aksaray
19°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 19°C

Erdoğan ve Binali Yıldırım’dan Sosyal Medya Konuşması

Salgının da tesiri ile toplumsal medyada hiç olmadığı kadar vakit geçirdiğimiz bir devirdeyiz ve bu nedenle, hem ferdî hayatımıza hem de …

Erdoğan ve Binali Yıldırım’dan Sosyal Medya Konuşması
Aksaray Anadolu AŞ
17 Şubat 2021 15:12

Salgının da tesiri ile toplumsal medyada hiç olmadığı kadar vakit geçirdiğimiz bir devirdeyiz ve bu nedenle, hem ferdî hayatımıza hem de toplumsal dinamiklere tesiri daha fazla tartışma konusu oluyor. Kelam konusu tartışmaların değerli bir çıkış noktası ise toplumsal medyanın Türkçede yozlaşmaya yol açması ekseninde dönüyor.

Toplumsal bilimciler, toplumsal medyada kullanılan lisanın Türkçeye olan tesirini yıllardır araştırıp bu bahisteki bilimsel literatürü genişletiyorlar. Yani lisandaki yozlaşmaya yönelik çıkarımlar, aslında yalnızca bireyler ya da kurumlar tarafından değil, bilimsel çalışmalarla da ortaya koyulan bir gerçek. Bu nedenle vakit zaman siyasetçiler de toplumsal medyanın bu tesiri üzerine tartışmalar yürütüyor, mevzuyu gündeme getiriyorlar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 16 Şubat’ta yaptığı toplumsal medyanın Türkçeye tesirini gündeme getirdi:

blank

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen Bizim Yunus Yılı aktifliğinin açılış konuşmasında Erdoğan, “Sosyal medya lisanı, gençlerimiz ortasında kâfi bir yazı lisanına, irtibat lisanına dönüşüyor.” kelamları ile başladı ve lisanı yozlaştıran yabancı sözlerin, toplumsal medyadaki yozlaşma ile kolaylıkla hayatımıza girdiğini belirtti.

Birebir konuşma, 2017 yılında periyodun Başbakan’ı Binali Yıldırım tarafından da yapılmıştı:

blank

O periyot Binali Yıldırım da tıpkı sözlerle başladığı konuşmasına “Anlamsız kısaltmalar, ortalara serpiştirilen yabancı sözler, bozuk cümleler, saçma tabirler günden güne sıradan hale geliyor. Lisanımızı kısırlaştıran, jenerasyonlar ortasındaki bağlantısı yok eden, Türkçe’den çok nevzuhur bir kuş lisanını andıran bu çürümeye ‘dur demek’ mecburiyetindeyiz.” kelamları ile devam etmişti.

Her iki konuşmada da metin ve ana fikir tıpkı. Ortadan geçen 5 yıl içerisinde siyasi başkanların Türkçeye ait değerli vurguları devam ediyor. Lakin bu konuşmanın gündeme taşınma nedeni; konuşma metinlerini hazırlayan danışmanların, 5 yıl sonra da tıpkı metni kullanması oldu.

Her iki konuşmayı da mukayeseli olarak aşağıdaki görüntüde görebilirsiniz:

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.