Dolar 32,3882
Euro 35,1467
Altın 2.326,10
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 18°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 24°C
Cts 25°C
Paz 25°C
Pts 26°C

Ertürk, Aksaray’daki yolsuzluğu belgeleri ile anlattı

Ertürk, Aksaray’daki yolsuzluğu belgeleri ile anlattı
Aksaray Anadolu AŞ
1 Ağustos 2022 23:57

CHP Aksaray İl Başkanı Ali Abbas Ertürk, Aksaray Yenikent’te 15 Temmuz’da el konulup TMSF’ye devredilen arazi ve çiftlik ile ilgili yapılan yolsuzlukları belgeleriyle açıkladı.  

Cumhuriyet Halk Partisi Aksaray İl Başkanı Ali Abbas Ertürk, Aksaray Yenikent’te 15 Temmuz’da el konulup TMSF’ye devredilen arazi ve çiftlik ile ilgili yapılan yolsuzlukları belgeleriyle açıkladı.

Geçmişte de belgeleriyle yolsuzluklarını açıkladığı şirketin yine başrolü üstlendiği yolsuzluk silsilesinde kamunun uğradığı zararı belgeleriyle anlatan Ertürk “Ballı börekli, ihalesiz kıyak ile kiralanan buarazi ve çiftlik nedeniyle oluşan zarar TMSF tarafından halkın parasıyla ödenecek. Bu hukuksuzlukların takipçisi olacağız” dedi.

CHP Aksaray İl Başkanı Ali Abbas Ertürk düzenlediği basın toplantısında Aksaray Yenikent’te, daha önce TMSF tarafından el konulan, Yavuzlar Şirketine ait, üzerinde sulu tarım yapılabilecek ekipmanı ile toplam değeri 25 milyon lirayı bulan 3 parsel, 612 dönüm arazinin ihale yapılmadan TMSF kayyumu tarafından; daha önce de yolsuzluklar ile ilgili gündeme getirilen Tolgahan Mühendislik firmasına aylık 7 bin 415 liraya kiralandığını açıkladı. Ertürk aynı bölgede yine Yavuzlar Şirketine aitken TMSF tarafından el konularak Tolgahan Mühendislik’e 8 bin 474 lira aylık kira bedeli ile kiralanan 4 parsel, 247 bin metrekarelik arazinin, içinde bulunan çiftliğin, 400 büyükbaş hayvanı ve ekipmanları ile yaklaşık değerinin 28 milyon lira olduğunu belirtti.

“KIYAĞIN BÜYÜKLÜĞÜNÜ BURADAN ANLAYABİLİRSİNİZ”

İki çiftlik için aylık 15 bin 889 lira kira bedeli ödemesi gereken Tolgahan Mühendislik’in bu bedeli de ödemediğini belirten Ertürk “Yaklaşık piyasa değeri 55 milyon lira olan iki çiftliğin aylık kirası toplam 15 bin 889lira. Bugün Kafeler Caddesi’nde 150 metrekare dükkanın aylık kirasının 30-35 bin lira olduğunu söylersek bu ballı kıyağın büyüklüğün daha net anlayabilirsiniz. Üstelik bu kira bedelinin de büyük kısmı ödenmemiş” dedi.

“AK PARTİ MİLLETVEKİLİ İNCEÖZ İLE BAĞLANTISI VAR”

Yolsuzluğu yapanların TMSF kayyumları olduğunu ifade eden Ertürk “Bunu yapan kişi vatandaşın malını emanet ettiğimiz kayyumlar. Bunu kiralayanlarise daha önce de yolsuzluklarıyla gündeme getirdiğimiz, tanıdığınız Tolgahan Mühendislik.  Tolgahan mühendislik sicilkaydında ise imza sorumlusu AK Parti eski İl Yöneticisi, AK Parti Grup Başkanvekili Milletvekili İlknur İnceöz’ün danışmanı Alparslan Öztürk yine karşımıza çıkıyor”diyerek “Adrese teslim bir sözleşme yapılmış, ortada ihale yok. Sözleşmelerde Tolgahan Mühendislik taahhütte bulunuyor Eşmekaya’da bulunan arazisini ipotek edeceğini söylüyorama o arazi ipotek edilmiyor. Bu sözleşmenin feshini gerektirir. Hukukçu kayyum heyetinin kiracının nüfuzu nedeniyle mi bu sözleşmeyi fesh edemediğini, kamuoyuna açıklaması gerekir” diye konuştu.

“190 BİN TAAHHÜT EDİYOR, 115 BİNİN MAZOT GÜBRE DESTEĞİOLARAK GERİ ALIYOR”

Sözleşmeye göre kiranın ÜFE oranında artırılması gerekirken bu artışında yapılmadığını söyleyen Ertürk “Sözleşmede kira artışı konusunda ÜFE oranında artırılır yazıyor ancak bu da 3 yıl boyunca yapılmıyor. Pandemide Esnafımıza gösterilmeyen merhamet bu kardeşlere gösteriliyor. Kira düşük, artmamış. Bunların yanında taahhüt edilen kiranın da bir kısmını ödemeyip 77 bin 372 lira borçlu kalmışlar. Kiracı iki arazi için 190 bin lira kira taahhüt ediyor, bunun 115 bin lirasını ise devletten mazot ve gübre desteği olarak geri alıyor. Bu devasa arazi için geriye cebinden çıkacak rakam 75 bin lira kalıyor.  55 milyon lira değerindeki arazi böyle komik bir rakama kiralanıyor” diyerek arazinin kayyum tarafından aıd geçen şirkete peşkeş çekildiğini vurguladı.

“KAYYUM ALİ CENGİZ OYUNUYLA SATMAYA ÇALIŞTI”

Arazinin kiralanmasının ardından Tolgahan Mühendisliğin araziyisatın alabilmesi için kayyum tarafından hukuksuzluk yapıldığını da belgeleriyle anlatan Ertürk “Sözleşmeye ek, protokol yapılarak ile ‘Bu çiftlik satışa çıkarıldığında satın alma önceliği Tolgahan Mühendislik’tedir’ deniliyor. Bundan sonra da Ali Cengizoyunu başlıyor. Bu hakkın tanınmasından sonra kayyum heyeti burayı satışa çıkarmak için mahkemeye yazı yazıyor. Mahkeme ‘yargı süreci tamamlanmadan satamazsınız’ diyerek izin vermiyor.  Bunun üzerine Kayyum Tolgahan Mühendislik’e kiraladığı Yavuzlar şirketini icra yoluyla satmak için harekete geçiyor. Kayyum heyeti kendi yönettiği başka bir şirketten, yine kendi yönettiği Yavuzlar’a borç veriyor. Yavuzlar bu borcu ödemiyor ve Kayyum kendine icra takibi başlatarak icra yoluyla satışa çıkarıyor. İcra belgeleri de burada” diyerek bu takibi yapan hukukçunun avukatlık lisansının iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

“VATANDAŞ BERAAT ETTİ AMA TOLGAHAN MÜHENDİSLİK İŞGALİ SÜRDÜRÜYOR”

“Bu şekilde de arazinin Tolgahan Mühendislik’e satışı yoluna gidiliyor” diyen Ertürk “Bu arada mahkemede yargı süreci kesinleşiyor malları kayyuma devredilen şirketin sahibi beraat ediyor. Malların iadesi kararı çıkıyor. Ancak bu kez de beraatin ardından işgal başlıyor.Tolgahan Mühendislik 247 bin metrekarelik çiftliğin biriniiade ediyor ama, 612 dönüm kısmını iade etmiyor. Milletvekilinin İlknur İnceöz’ün kontrolündeki iki iş adamı konumundaki 2 kişi, 4 aydır, 120 gündür işgalci konumunda vatandaşın malına tecavüzde bulunuyor. Durum o kadar vahim ki vatandaş sulama borusunu kendi arazisinden alıyor, jandarma alamazsın diyor. Tutanak tutun diyor, ama tutanak da tutmuyor” şeklinde konuştu

“JANDARMAYA SUÇ İŞLETİYORSUNUZ”

Jandarmanın suç işlediğini belirten Ertürk AK Parti Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz’e seslenerek “İlknur Hanım ihtirasınız yüzünden devletin masum jandarmasına suç işletiyorsunuz” ifadelerini kullandı.

“VURGUNU VURAN SİZ ZARARI ÖDEYEN HALK!”

Ertürk yağmanın devam ettiğini belirttiği açıklamasında “Şirket araziyi teslim alamıyor, ama çiftliği teslim alıyor. 247 dönümü aldıktan sonra ‘Bilirkişi rapor tutsun, kaybımı engellesin’ diyor. Bilirkişi raporlarında Tolgahan hayvancılığın şirketin mallarına 2 milyon314 bin 415 lira tahribat verdiği belgeleniyor. Şirket bunun hakkında dava açacak ve bunun zararını TMSF ödeyecek. Bu da vatandaşların cebinden çıkacak. Vurgunu vuran, rantı sağlayan sizsiniz, tahribatınızın bedeli de bu milletin cebinden çıkacak. Şehir yağmalanıyor. 430 bin kişinin hakkının iki kişiye peşkeş çekilmesinden sadece CHP mi rahatsız? Bu şehrin sorunu değil mi” ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasının ardından Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Ali Abbas Ertürk ve beraberindeki heyet bahse konu olan çiftliğe giderek çiftlik sahibiyle beraber yerinde incelemelerde bulundu..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.