Dolar 32,3777
Euro 35,0535
Altın 2.326,80
BİST 9.091,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 24°C
Açık
Aksaray
24°C
Açık
Cts 26°C
Paz 25°C
Pts 26°C
Sal 25°C

Etkili Öz Geçmiş Hazırlamanın Yolları

Birden fazla vakit kısaca CV (Curriculum Vitae) diye bahsettiğimiz yazılar eğitim durumunu, geçmiş deneyimleri ve kabiliyetleri özetlemek …

Etkili Öz Geçmiş Hazırlamanın Yolları
Aksaray Anadolu AŞ
16 Şubat 2021 20:00

Birden fazla vakit kısaca CV (Curriculum Vitae) diye bahsettiğimiz yazılar eğitim durumunu, geçmiş deneyimleri ve kabiliyetleri özetlemek gayesiyle yazılan yazılardır. Latincede curriculum sözü koşu manasına gelirken, vitae sözü ise hayat manasına gelmekte. Yani Türkçede öz geçmiş olarak bahsettiğimiz CV Latincede hayat koşusu manasına gelmektedir. Olabildiğince amaç odaklı, kısa ve net olması gerektiğinden tesirli bir öz geçmiş hazırlamak işi kapma olasılığımızı arttıracaktır.

Birden fazla insan öz geçmişi ne kadar kalabalıksa o kadar bilgili gözüktüğünü ve iş için daha avantajlı olacağını düşünür. Ancak bu bir yanılgıdır. Öz geçmiş sade olmalı ve okuyucuyu yormamalıdır. Bu yüzden olabildiğince işten uzak ve sizi öne çıkarmayacak bilgileri duruma bağlı olarak süzgeçten geçirmek gerekir.

Öz geçmiş formatı nasıl olmalı?

İçerik ayrıntılarına göz atılmadan evvel birinci fark edilen şey öz geçmişin formatıdır. Bu yüzden öz geçmiş birinci bakışta profesyonel görünmeli, sade ve kolay okunulabilir olmalıdır. Olabildiğince gözü yoran şablonlardan uzak durmalı, patronun dikkatini dağıtmamalıdır. Kişinin bilgileri ve tecrübeleri kolay başlıklar altında toplanmalı böylelikle istenilen bilgi çarçabuk bulunabilir olmalıdır.

Yazı tipi okunabilirlik açısından büyük ehemmiyet taşır. Öz geçmişinizde kullanabileceğiniz yazı tipleri olarak Times New Roman, Georgie, Bell MT, Goudy Old Style, Arial, Tahoma üzere fontları önerebiliriz. Uygun puntoyu (genellikle 11-12 punto) uyguladıktan sonra değerli ve işe uygunluğunuzu vurgulayan yerleri kalınlaştırabilirsiniz.

Bilhassa sayfanın başında isminizi büyük harflerle ve kalınlaştırarak yazarsanız patron kimin hakkında bilgi aldığını birinci bakışta rahatlıkla görmüş olur. Ayrıyeten akılda kalıcılığı da arttırmış olursunuz. Son olarak öz geçmişinizi PDF belgesi haline getirmeniz, öz geçmişiniz üzerinde değişiklik yapılmasının ve rastgele bir kusurlu görünümün önüne geçecektir.

Bağlantı bilgileri en görünür yerde olmalıdır:

Bir öz geçmişin en kıymetli yeri bağlantı bilgileri kısmıdır. Bu kısımda e-mail, ikamet ettiğiniz adres, telefon numarası kesinlikle bulunmalıdır. Ek olarak e-mail adresiniz profesyonel durmalı ve isim soyisminizi içermelidir. Bağlantı bilgilerine ilaveten doğum tarihiniz ve doğum yeriniz de şahsî bilgiler ortasına eklenebilir.

İş dünyasında epey değerli bir rol taşıyan LinkedIn profili de burada belirtilebilir. Şayet bir LinkedIn profiliniz yoksa açmanızı tavsiye ederiz. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta LinkedIn profil bilgileriniz ile öz geçmişinizdeki bilgiler dengeli olmalıdır. Rastgele bir tutarsızlıkta elenebilirsiniz.

Eğitim ve iş geçmişi aksi kronolojik sıraya nazaran yazılmalı.

Eğitim geçmişi ve iş deneyimleri sıralanırken kesinlikle aykırı kronolojik sıralama yapılmalı bilgiler güncelden geçmişe gerçek yazılmalıdır. Sıralama yapıldıktan sonra her bir eğitim/iş kalemine başlangıç ve bitiş tarihleri belirtilmeli ve spesifik olarak çalışılan noktalara değinilmelidir. Bilhassa başvurduğunuz duruma uygun olduğunu düşündüğünüz deneyimlerinizi burada vurgulamanız çok değerli.

Eğitim bilgileri okul ismini, yerini, eğitimin başlangıç ve bitiş tarihini (eğitim tamamlanmamış ise beklenen bitiş tarihini), muvaffakiyet puanını içermelidir. Mezuniyet puanınızı kâfi görmüyorsanız eklemeyebilirsiniz. Ayrıyetten eğitim hayatı içerisinde başvurulan işe yönelik bir ders yahut edinilmiş bir muvaffakiyet varsa kesinlikle belirtiniz.

İş deneyimleri başvurulan işe uygun olup olmadığınızı belirlemek için anahtar kısımdır. İş deneyimlerinizden bahsederken iş başlığını, çalıştığınız şirketin ismini, çalışmanın başlangıç ve bitiş tarihini belirtmelisiniz. Şayet devam etmekte olan işler varsa başlangıç tarihi ve hala devam etmekte olduğunuzu belirtiniz. Her bir iş deneyiminin altına ilgili sorumluluklarınızı ve varsa profesyonel başarılarınızı kesinlikle belirtin. Bu kısım patronun gözünde büyük ehemmiyet taşıyacaktır.

Başvurulan işe yönelik yeteneklerinizden bahsedin.

Yeteneklerinizi sıralamadan evvel başvurduğunuz işin ihtiyaçlarına göz atabilir, daha sonrasında istenilen kabiliyetlere uygun bir sıralama yapabilirsiniz. Böylelikle patronun maksat kitlesine girmeniz daha muhtemel olacaktır. Önceliği profesyonel yeteneklerinize vererek ilgili iş ile eşleştirdiğiniz yeteneklerinizi sıralayın. Bu kısımda çok fazla yetenek sıralamaya çalışırsanız öz geçmişinizi gereksiz dolduruyor üzere gözükebilirsiniz. Bu yüzden alakalı ve spesifik yeteneklere değinmek kâfi olacaktır. Örnek olarak sağlam ekip çalışması, hakikat vakit idaresi ve irtibat yetenekleri çabucak hemen her adayda aranan yeteneklerdir. Ayrıyeten çağımızın olmazsa olmazı bilgisayar programlarını da bu kısma eklebilir, hangi seviyede bildiğinizi belirtebilirsiniz.

Öz geçmişiniz için önerdiğimiz başlıklar:

Tecrübeli adaylar için önerilen başlıklar:

  • İrtibat bilgileri
  • Ön yazı
  • İş deneyimleri
  • Eğitim bilgileri
  • Yetenekler
  • Ek kısımlar (Sertifikalar, Yayınlar, Mükafatlar, Konferanslar vs.)

Yeni mezun ya da tecrübeli olmayan adaylar için önerilen başlıklar:

  • Bağlantı bilgileri
  • Meslek planı
  • Eğitim bilgileri
  • İş geçmişi (varsa), stajlar, istekli işler
  • Akademik muvaffakiyetler, burslar, aktiviteler
  • Yetenekler
ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.