Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 21°C
Parçalı Bulutlu
Aksaray
21°C
Parçalı Bulutlu
Paz 22°C
Pts 26°C
Sal 31°C
Çar 27°C

Evlilik programları yasaklandı mı? RTÜK son kararı açıkladı

Türkiye, Cumartesi akşamından beri yayınlanan KHK ile evlilik programlarının kaldırılıp kaldırılmadığını tartışıyor.

Evlilik programları yasaklandı mı? RTÜK son kararı açıkladı
Aksaray Anadolu AŞ
1 Mayıs 2017 22:03

Türkiye, Cumartesi akşamından beri yayınlanan KHK ile evlilik programlarının kaldırılıp kaldırılmadığını tartışıyor. Yayınlanan KHK ile arkadaş bulma (0800 hatlarla arama) programları yasaklandı. Fakat RTÜK tarafından yapılan bugünkü açıklamayla başka bir duruma dikkat çekildi.

OHAL kapsamında 690 sayılı KHK ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ( RTÜK) Kanunu’nda yapılan değişikliğin ardından evlilik programlarının yasaklandığı tartışmalarıyla ilgili RTÜK’ten açıklama geldi.

Evlilik programlarının yasaklanmadığını, ancak bu ve diğer programlarda yaşanacak yayın ihlallerinin bundan böyle lisans iptaline kadar yaptırımlara tabi olacağını belirtti.

TV ve radyoların uyması gereken yayın hizmetleri ilkeleri, kanunun 8. maddesinde düzenleniyor. Söz konusu maddede, televizyon lisans iptali sadece a, b ve d fıkralarında yer alan “devletin varlık ve bağımsızlığı, toplumda kin ve nefret duyguları oluşturma, terör eylemleri ve örgütlerini övme” konularıyla sınırlıydı.

RTÜK BAŞKANI AÇIKLADI

Yerlikaya, “Salı gününden itibaren evlilik programları televizyonda olacak mı olmayacak mı? KHK ile tümden yasaklandı mı yasaklanmadı mı” sorusuna şu sözlerle yanıt verdi: “Hukuk müşavirliğine bir çalışma yaptırıyoruz. Yarın inceleme bittikten sonra kamuoyuna bir açıklama yapacağız. Biz zaten bu programları istemiyoruz, bunu daha önce de açıkça söyledik.“

KHK ile yapılan düzenlemeleri değerlendiren RTÜK üyesi İsmet Demirdöğen evlilik programları ile ilgili zaman zaman RTÜK’te yaptırım kararı aldıklarını hatırlatarak şöyle konuştu: “Ancak biz RTÜK üyeleri olarak, evlilik programlarına yönelik düzenlemenin hazırlanma aşamasının hiçbir yerinde yokuz.

RTÜK’ÜN CHP’Lİ ÜYESİ: YARIN YAYIN YAPABİLİRLER AMA…

RTÜK’ün CHP’li üyesi Süleyman Demirkan ise “Mevcut evlilik programları yarın yine yayına devam edebilir ama yaptırım gelecek. Zaten geliyordu şimdi ağırlaştı. Bugüne kadar gerçekten istenseydi bu programlar çoktan makul ölçülerde yayıncılığa evrilebilirdi.

Evrilememesinin tek nedeni evlilik programlarında en fazla kazananlar hükümete en yakın olanlar, rant ve çıkar ortağı içinde olanlar. Mevcut RTÜK yasasına göre zamanında denetlenseydiler, RTÜK siyasi destek de alan güç ve rant lobilerinin etkisinde kalmasaydı, yayın ihlalleri yetkisini kullansaydı çoktan amaca ulaşılır, bu KHK düzenlemesine de gerek kalmazdı.

Bu programlarda kadın istismarı da var. Dolayısıyla ihlal cezasını yüzde 5’e kadar uygulayabilecekken ve biz muhalif üyeler bunu önermemize karşın cezalar birkaç ay önceye kadar en alt sınır olan yüzde 1’den kesiliyordu.

Son iki aydır tepkiler artınca cezalar da yüzde 2’den verilmeye başlandı. Oysa tavan oran olan yüzde 5 uygulansa bu programlar yasanın öngördüğü ve herkesin saygı duyacağı yayıncılık formatına evrilecekti”

Burada evlilik programları ile mücadele adı altında ne yazık ki televizyonlar ekran karatma ve lisans iptali tehdidi ile karşı karşıya bırakılmıştır. Yayıncılık cesaret isteyen bir iş haline gelmiştir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.