Dolar 32,2674
Euro 34,7489
Altın 2.395,82
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 18°C
Açık
Aksaray
18°C
Açık
Sal 22°C
Çar 24°C
Per 24°C
Cum 19°C

Fikri Mülkiyet Hukuku

Fikri Mülkiyet Hukuku
Aksaray Anadolu AŞ
31 Ağustos 2023 13:25

Fikri mülkiyet hukuku; ekonomik değer taşıyan fikri emek ürünlerini koruma altına alan, fikri emek ürünlerine ilişkin hukuksal düzenlemeleri ihtiva eden hukuk dalıdır. Fikri mülkiyet hukukunun iki asli unsuru; telif hakları ve sınai mülkiyet haklarıdır. Telif hakları, bir eserin meydana getirilmesiyle birlikte re ‘sen doğar ve esere ilişkin hukuki koruma da eserin kamuya arzı ile beraber re’ sen sağlanır. Dolayısıyla, eserin hukuki korumadan yararlanabilmesi için ayrıca bir bildirim veya tescile gereksinim duyulmaz.

Sınai mülkiyet haklarında, telif haklarının aksine; hukuki korumanın sağlanabilmesi adına ilgili markanın, tasarımın veya buluşun tescil ettirilmesi icap eder. Telif hakları, eser sahibinin hakları, bağlantılı haklar, coğrafi işaretler, endüstriyel tasarım, marka, faydalı model, patent ve sınai mülkiyet hakları, fikri mülkiyet hukukunun inceleme ve düzenleme alanına giren başlıca hususlardır.

Fikri Mülkiyet Hukuku

Fikri mülkiyet hukukunun asli kaynakları, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’dur. Fikir ve sanat eseri meydana getiren ve eserleri icra edenlerin manevi ve mali haklarının belirlenmesi, korunması, söz konusu eserlerden faydalanma koşullarının tespiti, belirlenen esas ve usullere aykırı şekilde faydalanılması durumunda uygulanacak yaptırımlar, işbu Kanun’lar ve fikri mülkiyet hukuku kuralları ile düzenlenmiş, hukuk güvencesi altına girmiştir.

Marka, tasarım, coğrafi işaret, patent, faydalı model ve geleneksel ürün adlarına dair haklar, fikri mülkiyet hukuku ile korunmaktadır. Fikri mülkiyet hukuku, söz konusu hakları ve hak sahiplerini hukuk güvencesi altına aldığı için teknolojik, ekonomik ve sosyal gelişime de doğrudan katkı sağlar. Yine 5846 ve 6769 sayılı Kanun’lar ve fikri mülkiyet hukuku düzenlemeleri, hakların ihlali halinde başvurulacak hukuki ve cezai yaptırımları ihtiva eder.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.