Dolar 32,3665
Euro 34,7945
Altın 2.394,36
BİST 10.255,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 18°C
Az Bulutlu
Aksaray
18°C
Az Bulutlu
Cts 13°C
Paz 15°C
Pts 18°C
Sal 22°C

Geri Dönüşüm Nedir?

Geri Dönüşüm Nedir?
Aksaray Anadolu AŞ
14 Şubat 2023 19:00

Geri dönüşüm, kullanılmayan atık maddelerin çeşitli yöntemler üzerinde durularak tekrar kullanılabilir hale getirilmesi sürecidir. Dünya genelinde artış gösteren nüfus sayısı tüketimin artmasında da etkili olmuştur. Tüketimin artmasıyla birlikte ham madde ihtiyaçları da zaman içerisinde artış göstermiştir. Ancak geri dönüşüm yöntemleri uygulanarak atık maddelerin tekrardan kullanılabilir hale getirilmesi ham maddeye olan ihtiyacın azalmasında önemli rol oynamaktadır. Endüstriyel gelişimin büyük örneği olarak nitelendirilen geri dönüşüm sayesinde doğal dengenin korunması da mümkün hale gelmiştir. Sanayi, fabrikalaşma, tarım ve daha birçok sektörü içerisinde barındıran İzmir geri dönüşüm noktasında önemli icraatlere de yer vermektedir. Sizler de İzmir’de veya bulunduğunuz konumlarda doğal dengeyi korumak açısından geri dönüşüm faaliyetlerine desteler vererek bu süreçte rol oynayabilirsiniz.

Geri Dönüşüm Çeşitleri

Geri dönüşüm çeşitleri malzemelere göre kendi içerisinde sınıflandırılır. Farklı sınıflar olsa dahi nihayetinde ilgili malzemelerin tekrardan doğaya kazandırılması ve ham maddeye olan ihtiyacın azaltılması üzerinde durulur. Geri dönüşüm çeşitleri aşağıdaki başlıklar etrafınca ele alınabilir:

Plastik Geri Dönüşüm

İmalat sanayideki ürünlerin çok büyük bir kısmını plastik malzemeler oluşturmaktadır. Bütün plastik ürünleri aynı değildir. Buna istinaden plastik atıklar ilk olarak cinslerine göre ayrılır ve plastik atık geri kazanım süreci başlatılır. Birbirinden farklı olarak ayrılan geri dönüştürülebilir plastik atık malzemeler kırma makinelerinden geriçildikten sonra küçük parçalar halinde ayrılır. İzmir geri dönüşüm firmaları başta olmak üzere çoğu firma ayrılmış olan plastik parçaları belirli oranlarda orijinal ham madde ile karıştırır. Karıştırılan ve elde edilen ürünleri üretim aşamasında veya ikinci sınıf ham madde olarak kullanan firmalar bu sayede büyük bir enerji tasarrufu da sağlamış olur.

Plastik geri dönüşüm için örnek olarak pet pardak, plastik kutular, naylon poşetler, su damacanaları, ambalajlar, şişe kapakları ve plastik oyuncaklar verilebilir. Sizler de sıklıkla kullandığınız ve geri dönüşüme kazandırılacağına inandığınız plastik malzemeleri en yakın geri dönüşüm firmalarına teslim ederek doğal yaşamın sürdürülebilirliğine destek olabilirsiniz.

Kağıt Geri Dönüşüm

Dünyada en çok geri döndürülen maddelerin başında kağıt gelmektedir. Farklı geri dönüşüm firmaları tarafından da en çok talep gören malzemeler arasında yer alan kağıtlar ile ekonomiye destek büyük ölçüde sağlanır. Etrafınızda görebildiğiniz hemen her kağıt aslında geri dönüşüm için kullanılabilir haldedir. Kağıt geri dönüşümü için tercih edilen malzemeler genel olarak defter, yazışma kağıtları, gazete, kağıt ambalaj, kitap, kese kağıtları, karton koli ve kağıt peçete gibi ürünlerdir. Sizler de kullandığınız bu ve buna benzer kağıt ürünlerini atmak yerine en yakındaki geri dönüşüm firmalarına teslim ederek veya geri dönüşüm kutularına koyarak hem ülke ekonomisine hem de kaynakların korunmasına katkı sağlamış olursunuz.

Cam Geri Dönüşüm

Evlerinizde sıklıkla tercih ettiğiniz konserve kavanozları, reçel kavanozları, içecek şişeleri gibi malzemeler geri dönüşüme uygun cam malzemeleridir. Kum, kireç ve soda malzemelerinden üretilen camlar ham maddeye ihtiyaç duyulmadan hava ve su kirliliğini azaltmak adına geri dönüştürülebilen cam malzemeler ile de üretilebilmektedir. Evlerinizde kullanmadığınız, atmak istediğiniz veya kırılan cam malzemelerini İzmir geri dönüşüm firmalarına teslim ederek hava ve su kirliliğini önleyici etkilerde bulunabilirsiniz.

Yağ Atık ve Diğer Atıklar

Belirli kullanım ömrüne sahip olan yağlar zamanla kirlenme, kimyasal maddelerle etkileşim nedeniyle kullanılmaz hale gelir. Kullanılmaz hale gelen yağlar atık yağ olarak nitelendirilir ve ciddi zararları da bulunmaktadır. Gelecek için büyük risk teşkil eden atık yağları sizler de musluklardan dökmek ya da atmak yerine kapalı kaplar içerisine koyarak yağların geri dönüşümünde rol oynayabilir, çevre kirliliğinin de önüne geçmiş olursunuz.

Geri Dönüşüm Nasıl Yapılır?

Kullanılmayan ve geri döndürülmesi mümkün olan çeşitli malzemelerin tekrar kullanılabilir hale getirilmesi süreci çeşitli aşamalarla gerçekleşmektedir. Geri dönüşüm işleminde uygulanan dört aşama sırasıyla kaynakta ayrı toplanması, sınıflandırma, değerlendirme ve ürün ekonomiye kazandırmadır.

İzmir geri dönüşüm başta olmak üzere geri dönüşüm firmalarının hemen hepsi bu aşamaları takip ederek malzemeleri tekrar kullanılabilir hale getirmektedir. Kaynakta ayrı toplanması aşaması atıkların çöp alanlarından ayrı yerlerde biriktirilmesidir. Kaynağında ayrı toplanan atıklar sınıflandırma aşamasında ise atıkların türüne göre ayrıştırılır. Değerlendirme aşaması ise atıkların kimyasal ve fizikseş değişmeler neticesinde yeni malzeme olarak ekonomiye döndürülme aşamasıdır. Son aşama ise atıkların yeni bir malzeme olarak insanların kullanıma sunulması aşamasıdır.

Geri Dönüşüm Yapan Firmalar

Geri dönüşüm firmaları, geri dönüşümün amacına uygun hizmet ederler. Kaynakların gereksiz biçimde kullanımının önlenmesini ve atık çöp miktarını azaltıcı yönde çalışmaların yapılmasını sağlayan geri dönüşüm firmaları ile atık maddeler tekrardan kullanılabilir hale getirilebilir. Sanayinin yoğun şekilde yaşandığı bölgelerde geri dönüşüm yapan firmalara rastlamak da mümkündür. Atıkların tekrar geri kazandırılması, çevre temizliği bilincinin artırılması ve daha yaşanılası bir atmosferin sürdürülebilirliği açısından sizler de geri dönüştürülebilecek atık malzemeleri geri dönüşüm firmaları ile paylaşarak bu süreç içerisinde yer alabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.