Dolar 32,4905
Euro 34,9626
Altın 2.434,41
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 30°C
Az Bulutlu
Aksaray
30°C
Az Bulutlu
Cum 27°C
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 23°C

Gözlük alırken dikkat!

Aklens Optik Mağazası Sahibi Muammer Küçükler Aksaray’da güneş gözlüğü kullanımının yaygınlaştığını belirterek, uzun süre güneşte kalanların gözlerinde bazı dokularda hasar meydana geldiğine dikkat çekti..

Gözlük alırken dikkat!
Aksaray Anadolu AŞ
21 Mart 2016 00:15

27 yıllık uzman optisyenlik tecrübesiyle açıklama yapan ve Güneş ışığına doğrudan bakmanın görme tabakasına ciddi boyutlarda zarar verdiğine işaret eden Muammer Küçüker “Güneş gözlüğü aksesuar olmaktan çok, göz sağlığı için gerekli bir araç olarak kabul edilmeli ve sağlık malzemesi olarak kullanılmalıdır. Güneş gözlüğü, sadece gözü fazla ışıktan korumak için değil, zararlı ultraviyole ışınlarını önlemek için de kullanılmalıdır” dedi.

Uzman Gözlükçü Küçüker ultraviyole ışınlarına karşı koruma filtresi olmayan güneş gözlüklerinin, özellikle yaz aylarında gözler için büyük tehlike oluşturduğunu, bu bakımdan işportadan alınan güneş gözlüklerinin koruyuculuk özelliği olmadığı gibi, gözlere yarardan çok zarar verdiğini dile getirdi. Birinci, “Katarakta kadar varabilen yan etkiler gelişebilir. Gözlüklerin belirli bir standardı ve kalite belgesi olması gerekir. Her güneş gözlüğü ultraviyole ışını tutmaz. Güneş gözlüğünün ultraviyole filtreli, kaliteli, ışığı kıran kaplamalı, yüz yapısına uygun çerçeveli olmasına özel gösterilmesi gerekir. Ayrıca polarize camlar da zararlı ışınları süzerek gözü zararlı ışıktan korur” diye konuştu.

Küçüker, güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gereken hususları ise şöyle sıraladı: “En dikkat edilmesi gereken noktanın, gözlüğün UV ışınlarını absorbe etmesi olduğunu unutmayın. Güneş gözlüklerinin organik materyalleri plastik çam ağacının reçinesinden yapıldığı için hammaddesi ultraviyole ışınlarını geçirmez. Plastik camlı güneş gözlükleri hem ultraviyoleyi geçirmez, hem de kırılarak göze zarar vermediği için önerilir. Camın koyuluk miktarı kişinin ışık hassasiyetine göre seçilmelidir. Aşırı ışık hassasiyeti olanların tıbben araştırılması da gerekir. Aksi takdirde hastalık, güneş gözlüğüyle gizlenip, teşhiste geç kalınabilir. Gözlüğün kalitesinden kuşkulanılıyorsa gözlüğün camı ele alınıp karşıdaki bir görüntüye bakılarak, yuvarlak hareketler yaptırıp, sağa sola, yukarı aşağı ve camın içinden herhangi bir görüntüyü izleyerek bakılabilir. Arkadaki görüntüde her hangi bir bozukluk olmuyorsa cam iyidir. Gözünde optik sorunu olanların numaralı güneş gözlüğü kullanmaları önerilir. İşportadan gözlük almayın, gözlük alırken kalitesine güvendiğiniz mağazaları tercih edin. Güneş gözlükleri güneşe direkt bakıldığında gözü korumaz. Böyle bir yanılgıya düşmeyin. Aksi takdirde görme noktasında geri dönüşü olmayan hasara yol açabilirsiniz. Özellikle açık göz rengine sahip olanlar gözlerini güneş ışığından daha çok korumalıdır. Çünkü açık renk gözlüler koyu renk gözlülere göre daha hassastır.”

Güneş gözlüğü sıradan bir aksesuar değildir. Güneş gözlüğü, sağlık malzemesi olarak kullanılmalı. Güneş ışığına doğrudan bakmak, görme tabakasına ciddi boyutlarda zarar verir. Güneş gözlüğü, sadece gözü fazla ışıktan korumak için değildir, zararlı ultraviyole ışınları önlemek için de kullanılmalıdır. Ultraviyole ışınlara karşı koruma filtresi olmayan güneş gözlükleri, özellikle yaz aylarında gözler için büyük tehlike oluşturur. İşportadan alınan güneş gözlüklerinin koruyuculuk özelliği olmadığı gibi, gözlere yarardan çok zarar verir. Her güneş gözlüğü ultraviyole ışını tutmaz. Gözlüklerin belirli bir standardı ve kalite belgesi olması gerekir. Katarak ameliyatı olanların da mutlaka güneş gözlüğü kullanmaları gerekiyor.

KALİTESİZ GÖZLÜKLER KÖRLÜĞE NEDEN OLABİLİR

Kalitesiz ve niteliksiz güneş gözlüğü kullanımının göz körlüğüne bile neden olabilir. Güneş gözlüğü camının güneş ışınlarından korunması için polarize, kristal ve CR39 olması gerekir. Güneşli havada ultraviyole miktarının en yüksek olduğu vakit 10.00 ile 16.00 saatleri arasıdır. Güneş gözlüğünün UVA ve UVB blokaj derecelerine bakılmalı. Ve yine güneş gözlüğü seçilirken, yüzde 99’un üzerinde UV blokajı camlar tercih seçilmeli. Sokakta, caddede ,ulu orta her yerde satılan çoğu gözlüklerin camı plastik ve bunların zararlı güneş ışınlarında korumak için bir işlevi bulunmuyor. Gözlerimizi plastik, ucuz gözlüklere emanet etmeyelim.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.