Dolar 32,5710
Euro 35,0102
Altın 2.428,15
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 30°C
Az Bulutlu
Aksaray
30°C
Az Bulutlu
Cum 27°C
Cts 26°C
Paz 27°C
Pts 23°C

Grafen, implantlar üzerindeki bakterileri öldürecek

Grafen, implantlar üzerindeki bakterileri öldürecek
Aksaray Anadolu AŞ
7 Haziran 2018 00:30

Son yıllarda kalça, diz veya dental implantlar gibi cerrahi operasyonların arttığını söyleyen Aksaray Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Doktor Öğretim Üyesi Afşin Yusuf Çetinkaya, bu operasyonlarda her zaman enfeksiyon riski olduğunu söyledi ve yeni bir çalışmaya dair bilgiler verdi.

Grafen parçacıklarının küçük bir tabakasının implant cerrahisi gibi işlemler sırasında enfeksiyonları durdurarak bakterileri öldüreceğini kaydeden Çetinkaya, “Enfeksiyonlar bakteriler nedeniyle olur. Bakteriler kan gibi sıvılarda dolaşırlar ve tutunacak bir yüzey ararlar. Yerleştiklerinde de biyofilm olarak bilinen koruyucu bir tabaka oluşturup çoğalmaya ve yayılmaya başlarlar. Üzerinde çalıştığımız yeni projeyle, dikey bir grafen yonga tabakasının, bakterilerin yapışmasını imkânsız kılan koruyucu bir yüzey oluşturması ve bakterileri keskin grafen pulları ile öldürülmesi amaçlanmaktadır” dedi.

Doktor Öğretim Üyesi Afşin Yusuf Çetinkaya, çalışmanın içerisinde Hindistan’dan bilim insanlarının da bulunduğunu belirtti.. (HaberAksarayCom)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.