Dolar 32,3455
Euro 35,1151
Altın 2.310,52
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 20°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
20°C
Hafif Yağmurlu
Cum 24°C
Cts 25°C
Paz 24°C
Pts 26°C

Hazım Kulak ve Aksaray

Tarihçi - Araştırmacı
28 Ekim 2016 00:51

hazim-kulak-image002Salı günü okuduğum haber beni çok mutlu etti. Şehrimizdeki kültürel anlamdaki her haber ayrı bir heyecan, tadı tarif edilemez bir mutluluk kaynağıdır elbette.

Haberin alt başlığı şöyleydi:

“Aksaray Üniversitesi (ASÜ) İslami İlimler Fakültesi (İİF) Binası, düzenlenen törenle resmen hizmete girdi. Hayırsever İşadamı Dr. Yalçın Kulak’ın katkılarıyla yapılan binanın yapımına 2014 yılında başlanmıştı”.

Kulak denilince akla öncelikle Hazım Kulak gelmez mi? Gelir elbette. Zaten Yalçın Kulak da o’nun oğludur. Bu vesile ile Hazım Kulak’ı hatırla(t)mak elzemdir.

“Nevşehir esnaflarından Bekir ve Mavuş’uun oğlu olan Hazım Kulak, 1911 yılında doğmuş, 1918 yılında ilköğrenime Aksaray Cumhuriyet İlkokulu’nda başlamış, 1925 yılında ilkokulu bitirerek ortaokula devam etmiştir. Ortaokul yıllarında sportif faaliyetlerde bulunmuş olup; aynı dönemde Aksaray İdman Yurdu Kulübünde de futbol oynamıştır.

1932-1936 yılları arasında Konya-Karaman’da vatani görevini yapan Hazım Kulak askerlik görevinden sonra baba mesleğini seçerek Aksaray’da uzun yıllar manifaturacılık yapmıştır. II. Dünya Savaşı nedeniyle 1941 yılında ihtiyat olarak tekrar askerliğe çağrılarak İstanbul Hadimköy’de bir yıl daha askerlik yapmıştır.

1959 yılına kadar değişik mesleklerle uğraştıktan sonra 1959 yılında şimdiki Makas mevkiinde, kendi ismini taşıyan Hazım Kulak Tesislerini kurmuştur.

Ülke kalkınmasında eğitim ve öğretimin önemini çok iyi bilen Hazım Kulak, 1989 yılında Aksaray’da Hazım Kulak Anadolu Lisesi’ne arsa bağışlamış, temelinin atılması için gerekli finansmanın bir kısmını karşılamıştır.

Evli ve yedi çocuk babası olan Hazım Kulak, 16 Şubat 1991de hayata gözlerini yumarak ebediyete irtihal etmiştir”.

Hayırsever babanın aynı karakterdeki oğlu Dr. Yalçın Kulak da, İslami İlimler Fakültesi açılış törenindeki konuşmasında binanın yapımına Tuncer Güney’in vasıtasıyla başladığını belirtti. Aksaray’a hayırlı hizmetler yapmak için sürekli arayış içerisinde olduğunu ve bu gayesine ASÜ İİF binasının yapımıyla eriştiğini belirten Kulak, “Rahmetli Babam Hazım Kulak, eğitim ve öğretime her zaman büyük önem vermiştir. O, sadece kendi ailesini değil, tüm insanları düşünmüştür. Bu manada Hazım Kulak Anadolu Lisesi’nin yapımını üstlenmiştir. Bu çalışmamız, onun yaptıklarını devam ettirmek anlamında önemlidir. Biz yedi kardeşiz; inşallah Hazım Kulak’ın diğer evlatları da benzeri çalışmalarda bulunurlar” dedi. Neden İİF binasının yapımını üstlendiğini de anlatan Yalçın Kulak, şöyle devam etti: “Gençliğimin ilk yıllarından beri İslami ilimlere ilgi duymaktayım. Yaşanılan bölgesel ve küresel sorunlar ancak, İslam’ın gösterdiği yolda ilerlenerek çözülebilir kanaatindeyim. İslami öğretinin insanlığa sunduğu çözümler, buralarda yetişecek öğrencilerimizle insanlığa aktarılabilir.”

Bu güzel işlere imza atarak Aksaray’da iz bırakanlardan Allah razı olsun..

YORUMLAR

  1. halis okumuş dedi ki:

    merhaba yalçın kulaka nasıl ulaşabilirim yardımcı olursanız çok memnun olurum