Dolar 32,3363
Euro 35,1725
Altın 2.241,49
BİST 8.729,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 11°C

Hükümet 18 Ada Konusunda Neden Sessiz?

Hükümet 18 Ada Konusunda Neden Sessiz?
Aksaray Anadolu AŞ
8 Ekim 2019 00:59

İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanıtlaması isteğiyle soru önergesi verdi.

Erel önergesinde; “Ege Denizi’nde 18 ada ve bir kayalık son birkaç yıldır Yunanistan tarafından işgal edilmiş ve uluslararası anlaşmalara aykırı olarak silahlandırılmıştır. Söz konusu adaların yüzölçümü olarak büyük adalar olmasa da konum olarak Türkiye Cumhuriyeti açısından son derece Ülkemize yakın ve stratejik öneme sahip bir mesafede bulunmaktadırlar. 18 adalar meselesi bugün olmasa dahi gelecekte tehlike oluşturacak, ihmal edilmemesi gereken ciddi bir konudur.” ifadelerini kullandı.

Erel; “1996 yılında Kardak Kayalıkları krizi sonrası Ege ve Akdeniz’de 150’nin üzerinde, Türk egemenliğinin altında bulunduğu anlaşılan Ada, Adacık ve Kayalıkların aidiyetini tartışmak ve bu durumu bir sorunmuş gibi lanse edip sayısı 60 ‘ı geçen “istikşafi” görüşmelerde hallediyoruz diyerek, söz konusu adaların işgaline Hükümet tarafından göz yumulduğunu söyledi.

Erel; “İstikşafi” görüşmeler Dışişleri’nin kontrolünde devam ederken, Yunan Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı’nın 31 Aralık 2008 günü Türk hava sahasını ihlal ederek, Aydın’a bağlı Bulamaç Adası’na helikopterle inmesi ve Yunanistan Cumhurbaşkanı Papulyas’ın 06 Ocak 2009’da Aydın il sınırları içinde bulunan Eşek Adası’na gelerek Belediye Başkanı’nı ziyaret etmesi kamuoyundan ısrarla gizlenerek örtbas edilmeye çalışılmış, Türk Dışişleri Bakanlığı yetkiliklerinin talebi üzerine Genelkurmay Başkanlığı kendi internet sitesinde duyurduğu hava sahası ihlalini sitesinden kaldırmak zorunda kalmıştır.” dedi.

Erel; “Daha önemlisi Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı’ndan toplantı istemiş ve toplantı arasında bir diplomatın Türk subaylarına “işgalin hükümetin bilgisi dâhilinde” yapıldığını açıklamış olmasıdır.” ifadelerini kullandı.

92 BİN KİLOMETRELİK TÜRK KITA SAHANLIĞI YUNANİSTAN’A TERKEDİLDİ

İYİ Parti Aksaray Milletvekili Erel; Geçtiğimiz günlerde Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri Ümit Yalım’ın açıklamalarını da hatırlatarak; ‘’ Aslında bu çok derin bir konu ne tarafından tutsak elimizde kalıyor, Ege’de terk edilen 18 Türk adasının ardından 92 bin kilometrekarelik Türk Kıta Sahanlığının da Yunanistan’a terk edildiği açıklamaları oldukça endişe verici.” dedi.

Erel’in Bakan Çavuşoğlu’na yönelttiği sorular şöyle;

-Türk karasularındaki bir adanın Yunan Hükümeti tarafından turistlerin ziyaretine açılmış olması hangi antlaşmaya dayanmaktadır?

-Muğla’ya bağlı Keçi Adasının turistlere açıldığı doğru mudur?

-Yunan Hükümetinin bu işgal ve turizm politikası karşısında, Hükümetimizin attığı adımlar var mıdır?

-Yunan Hükümetinin uluslararası anlaşmalara aykırı tutumuna karşı Yunan Hükümetine nota verilmiş midir?e “Ege Adaları” sorusu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.