Dolar 32,5309
Euro 34,9239
Altın 2.438,07
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 26°C
Az Bulutlu
Aksaray
26°C
Az Bulutlu
Cts 27°C
Paz 26°C
Pts 21°C
Sal 20°C

Ihlara Vadisi o listede Türkiye 3’üncüsü oldu!

Ihlara Vadisi o listede Türkiye 3’üncüsü oldu!
Aksaray Anadolu AŞ
4 Ocak 2020 21:58

Türkiye turizminde ziyaret edilecek yerler listesinin 3. sırasına yükselen Ihlara Vadisi Aksaraylıların da en beğendiği yerler arasında yer aldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığının “Türkiye Kültür Portalı”nda ziyaret sayıları açıklandı. 2019 yılı ziyaret sayısı önceki yıla göre yüzde 49,5 arttığı ve 6 milyon 904 bin 816 kez ziyaret edildiği ifade edildi.

Sayfada gezilecek yerlerin belirtildiği başlık altında ise en çok merak edilen yerler sıralandı. Buna göre Aksaray Ihlara Vadisi 3. sırada yer alırken Hatay’daki Titus Tüneli ve Beşikli Mağara 2. Sırada, Trabzon’daki Sümela Manastırı ise 1. Sırada yer aldı.

Aksaray’ın Gururu

Portalda Geçtiğimiz yıl en çok merak edilen gezilecek yerler ise şu şekilde sıralandı:

1. Sümela Manastırı – Trabzon

Trabzon’un Maçka İlçesi’nde Altındere vadisine hâkim Karadağ’ın eteklerinde sarp bir kayalık üzerine kurulmuş olan Sümela Manastırı, halk arasında “Meryem Ana” adı ile anılır. Vadiden yaklaşık 300 metre yükseklikte bulunur. Meryem Ana adına kurulan manastırın “Sümela” adını “siyah” anlamına gelen “melas” sözcüğünden aldığı söylenmektedir.

2. Titus Tüneli ve Beşikli Mağara – Hatay

Hatay’ın Samandağ İlçesi Çevlik Örenyeri yakınında bulunan tünel M.Ö. I. yüzyılda yapılmıştır. Dağlardan inerek yaşamı tehdit eden sel ve taşkınlardan korunmak amacıyla Roma İmparatoru Vespasian şehrin etrafını dolanacak, böylece akıntıların yönünü değiştirecek bir tünelin yapımını emretmiştir. İnşaat M.S. 69 yılında başlamış, M.S. 81 yılında halefi ve oğlu Titus tarafından bitirilmiştir.

3. Ihlara Vadisi – Aksaray

Tarihi kaynaklardaki adı Peristremma olan Ihlara Vadisi bitki örtüsü, kilise ve şapelleriyle; doğa, tarih, sanat ve kültür olgusunun bir araya geldiği nadir alanlardandır. Aksaray İli Güzelyurt İlçesi sınırları içerisinde bulunan Ihlara Vadisi dünya üzerindeki kanyonlar arasında önemli bir yere sahiptir. 18 kilometre uzunluğunda, ortalama 150 metre derinliğinde ve 200 metre genişliğinde, bünyesinde binlerce yaşam alanı bulunan Ihlara Vadisi, diğer kanyonlardan farklı olarak geçmiş dönemlerde içerisinde insanların yaşadığı dünyanın en büyük kanyonu olma özelliğini taşımaktadır. Ihlara Vadisini şekillendiren ve vadiye hayat veren Melendiz Nehri buradaki yaşamın ana kaynağıdır. Vadiyi çevreleyen kayaçların kolay yontulmasıyla oluşturulmuş yüzlerce kilise ve kaya oyma mekân, vadiyi dünyanın en önemli kültür ve medeniyet merkezlerinden biri haline getirmiştir. 

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.