Dolar 32,5496
Euro 34,8923
Altın 2.431,36
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 32°C
Az Bulutlu
Aksaray
32°C
Az Bulutlu
Çar 31°C
Per 29°C
Cum 27°C
Cts 27°C

İnsan olamazsanız ne okuduğunuzun önemi yok

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü ve İmam Hatip Okulları Platformu İl Koordinatörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, gençlerin üniversite tercihlerini şekillendirirken dikkatli olması gerektiğini, hayatta karşılığı olmayan bölüm ve programlara yönelmenin bir anlam ifade etmeyeceğini söyledi..

İnsan olamazsanız ne okuduğunuzun önemi yok
Aksaray Anadolu AŞ
20 Nisan 2017 20:26

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü ve İmam Hatip Okulları Platformu İl Koordinatörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, gençlerin üniversite tercihlerini şekillendirirken dikkatli olması gerektiğini, hayatta karşılığı olmayan bölüm ve programlara yönelmenin bir anlam ifade etmeyeceğini söyledi.

– Çok Para Kazanmak mı, Rızaya Uygun Yaşamak mı? –

Kanuni Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileriyle bir araya gelen ve kendi eğitim hayatı, sosyal yaşantısı ve kariyerinden örnekler vererek, gelecek planlaması hususundaki görüşlerini aktaran Prof. Şahin, “Hangi bölümü okursanız okuyun, insan olamadıktan sonra hiç birinin önemi yok” dedi. Dünyadaki en önemli değerin insan olmak olduğunu dile getiren Şahin, “Örneğin; insani nitelikleri çok kötü bir doktor, bir mühendis, bir memur yahut insanlara ıstırap çektirecek bir siyasetçi olacaksınız, hiç olmayın daha iyi. Kendinize ‘Amacım bir yere gelmek mi, bir yere gelip insanlara hizmet etmek mi?’ sorusunu sorun. Daha fazla para kazanmak, makam, mevki, şan şöhret sahibi olmak için okumakla, ‘Ben Allah’ın rızasına uygun bir hayat sürmek ve insanlara katkı sunmak istiyorum’ diyebilmek için okumak arasında çok büyük farklar var. Bunlar arasında bir tercih yapmak gerekiyor” dedi.

– Tercihlerde Sırf Bir Bölümün Adına Takılmayın –

Tercih aşamasında anne-babaların fikirlerinin önemli olduğunu, bu noktada ailelerde bazen bir takım sorunlar yaşanabildiğini söyleyen ASÜ Rektörü, “Anne-babalar bazen kendi olamadıkları bir şeyleri sizler üzerinden yapmaya çalışıyorlar. ‘Ben mühendis olamadım sen ol’ şeklinde bir yaklaşım var. İş, bir dikteye dönüştüğünde bu yanlış olur. Aslında onlar, kendi hayatlarında yaşadıkları problemleri sizin yaşamanızı istemedikleri için böyle davranıyorlar. Ama anne-babanın fikrini almadan, büyüklerin görüşlerini almadan, kafaya göre takılmak da doğru değil. Yanlış kararlar almamak için danışmak gerekiyor. Hayallerinize uygun bir bölüm seçmelisiniz. Sırf bir bölümün adına takılıp o noktada kalmamak lazım. Bazen sırf adı etkileyici diye bir bölüme giriliyor ama sonra işler beklendiği gibi gitmeyebiliyor. Bu nedenle anne-babalar başta olmak üzere, konuyu iyi bildiğini düşündüğünüz büyüklerinizle, hocalarınızla bunu konuşmalı ve ondan sonra karar vermelisiniz” dedi.

– Üniversite Kazanmak Ölüm Kalım Meselesi Değil –

Hayatta karşılığı olan bölümlere yönelmenin doğru olacağına dikkat çeken Şahin, şöyle devam etti: “Siz A grubu bir memurluk düşünebilirsiniz ve seçtiğiniz bölüm buna uygun olmayabilir. O nedenle kararlarınızı gözden geçirmelisiniz. Anne-babalarınız ve öğretmenleriniz sizi karşılıksız sever ve sizin başarılarınız onları asla rahatsız etmez. Ailenizle dikleşmek, gerilim yaşamak yerine, istişare ile bir ortak yol bulmaya çalışmalısınız. Üniversite kazanmayı bir ölüm-kalım meselesi haline getirmeyin. Bizim zamanımızda üniversite sayısı çok azdı ve tercihler sınavdan önce yapılıyordu. Bugün imkânlar çok daha iyi durumda ve hiç birinizin üniversiteye gidememe gibi bir sorunu olacağını düşünmüyorum. Hayatta karşılığı olmayan bölümlere kayıt yaptırmayın. Hangi bölümlerde ne gibi sıkıntılar olduğunu küçük bir takım araştırmalarla görebilirsiniz. Ailenizi incitmeyin. Onları incitip de geleceğini düzgün kuran bir insan tanımıyorum.”

Şahin, öğrencilere hitap ettiği konferansın ardından, Okul Müdürü Ali Boysak’ı da ziyaret etti ve bir süre görüştü..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.